Zelf karamelsaus maken is heel eenvoudig. Er zijn slechts 4 ingrediënten voor nodig en een klein beetje geduld. Maar dan zet jij deze winter wel zelfgemaakte karamel op tafel.
Deze karamelsaus is ideaal voor bij het dessert: giet over ijs of pannenkoeken. Maar is ook ideaal als decoratie over taarten. Je kunt zelfs een theelepeltje vanille, amandel of citroen extract toevoegen en variëren met het maken van je eigen karamel.
Zelf karamelsaus maken
Je hebt ze vast wel eens in de winkel zien staan: van die kleine potjes met dikke, smeuïge karamel. Nou die maak je nu dus gewoon heel makkelijk zelf. In warme toestand is deze homemade karamelsaus vloeibaar als een saus. Maar laat hem volledig afkoelen en je hebt een dikke karamel spread. Heerlijk voor op een boterham, beschuitje of om fruit en koekjes doorheen te halen. Als je aan de slag gaat met zelf karamelsaus maken wees dan voorzichtig! Bij het verhitten van suiker voor deze brandgevaarlijk heet en moet je dus echt oppassen met spetters. Dit is zeker geen klusje voor kleine kinderen. Het opeten ervan doen ze natuurlijk wel met veel plezier. 🙂
PrintRecept: zelf karamelsaus Maken
Zelf karamelsaus maken is heel eenvoudig. Er zijn slechts 4 ingrediënten voor nodig en een klein beetje geduld. Maar dan zet jij deze winter wel zelfgemaakte karamel op tafel. Heerlijk voor over taarten, pannenkoeken of zelfs pancakes.
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 10 minutes
- Yield: 1 potje 1x
- Category: Sauzen
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 200 gram kristalsuiker,
- 75 ml water,
- 125 ml slagroom, alvast een beetje voorverwarmd,
- 1 flinke eetlepel roomboter.
Instructions
- Doe het water en de suiker in een hoge pan (dat voorkomt spetteren) en breng op middelmatig vuur aan de kook. Belangrijk is hierbij om NIET te roeren tijdens dit proces, want dat komt het kristallisatie proces niet ten goede.
- Laat het suikermengsel rustig doorkoken totdat je een mooie lichte (!) karamel kleur hebt, en haal dan de pan van het vuur. Kook niet langer door dan nodig is, want dan kun je het suiker ‘verbranden’ en dat proef je!
- Giet vervolgens de voorverwarmde slagroom bij de karamel en roer goed door.
- Voeg hierna de boter toe en bind het geheel tot een mooie karamelsaus. Eventueel kun je deze karamelsaus nog een beetje inkoken om dikker te maken, maar houdt er rekening mee dat tijdens het afkoel proces de saus ook nog iets dikker wordt.
- Eet smakelijk!
- Groetjes, Betty
Notes
Schoonmaak tip voor na afloop:
Als je pan eenmaal afgekoeld is, blijft de karamelsaus als een ware toffee plakken aan de pan. Dit schoon krijgen is heel eenvoudig: Giet een klein beetje afwasmiddel in de pan en schenk de pan vol met kokend heet water. De hoeveelheid warme water zorgt er voor dat de karamel zodanig ‘uit dunt’ en oplost in het sop. Daarna kun je dit weer heel gemakkelijk wegspoelen en schoonmaken.
Ines van Essen
Hoe veel saus hou je hier ongeveer aan over?
Betina Oostveen
Hi Ines,
Met dit recept had ik een flinke kop /klein kommetje met saus. Voor ons was het meer dan genoeg voor 6 personen.
Groetjes, Betty
Jolanda
Kan ik de saus ook 1 of 2 dagen van tevoren maken en opwarmen op het moment dat ik het wil gebruiken? Gaat de slagroom dan niet schiften? Kan ik evt een andere soort room gebruiken?
Alvast bedankt!
Jolanda
Dag Betty,
Kan ik de saus ook 1 of 2 dagen van tevoren maken en dan opwarmen wanneer ik echte nodig heb?
Gaat de slagroom dan niet schiften? Of kan ik dan een kookroom oid gebruiken?
Alvast bedankt!
Betina Oostveen
Hi Jolanda,
Dat kan zeker. De saus wordt alleen een beetje dikker/harder na het afkoelen. Maar bewaar in een schoongemaakt jampotje. Dit kun je makkelijk au-bain marie weer verwarmen of zelfs in de magnetron doen.
Succes, Betty
Annemiek
Kan ik deze toffee saus gebruiken bij de bananen toffeetaart?
Betina Oostveen
Hi Annemieke,
indien je deze als decoratie ‘ over’ de taart wilt gebruiken, dan is dat inderdaad mogelijk.
De Banoffie pie heeft echter een andere soort karamel vulling voor ‘in’ de taart, en die zou ik niet vervangen door deze saus.
Groetjes, Betty
Monique
Ik heb geprobeerd de saus te maken, en ondanks dat ik tijdens het hele proces niet geroerd heb, ging het op het laatst toch mis, en ging het kristalliseren. Het enige wat ik gedaan heb is de pan toen een klein beetje laten walsen om te kijken of het geheel bijna klaar was. Enig idee wat er fout ging?
Ik heb de slagroom toen nog wel toegevoegd, en daarna door een zeef gedaan, en ik hield nog voldoende saus over die ook wel smaakte, maar ik ben benieuwd waar het nu mis ging.
De temperatuur stond niet al te hoog, en alles ging rustig aan.
Betina Oostveen
Hi Monique,
dit is bij ons nog nooit voorgekomen, omdat de suiker gewoon smelt.
Ik ben wel even gaan googlen voor je en kwam een verhaal te lezen dat het kan gebeuren als de pan niet helemaal brandschoon is.
De suiker gaat dan reageren met een aangekoekt deeltje in de pan en dan komt de kristallisatie op gang.
Maar ik weet dus niet 100% zeker of dat het geval was.
Groetjes, Betty
Angel
Hallo Betty,
Kan ik deze saus 1 of 2 dagen van te voren maken en vervolgens gewoon weer opwarmen? Zo ja, hoe kan ik dit het best doen?
Groetjes, Angel
Betina Oostveen
jazeker, want je kan hem ook gerust een dag of twee in de koelkast bewaren.
Ik zou hem dan even van tevoren uit de koeling halen, en op zeer laag vuur langzaam opwarmen in een pannetje.
Als je hem bewaard hebt in bijv. een jampotje, dan kun je deze zelfs au-bain-marie opwarmen.
Zo verklein je de kans om hem te laten aanbranden.
Succes!
Hermee
Hallo voor mensen met een koemelk allergie en die ook geen sojamelk willen gebruiken Ik heb vandaag de karamelsaus gemaakt met 125 ml
kokosmelk en in plaats van roomboter 25 gram wajang lactose vrije margarine. Smaakte erg lekker.
Betina Oostveen
Hartelijk dank voor de tip Hermee! 🙂
Wanda
Hallo Betty,
Ik heb net jouw heerlijke karamelsaus gemaakt.
Het is super lekker.
Bovendien een top recept!
Ik heb vaak geprobeerd om zelf karamelsaus te maken, en meestal lukte het niet bij mij.
Dan werd het te donker of ging het suiker kristalliseren.
Bedankt voor het recept!
Wij gaan die saus lekker over het ijs doen.
Gr, Wanda.
Betina Oostveen
Wat leuk om te horen!
Dank je wel en geniet er van!