Wil je eens een ander ‘soort’ontbijtje uitproberen? Elke dag havermoutpap gaat namelijk ook een keer vervelen, dus varieer eens met deze Oosterse griesmeelpap.
In India wordt dit warme ontbijt ‘Suji’ genoemd, wat eigenlijk hetzelfde betekent als griesmeel. En wij serveren hem met cashewnoten, anijs en gedroogd fruit.
Ontbijten met griesmeelpap
Laatst was ik bij een vriendin en ze vertelde dat haar man dit ontbijtje voor haar had gemaakt. Ok…. Ik moest even wennen aan het idee van een griesmeelpap, maar wilde het natuurlijk wel uitproberen. Het recept komt van haar Indiase schoonfamilie, maar ik heb er een eigen draai aan gegeven. Met gewone griesmeel,die in de supermarkt te verkrijgen is, en wat heerlijke smaakmakers, die het ontbijtje volgens mij nog lekkerder maakt!
Griesmeelpap warm of koud serveren?
Dat kan dus allebei! Ik at de griesmeelpap warm en dat bevalt sóchtends toch vaak het beste. Maar als je gekookte of gebakken griesmeel koud laat worden, stijft het op, dus dan kun je het bijvoorbeeld in een puddingvorm, als toetje of tussendoortje serveren. Betty maakte bijvoorbeeld ook deze traditionele Griekse Halva Cake van griesmeel.
PrintRecept: Griesmeel met cashewnoten, anijs en gedroogd fruit (Suji)
- Cook Time: 25 minutes
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
- 200 gram (tarwe)griesmeel
- 50 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten
- 40 gram rozijnen
- 3 el. ghee (Indiase geklaarde boter)
- 1 tl. anijszaadjes
- 1 el. chiazaad
- 75 gram suiker
- Een hand gedroogde pruimen, abrikozen en/of dadels
- Snuf zout
Instructions
- Het is lekker om de griesmeel achteraf met gewelde rozijnen te bestrooien. Wel de rozijnen geruime tijd van tevoren in koud water.
- Doe de anijszaadjes en chiazaad in een droge wokpan en rooster ze kort op hoog vuur. Schud de pan regelmatig. Voeg vervolgens de griesmeel toe in de (droge) pan. Rooster de griesmeel tot het lichtbruin begint te kleuren. Het gaat nu ook al lekker ruiken in de keuken. Schud de pan ook nu regelmatig zodat het niet gaat aanbranden.
- Breng ondertussen alvast een liter water aan de kook. Zet een tweede droge pan op laag vuur en rooster hierin de cashewnoten totdat ze lichtbruin beginnen te kleuren. Schud ook deze pan regelmatig zodat de noten niet aanbranden. Vooral veel schudden en roeren is wel een beetje het thema van dit gerecht:)
- Roer de suiker door de griesmeel, samen met een snuf zout. Vervolgens voeg je de ghee toe aan de pan en roer het mengsel goed door zodat alle ingrediënten met elkaar vermengen. Voeg beetje bij beetje het hete water toe en blijf ondertussen goed roeren. Je kunt naar eigen wens wat meer of minder water toevoegen waardoor de griesmeel smeuïger of dikker wordt. Net wat je zelf lekker vindt.
- Als je de griesmeel koud wilt serveren, schept het dan in een (pudding)vorm en laat het mengsel afkoelen en opstijven. Wil je de griesmeel warm serveren (dat is heel lekker), serveer het dan direct.
- Voor het serveren snij je het gedroogde fruit in reepjes en verdeel dit over de griesmeel. Strooi als laatst ook de geroosterde cashewnoten en gewelde rozijnen erover.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
PS. Geïnspireerd door dit gerecht met griesmeel? Kende je dit recept voor Halva – Griekse Griesmeel Cake al? Ook een aanrader!
Patricia
Het ziet er lekker uit, jammer dat er zoveel suiker in zit, dat maakt het toch een stuk minder gezond. Honing heeft soms een sterke bijsmaak dus of dat nou lekker is… dadelpasta misschien een idee?
Betina Oostveen
Hi Patricia,
ik zou het gewoon lekker eens proberen met dadelpasta of agave siroop of maple als je dat lekkerder vind.
Hoe zoet een gerecht voor een ieder dient te zijn is natuurlijk verschillend, net als persoonlijke smaak.