Deze quinoa salade met avocado en ei is hier een van de favoriete lunchgerechten. Boordevol eiwitten en vitamientjes en hij stilt ook nog eens een stevige trek.
Quinoa is een superfood die je eigenlijk wel gedurende de hele dag kunt eten. Het vult goed, zit boordenvol vitamines, is rijk aan eiwitten en bevat heel veel vezels. Het is dus ook ideaal als vulling van een salade.
Nu is quinoa in meerdere varianten te koop, maar mijn favoriet zijn toch wel de zaden die je zelf nog dient te wassen en koken. En als je dit in een beetje (kippen)bouillon doet, dan krijgt je quinoa een heerlijke smaak. En dan serveer ik deze quinoa salade het liefst lauwwarm voor tijdens de lunch.
Tip! kook aan het begin van de week 2 of 3 porties quinoa (á 50 gram) en bewaar in de koelkast in een afgesloten bak. Zo heb je de hele week alvast een voorgekookte quinoa op vooraad. Deze kun je dan wokken met wat groente, en op het werk pop je deze gewoon even in de magnetron en serveer met een salade. Maar maak het jezelf vooral gemakkelijk met deze quinoa salade.
Recept voor een quinoa salade met avocado en ei:
(Lunchgerecht voor 1 persoon)
Ingredienten:
- 50 gram quinoa zaden,
- 200 ml (kippen) bouillon,
- scheutje (peper) olie,
- 1 sjalotje (of kleine ui),
- 1 grote ei (L),
- 1/4 theelepel kurkuma poeder,
- peper & zout,
- 1 avocado,
- handje rucola of crazy pea,
- tuinkers.
Extra:
- kleine pan,
- koekenpan.
Bereidingstijd: 20 + 10 minuten
Bereidingswijze quinoa salade:
- (Kan gerust een paar dagen van tevoren voorbereid worden:) Spoel de quinoa goed af onder de kraan. Breng daarna aan de kook met de bouillon. Check hiervoor de verpakking voor de juiste kooktijd. Giet hierna af en zet apart.
- Pel en snipper ondertussen het sjalotje. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een scheutje (peper)olie toe en bak hierin het sjalotje. Voeg de uitgelekte quinoa toe en wok mee gedurende 1 minuut. Breek het ei boven de koekenpan en wok mee totdat het ei gestold is. (Het lijkt een beetje op nasi maken dus..) Breng op smaak met het kurkuma, zout en peper.
- Maak ondertussen een avocado schoon: Snijd overlangs en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in ruitjes en lepe deze er uit met een lepel.
- Schep de quinoa in een diep bord en garneer met de avocado blokjes, de crazy pea en een pluk tuinkers. Besprenkel de quinoa salade met olijfolie en wat vers gemalen peper.
Kim
Lekker recept! ik weet zelf nooit zo goed wat ik met quinoa wil maken, terwijl ik het wel erg lekker vindt.
Betina Oostveen
Hi Kim,
dan hoop ik dat dit je een beetje inspiratie zal geven. En je kan natuurlijk nog veel meel varieeren met Quinoa in salades 🙂
Betina Oostveen
Hi Kim,
dan hoop ik dat ik met dit recept je een beetje inspiratie heb kunnen geven 🙂
Tineke
Dit is een heerlijk recept.Is de quinoa nu een vervanger voor bv aardappelen!!
En heb je misschien nog meer recepten??
Deze is heel lekker!!
Betina Oostveen
Hi Tineke,
Je kunt quinoa zeker gebruiken als vervanger voor aardappels, pasta of rijst. Het is een ontzettend voedzaam alternatief.
Er komen ongetwijfeld nog meer recepten aan met Quinoa, kijk hiervoor bij de Tag: Quinoa (https://bettyskitchen.nl/tag/quinoa/)
Groetjes, Betty