Het is vandaag, 4 april, World Ramen Day. Ja heus, een Internationale feest dag ter ere van ramensoep, noedelsoep of noodle soup omdat dit een wereldwijd geliefd gerecht is. De mogelijkheden voor het maken van Ramen zijn eindeloos, dus ik zette dan ook 5 favoriete Ramen Noedelsoep recepten op een rijtje voor jullie!
Wat zijn Ramen noedels?
Ramen is een van origine Japans noedelgerecht. In de Aziatische keukens worden veel verschillende soorten noedels gebruikt. Ramen noedels zijn de Chinese tarwenoedels die in een (vlees)bouillon worden geserveerd. Deze bouillon is overigens vaak getrokken van botten en staat soms al meerdere dagen op het vuur, en wordt veelal op smaak is gebracht met zout, sojasaus of zelfs miso. Als toppings wordt de ramen noedelsoep geserveerd met bijvoorbeeld plakjes vlees, bosui, gedroogd zeewier en meer. Er is voor iedereen wel een favoriete soort ramen en dan is er ook nog de variatie uit vlees, vis, gevogelte of simpelweg vegetarisch.
In Utrecht kun je lekkere ramen eten bij bijvoorbeeld Sanju Ramen aan de Voorstraat. Check hier mijn review.



Verschil tussen Shio, Shoju, Miso of Tonkotsu Ramen?
Er zijn dus verschillende manieren om je ramen en noedelsoepen op smaak te brengen. In de Japanse keuken worden verschillende ‘zoutige’ smaakmakers gebruikt. Onderstaande benamingen zul je dan ook op de menukaart van Ramen restaurants terugvinden.
- Shio – Shio ramen staat bekend om zijn zachte zout smaak. In Japan betekent het woord dan ook zout, zoals wij deze kennen als bijvoorbeeld zeezout, keukenzout, himalayazout, maar dus ook het bekende bouillonblokje (bijv. Maggi of Knorr) die dus gebruikt wordt om je (homemade) bouillon op smaak te brengen.
- Shoju – Shoyu ramen is een ramen die op smaak wordt gebracht met sojasaus (bij glutenvrij wordt Tamari gebruikt). Vaak wordt de ramen bouillon eerst op smaak gebracht met bijv. zout (shio) en vervolgens aangevuld met sojasaus (shoju) voor een andere smaakbeleving.
- Miso – Miso ramen is dan weer een type ramen waarbij de gefermenteerde sojabonenpasta genaamd Miso aan toegevoegd wordt. Ook deze is vaak in combinatie met bouillon op basis van zout, waarbij de miso vervolgens umami in het gerecht brengt. Miso is er tevens ook in vele vormen dus wellicht dien ik hier een eigen blog aan te wijden.
- Tonkotsu – Tonkotsu ramen is zalig en lekker romig, proeft een beetje vet op de lippen. Dit komt omdat de bouillon wordt getrokken van (varkens)botten, mergpijpjes en meer. Persoonlijk trek ik zelf regelmatig ook mijn kip-, varkens- en runderbouillon voor ramen soep op deze wijze.
Zo zie je dus maar: Elke ramen kan weer compleet anders uitpakken qua smaak. Shio ramen is zoutig, Tonkotsu ramen is rijk en romig, Miso ramen is hartig en zoet, Shoyu ramen is hartig en proeft naar sojasaus. En dan is het ook de vraag welke soort ramen noedels je wilt gebruiken in je ramensoep. Want de ‘ramen’ tarwenoedels kunnen dun, dik, plat, gekruld etc zijn en dat heeft allemaal invloed op de smaakbeleving en mondgevoel van je ramen gerecht!
5x Recepten voor Ramen soep met noodels
(klik op onderstaande foto’s om rechtstreeks naar het recept te gaan)
1. Japanse Miso-groentesoep (V)

2. Chinese Rundvleessoep met Noedels en Char Siu

3. Ramensoep met Kip

4. Dumpling Ramen (V)

5. Koreaanse Kimchi Noedelsoep met Kip

Bonus: Gemarineerde Ramen Eieren maken

Tot zo ver 5x Ramen recepten om deze World Ramen Day mee te vieren! Ik ben dan ook benieuwd of jij een van deze recepten al geprobeerd hebt? En welk recept voor ramensoep jouw favoriet is? Deel het met ons in de comments hieronder.
Groetjes, Betty!
BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van een van deze vijf recepten voor Ramen Noodle soep!

Geef een reactie