Voor deze Meatless Monday maakte ik mujadara met bruine linzen, rijst en een frisse salade van komkommer, feta en tomaat. Een eenvoudig, maar voedzaam en smakelijk vegetarisch gerecht.
Mujadara met linzen en rijst maken
De oorsprong van dit gerecht bevindt zich in het Midden-Oosten, waar het eigenlijk gezien wordt als een poor man’s meal. Mujadara met linzen en rijst zijn immers goedkoop en voedzaam. Toch werd ik ook geïnspireerd door een gerecht dat ik regelmatig in Ghana at, namelijk Waakye. En dat komt eigenlijk op hetzelfde neer: namelijk rijst maar dan met zwarte oogbonen.
After work-out gerecht
Een gerecht zoals deze mujadara met linzen en rijst eet ik zelf graag na het sporten. Dan heb ik namelijk bere-trek en dan helpt zo’n voedzame, eiwitrijke maaltijd me om niet naar slechte buikvulling te grijpen. Ik lees wel eens adviezen om niet te eten na het sporten, maar als je er een goede work-out op hebt zitten hebben je spieren echt wel voeding nodig om te herstellen en weer energie op te bouwen.
PrintMujadara met linzen en rijst recept
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Midden-Oosterse keuken
Ingredients
- 150 gram zilvervliesrijst
- 120 gram bruine linzen
- 2 witte uien
- Een halve paprika
- 3 el. gebakken uitjes (kant-en-klaar)
- 1 uienbouillonblokje
- 100 gram tzatziki
- 100 gram feta
- 1 tomaat
- Een halve komkommer
- Boter en olie om te bakken
Instructions
- Schil en snij de uien in dunne halve ringen. Verwarm een beetje boter en olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak daarin de uitjes voor ongeveer 10 minuten. Ze moeten niet te donker worden, zet het vuur anders zachter.
- Was de paprika en snij de zaadlijsten eruit. Snij in blokjes. Als je linzen uit blik gebruikt, spoel deze dan om in een vergiet. Los het blokje uienbouillon alvast op in een halve liter kokend water.
- Voeg de linzen en paprika toe aan de uien en bak kort mee. Vervolgens giet je de bouillon erbij en de rijst. Breng aan de kook en laat het mengsel 15 minuten zachtjes doorkoken. Als alle water oplost voeg je nog iets extra toe. Als er juist water overblijft en de rijst wel gaar is, giet je dit af na de kooktijd.
- Tijdens het koken van de rijst maak je alvast de salade voor de mujadara klaar. Snij de tomaat, komkommer en feta in kleine blokjes en schep door elkaar in een kom.
- Serveer de Mujadara met linzen en rijst met de gebakken uitjes eroverheen gestrooid en de tzatziki en salade ernaast.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Bewaartip: heb jij na het sporten geen zin om een half uur in de keuken te staan? Dit recept voor Mujadara kun je ook prima van tevoren maken. Bewaar de salade en rijst met linzen apart. Verwarm de rijst met linzen vervolgens na het sporten en je kunt in no-time aan tafel. En heb je nog iets over? Laat je dan inspireren door deze leftover rijstsalade met broccoli.
Geef een reactie