Een beetje druilerige dag als vandaag, vraagt gewoon om koffie met koekjes! En dan natuurlijk de echte krokante Italiaanse cantuccini koekjes om lekker in je koffie te dopen.
Omdat deze maand in het teken van Italië staat, is het natuurlijk ook niet meer als gepast om een Italiaans koekjes recept te plaatsen, zoals deze Cantuccini koekjes. Deze krokante koeken zijn toch wel mijn favoriet om te dopen in de thee, koffie of Amaretto. En ze zijn zo’n favoriet, dat er tevens een cantuccini met chocolade en pistachenoten recept op de site staat, maar je vind er nog veel meer in dit lijstje met Italiaanse Dolci!
2x gebakken Italiaanse koekjes
Cantuccini koekjes worden maar liefst 2x gebakken: eerst als een rol, voor dat krokante buitenlaagje. En vervolgens wordt deze in plakken gesneden en worden de plakken afzonderlijk óók nog eens gebakken. Dat geeft deze typische koekjes juist hun ultra krokante bite! Maar probeer ook eens een keertje deze Italiaanse Jam taartjes voor bij de koffie! Of ga voor een robuuste Sbrisolona koek met sinaasappel! Erg lekker.
Recept: Cantuccini koekjes
Deze krokante Italiaanse koekjes zijn een klassieker! De cantuccini koekjes gevuld met amandel zijn heerlijk om in de koffie te dopen!
- Prep Time: 20 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 50 minuten
- Yield: 20–25 stuks 1x
- Category: koekjes
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 200 gram amandelen mét bruin velletje,
- 350 gram zelfrijzend bakmeel,
- ½ theelepel zout,
- 200 gram fijne suiker,
- 1 theelepel bakpoeder,
- 1 grote sinaasappel,
- 1 eetlepel honing,
- 3 eieren,
- extra bloem.
Extra:
- Oven,
- bakpapier
- en eventueel een deeg-of chocoladekrabber.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rooster de amandelen licht in een koekenpan (zonder bakvet of olie!). Laat ze daarna goed afkoelen.
- Meng in een grote kom het bakmeel, zout, suiker en bakpoeder door elkaar.
- Boen de sinaasappel schoon onder een stromende kraan, en rasp de schil (of gebruik hier een zester voor). Voeg de sinaasappelschilletjes, honing en eieren toe aan de bloem en meng het geheel met de hand of een spatel door elkaar.
- Schep ten slotte de afgekoelde amandelen er door heen. Let op! het deeg is een beetje plakkerig, dus ik gebruik een deeg/chocoladekrabber om dit van mijn handen te krijgen
- Bestuif het aanrecht met een handje gewone bloem en wentel hier het deeg door heen. Vorm met je handen 2 lange worsten van 3-4 cm dik, en leg deze (voorzichtig) op de bakplaat.
- Bak de worsten in een voorverwarmde oven gedurende 15 minuten. Laat hierna een paar minuten afkoelen. Gebruik een groot (en goed) koksmes en snijd het deeg in plakjes van 2 cm breed.
- Leg de plakjes op hun kant op de bakplaat en bak deze in nogmaals 10 minuten af.
- Laat de cantuccini koekjes hierna goed afkoelen en serveer als toetje of bij de koffie/thee/amaretto.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als dit recept voor cantuccini koekjes wilt gaan maken!
Paul Oosten
Tja, ik maakte geen kleine lading, maar voordeel is dat de koekjes langer dan gemiddeld bewaarbaar zijn (als het lukt!). Mooi blog, bedankt!
sarra
Ik proef de smaak van sinaasappel gewoon al in mijn mond. En n halve kilo mag je best bij ons afgeven hoor 😉
Marion
Hallo Betty,
Ik heb net de koekjes gemaakt volgens recept. Voor mijzelf om te proberen heb ik overal de helft van genomen.
De rol maken ging ook goed, maar eenmaal in de oven werd hij heel plat. Nu heb ik dus lange koekjes!
De smaak is perfect.
Kan je mij vertellen wat ik fout heb gedaan.
Ook heb ik een vraag hoe je de koekjes zacht laat vanbinnen. Dat heb ik in Pizza een keer aan een kraam gekocht waar het vers werd gemaakt. Harde èn zachte.
Bedankt voor dit heerlijke recept.
Betina Oostveen
Hi Marion,
het deeg loopt inderdaad een beetje uit tijdens het bakken en geeft ook die typische ovale vorm koekjes. Je kunt volgende keer proberen de rol even een uurtje in de koelkast te zetten zodat de ingredienten koud worden en daarna pas bakken. Wellicht helpt dat.
Daarnaast vermoed ik dat diegene met een ‘zachte; binnenkant slechts 1 keer is gebakken geweest, dus alleen als rol en niet daarna nog eens los de plakjes krokant bakken.
Iets anders kan ik mij niet bedenken maar wie weet heeft een van de andere lezers of lezeressen een idee?
Ben blij dat ze in ieder geval goed bevallen zijn!