Met de paasdagen in aankomst, mogen heerlijke recepten met ei natuurlijk niet ontbreken op deze blog. En deze gehaktballen met ei, ook wel Scotch Eggs genoemd, passen daar perfect bij.
Amuse tijdens de paasdagen
Deze gehaktballen met ei ziet er niet alleen heel tof uit, met al die verschillende laagjes. Maar dit is ook een zeer feestelijke amuse of borrelhapje, om te delen met de familie tijdens de Paasdagen. Check hier nog meer paasrecepten met eieren.
Scotch Eggs
Het waren van origine de Schotten die met dit heerlijke recept voor gehaktballen met ei kwamen. Er wordt ook wel eens naar gerefereerd als ‘vogelnestje’ of ‘verstopt eitje’. Een gegeven dat je bij gehaktbrood (‘Meatloaf’) ook wel eens tegenkomt. En zeg nou zelf: Gehaktballen met ei zijn gewoon altijd erg lekker! Ik at ze een paar jaar geleden op een borrel tijdens een bezoek aan de Hampton Court Palace Flower Show in Londen en sindsdien komen Scotch Eggs ook op onze eigen feestje voorbij.
Gefrituurde gehaktballen met ei
De gehaktballen met ei worden kort gefrituurd in olie, zodat je een knapperig jasje krijgt. Een lekkerder alternatief voor bitterballen zul je niet vinden! En daarna worden de Scotch Eggs nog gegaard in de oven. Daarna kun je ze warm, lauwwarm of zelfs koud eten. Echt een ideaal borrelhapje dat je eenvoudig kunt voorbereiden dus!
Recept: Gehaktballen met ei (Scotch Eggs)
Tijdens pasen genieten we van paasrecepten. Deze gefrituurde gehaktballetjes met ei worden in Engeland Scottch Eggs genoemd en zijn een heel bekend luxe borrelhap.
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 12 stuks 1x
- Category: Voorgerechten & Amuses
- Cuisine: Britse keuken
Ingredients
- 12 kwarteleitjes,
- 500 gram (varkens)braadworstjes,
- 3 takjes tijm,
- flinke snuf peper,
- 1 groot ei (L),
- 100–150 gram pankow (broodkruim),
- plantaardige olie om te frituren.
Extra:
- oven,
- bakplaat,
- bakpapier,
- klein kookpannetje,
- frituur- of grote wokpan,
- schuimspaan,
- keukenpapier.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht). Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet apart.
- Kook vervolgens de kwarteleitjes gedurende 2 minuten. Schrik de eieren en pel ze.
- Knijp de worsten uit hun vel. Meng in een kom met de tijm. (wel even van de takjes rissen) en een flinke snuf peper. Verdeel het worstvlees in 12 porties en bevochtig vervolgens je handen een beetje met water. Druk het worstvlees plat in je handpalm, leg een gekookte kwarteleitje in het midden en vouw dicht. Druk goed aan en draai vervolgens lichtjes tot een grote gehaktbal. Doe dit met alle 12 de eieren.
- Kluts in een kom het ei en strooi de pankow in een 2e kom. Rol alle gehaktballetjes met eitjes eerst door het ei en vervolgens door de pankow.
- Vewarm de frituurpan, of giet 5 cm olie in de wok en verwarm tot circa 180 graden. Frituur de gehaktballen met ei gedurende 1-2 minuten. Doe desnoods slecht 4-6 balletjes per keer. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
- Verdeel de gehaktballen met ei over de bakplaat en bak vervolgens nog 5-6 minuten in de voorverwarmde oven, om het gehakt te garen. Laat de gehaktballetjes met ei iets afkoelen en snijd doormidden. Je kunt deze Scotch Eggs zowel warm als koud serveren.
Eet smakelijk en alvast hele fijne Paasdagen toegewenst!
Groetjes, Betty
[…] Bettys kitchen.nl: Gehaktballen met ei […]