Tijdens een vakantie, stond ‘pura’ op tafel. Zo noemt men Polenta in het voormalige Joegoslavie en het wordt veelal gegeten als warme lunch of diner. Thuis ging ik ook aan de slag met deze polenta met groenten en maakte een eigentijdse twist op dit gerecht.
Wat is polenta?
Polenta is een traditioneel Italiaans gerecht. Het is een stevige pap van maismeel, dat je prima kunt eten ter vervanging van bijvoorbeeld aardappelpuree of pasta. Polenta is geheel glutenvrij, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld griesmeel gemaakt van diverse soorten tarwe (de Grieken maken hiermee bijvoorbeeld het klassieke Halva toetje).
Polenta met groenten maken
Maar polenta kom je ook tegen in omliggende landen, zoals het voormalige Joegoslavië en is heerlijk met vlees of groenten. En hoewel je de pap bereid met een flinke hoeveelheid water en soms olie, kun je ook prima smaakmakers aan je polenta toevoegen. Dit recept van polenta met groenten is een heerlijke manier om kennis te maken met dit gerecht en ik maakte er een heerlijke hedendaagse versie van. Ook lekker: deze pap van polenta met groene asperges en krokante kikkererwten!
Kookvideo Polenta met groenten:
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL
Recept: Polenta met groenten (pura) recept
Tijdens een vakantie, stond ‘pura’ op tafel. Zo noemt men Polenta in het voormalige Joegoslavie en het wordt veelal gegeten als warme lunch of diner. Thuis ging ik ook aan de slag met deze polenta met groenten en maakte een eigentijdse twist op dit gerecht.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 2–3 personen 1x
Ingredients
- 1 ui,
- 2 knoflook,
- duimpje gember,
- 80 gram polenta maisgries,
- 500 ml (groente)bouillon,
- kleine rode paprika,
- kleine groene paprika,
- 100 gram champignons,
- stengel bosui,
- 200 gram witte bonen in tomatensaus,
- fijngesneden koriander,
- olijfolie,
- peper & zout.
Instructions
- Pel en snijd de helft van de ui in zeer kleine blokjes. Pel 1 knoflook en pers deze uit. Schil de gember en rasp deze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember.
- Voeg het mais meel en de bouillon toe. Breng aan de kook, roer goed door en zet vervolgens vuur laag. Laat de polenta een half uur zachtjes doorkoken, maar roer elke 5 minuten de pap even goed door.
- Ondertussen snijd je de rest van de groenten in blokjes enof plakjes: de rest van de ui, paprika’s, bosuitje en de overgebleven teen knoflook.
- Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en paprika’s zacht, gedurende 4-5 minuten. Voeg de champignons en bosui toe en bak nog eens een extra 3-4 minuten. Voeg de witte bonen met saus toe en breng op smaak met zout, peper en de gesneden kruiden. Bak een paar minuten, puur om de bonen te verwarmen en draai het vuur laag.
- Verdeel de polenta over grote borden en serveer met de gebakken groenten. Nu enkel nog een lepeltje zure room er overheen en maak af met wat extra kruiden. Serveer direct!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie