Het wordt tijd om de klassieke wintergerechten van stal te gaan halen! Nu de dagen weer kouder worden, verlangen we allemaal naar hartverwarmende gerechten, en komen de winterse klassiekers uiteraard ook voorbij. Denk aan erwtensoep, stoofvlees, maar ook overheerlijke stoofpeertjes!
Stoofpeertjes met rode wijn maken
Stoofpeertjes zijn een uitstekend bijgerecht voor bij wild of juist stoofvlees. Het is dan ook niet voor niets een ideaal bijgerecht voor tijdens de feestdagen! Maar deze gestoofde peren zijn niet alleen heel lekker als bijgerecht, ze doen het namelijk ook prima als toetje met een bolletjes vanille- of kaneel ijs. Maar een flinke schep creme Fraiche doet ook wonderen! Aan jou de keuze of je de stoofperen warm of koud serveert!
Nog meer bijgerechten voor de feestdagen
Niet alleen deze stoofpeertjes zijn favoriet tijdens kerst! Want wij hebben nog veel meer lekkere bijgerechten voor de feestdagen! Maak bijvoorbeeld deze hasselback aardappels in de befaamde waaier vorm. Of ga voor gegrilde venkel met rode peper! Bekijk hier 10x bijgerechten voor kerst! Ook lekker: Maak eens stoofpeertjes in prosecco en met chocolade!! Oeh lala!
Recept: Stoofpeertjes (met rode wijn) maken
Het wordt tijd om de klassieke wintergerechten van stal te gaan halen! Deze stoofpeertjes met rode wijn is een winterse klassiekers en mag nooit ontbreken tijdens het kerstdiner. Voor een alcoholvrije variant stoof je de peren in bijvoorbeeld bessensap.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 90 min.
- Total Time: 1 uur en 40 minuten
- Yield: 4–8 personen 1x
- Category: bijgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 8 stoofpeertjes (bijv. Gieser Wildeman),
- 250 ml rode wijn (of bessensap voor een kids-proof versie),
- 1 kaneelstokjes,
- 5 kruidnagels,
- optioneel: 1 blaadje laurier,
- 100 ml water
- 100 gram suiker.
(variatie tip: Vervang de rode wijn/bessensap, water en 50 gram suiker door 750 ml Port)
Instructions
- Schil de stoofpeertjes, maar laat het steeltje er aan zitten. De bloemaanzet (aan de onderkant) gelieve ook weg te snijden. Was de peertjes en rangschik ze naast elkaar in een (kleine) pan. Schenk hier de rode wijn (of bessensap), water en suiker bij. En voeg ook de kaneel, kruidnagels en laurier toe.
- Breng alles langzaam aan de kook, en stoof de peertjes, met de deksel op de pan, gedurende 90 minuten. Blijf tussentijds controleren of er nog genoeg vocht in de pan zit, en vul dit anders een beetje bij met water.
- Schep de peertjes voorzichtig uit de pan, en kook het vocht in tot je ca. 150 ml over hebt (dat is een klein kopje). Schenk dit vocht over de peertjes.
Eet smakelijk!
Notes
Je kunt deze stoofpeertjes gerust 1 dag vantevoren maken, en bewaar ze dan afgedekt in de koelkast. Verwarm voor het serveren op een laag vuur, of serveer ze koud.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze stoofpeertjes met rode wijn wilt gaan maken!
Geef een reactie