Ga jij dit jaar aan de slag met een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Dan kan ik je deze hele knolselderij uit de oven zeker aanraden! Snijd hem in plakken of parten en geniet van een lekker en makkelijk vegetarisch kerstdiner!
Hele knolselderij in de oven bereiden
Van groenten kun je zulke lekkere en fantastische groente gerechten maken. Van de zomer werden wij hier thuis al helemaal fan van deze knolselderij burgers van de barbecue. En ik vroeg me dan ook af wat we nog meer met de knolselderij zouden kunnen doen. Het werd een soort grote gepofte knolselderij. In heb pakketje stop je meteen wat smaakmakers zoals kruidenboter en knoflook, want al die smaken worden dan mee opgenomen in de knolselder. Het recept voor een hele knolselderij in de oven bereiden is niet moeilijk en relatief goedkoop, maar je moet wel rekeninghouden met 2 uur bereidingstijd. Maar thats it. Voor de feestdagen zou je hem zelfs een dag van tevoren kunnen bereiden. En tijdens het kerstdiner hoef je hem dan alleen weer 20 minuten op te warmen in de folie.
Nog meer recepten voor een vegetarische kerst
als je deze hele knolselderij uit de oven fantastisch vind, neem dan zeker ook even een kijkje bij deze vegetarische recepten! En voor de liefhebbers van stoofvlees: deze vegetarische stoof van aubergine en paddenstoelen is een mooie vervanger voor de Franse klassieker Boeuf Bourginon! Maar deze Italiaanse gebakken ricotta uit de oven heeft ook menig harten en magen veroverd! Ook lekker en winters: een bietjes stamppot met pompoen en zachte geitenkaas! Check hier 10x vegetarische hoofdgerechten voor kerst op een rijtje! Fijne Feestdagen!
Recept: Hele knolselderij uit de oven
Ga jij dit jaar aan de slag met een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Dan kan ik je deze hele knolselderij uit de oven zeker aanraden! Smeer hem in met kruidenboter en pof de kn0lselderij met knoflook in de oven. Snijd hem in plakken of parten en geniet van een lekker en makkelijk vegetarisch kerstdiner!
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 2 uur
- Total Time: 2 uur en 15 minuten
- Yield: 4–6 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met groenten
- Method: roosteren
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 1 knolselderij
- 70 gram kruidenboter (op kamertemperatuur)
- ¼ tl. paprikapoeder
- 3 knoflook tenen
- 3 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
Extra:
- aluminium folie
- kleine ovenschaal
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht) en plaats een ovenrooster net onder het midden van de oven.
- Boen de knolselderij goed schoon onder de stromende kraan. (ik gebruik hier het borsteltje voor waar ik tevens mijn citroenen mee boen). Droog hem daarna goed af met keukenpapier.
- Scheur twee grote rechthoeken aluminiumfolie af en leg deze als een kruis op elkaar. Prak vervolgens het paprikapoeder door de kruidenboter heen.
- Leg de knolselderij op het werkblad, met de ‘wortelkant’ naar boven. Smeer de knolselder helemaal in met de boter. Pak hiervoor steeds een beetje boter met je vingers en smeer goed uit. Door de warmte van je handen wordt de boter goed smeerbaar. Plaats daarna in het midden van het aluminiumfolie en vouw de stukken naar boven. Alles dient goed aan te sluiten en luchtdicht zijn, maar laat nog een opening bovenop vrij!
- ‘Plak’ de laurier boven op. Gebruik de zijkant van een koksmes om de knoflook helemaal plat te slaan (velletjes hoef je niet te verwijderen). Leg bovenop de laurier. En tot slot leg je de tijm er op. Sluit nu de folie bovenop ook helemaal en plaats de ingepakte knol in de ovenschaal.
- Bak de knolselderij gedurende 2 uren helemaal gaar in de oven. Haal daarna de schaal er uit en laat nog 5 minuten in de folie afkoelen. Vouw een klein stukje open en prik in de knolselderij met een sateprikker: de zou heel mooi door het ‘vlees’ heen moeten gaan en dan is hij echt gaar. Serveer direct!
Fijne feestdagen en eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Wil je dit gerecht compleet vegan maken? Gebruik dan Flora plant vegan ‘roomboter’ en maak daar zelf een kruidenboter mee. Deze kun je dan gebruiken om de knolselderij mee in te smeren.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan stoofvlees met aubergine wilt gaan maken!
kokkie
en op welke temperatuur?
Betina Oostveen
hi Kokkie, rooster hem op 200 graden (180 hetelucht). Groetjes!