Dit is een van mijn favoriete pastagerechten: Spaghetti Carbonara! Oftewel pasta met spek en ei! En Betty maakt deze met extra stukjes champignons: extra vullend en nog lekkerder!
Over de originele versie van de Spaghetti Carbonara valt nog wat te twisten, want waar de een de saus maakt met room, gebruikt een ander hier een rauw ei voor. Zelf ben ik voorstander van de versie met ei en daar ga ik jullie nu ook het recept voor geven.
Pasta Carbonara met spek en ei
Dit heerlijke en romige pasta gerecht met spekreepjes en Parmezaanse kaas, is een klassieker uit de Italiaanse keuken. Carbonara is namelijk de benaming van de saus, die staat voor de ‘armen’ keuken. Het is een lichte en goedkope saus, die je simpelweg met spek, ei en kaas in elkaar draait. Maar dat maakt de spaghetti carbonara er niet minder lekker om. Het is juist die zoute bite die er voor zorgt dat dit ieders favoriet wel wordt. Wil je dit recept overigens glutenvrij en low carb maken? Vervang dan de pasta door 1 courgette die je met een spiraalsnijder in groente spaghetti snijd.
Liefde gaat door de maag
Leuk verhaal achter de Spaghetti Carbonara: dit was het eerste gerecht dat ik voor Dylan kookte. En hij is daarna nooit meer weggegaan. Dat was inmiddels 12 jaar geleden en aan het einde van een gewone werkdag. Wij wilden graag snel een lekker, maar eenvoudig, pastagerecht op tafel zetten om daarna de rest van de avond een filmpje te kunnen kijken. En dat werd dus deze smaakvolle spaghetti carbonara. Vier jaar geleden zijn wij zelfs in het huwelijksbootje gestapt en inmiddels zijn we de trotse ouders van twee prachtige kids. Liefde gaat dus wel degelijk door de maag en zelfs na al die jaren blijf dit een bijzonder en lekker gerecht voor ons.
Let op! Spaghetti Carbonara is vanwege de rauwe ei niet geschikt voor hele kleine kinderen en/of vrouwen die zwanger zijn!
Receptvideo: Spaghetti Carbonara
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Spaghetti Carbonara
Dit super simpele pasta recept wordt gemaakt met spek en ei. De spaghetti carbonara is een klassieker uit de Italiaanse keuken!
- Total Time: 20 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Pasta
- Cuisine: Italiaanse Keuken
Ingredients
- 150 gram champignons,
- 150–200 gram (volkoren) spaghetti,
- 125 gram pancetta of ontbijtspek reepjes
- 2 eieren,
- 40 gram geraspte (Parmezaanse) kaas,
- paar blaadjes verse basilicum,
- peper en evt. zout.
Instructions
- Boen de champignons schoon, en snijd in dunne plakken. Breng een pan water met wat zout aan de kook, en kook hierin de spaghetti ‘al dente’ (=beetgaar).
- Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de spekjes gedurende een gaar minuten. Draai het vuur tot middelhoog en voeg de champignons plakken toe. Bak de champignons en spekjes in ca. 5 minuten zacht. Voeg alvast wat peper toe.
- Klop de eieren in een kom los en zet apart.
- Vóórdat je de spaghetti afgiet, haal je een half kopje van het kookwater uit de pan en zet dit apart. Giet hierna pas de spaghetti af.
- Nu is het snel werken geblazen: Stop de spaghetti terug in de pan, samen met het ei, 2 eetlepels kookvocht, de spekjes, kaas en champignons inclusief het bakvet! Roer het geheel door elkaar. (de warmte van het kookvocht en de warme spaghetti zorgen dat het ei tot een glazige saus bindt.)
- Breng op smaak met verse peper en wat fijngesneden blaadjes basilicum en serveer daarna de Spaghetti Carbonara gerecht direct!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de spaghetti carbonara wilt gaan maken!
Denise
Mijn favoriet deze spaghetti Carbonara, lekker idee de toevoeging van champignons!
Mieke Schepens
Nog een variant: klop de eieren samen met wat kookroom en de Parmezaanse kaas. Daarna alles op dezelfde manier afwerken, het wordt dan wat smeuïger.
Betina Oostveen
Dank je wel voor de tip, Mieke!
groetjes,
Betty
els
ik vind het lekkere en leuke en leerzame recepten
Betina Oostveen
Hi Els,
dank je wel voor je compliment 🙂
Martine Meij
Ik doe er ipv rauwe eieren, hardgekookte eieren aan toe met wat kookroom 7% (niet zo vet).
Heerlijk!
Betina Oostveen
Bedankt voor de tip Martine
Kimberly
Ziet er echt heel lekker uit! Vind spekjes en pasta altijd heel goed samengaan. 🙂 Liefs Kimberly
Jelte
Heerlijk!