• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Deeg recepten / Speltbrood met zuurdesem maken

Speltbrood met zuurdesem maken

29 augustus 2023 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Heb je wel eens speltbrood gegeten? Spelt wordt gezien als de voorloper van gewone tarwe en is bijvoorbeeld in Duitsland enorm populair als meelsoort (dinkelweizen). Maar spelt doet het ook uitstekend in een desemstarter en uiteindelijk kun je er ook heerlijk speltbrood met zuurdesem van maken.

Een desembrood met speltmeel bakken

Ik gebruik in mijn desembrood een tarwebloem desemstarter op basis van 100% hydratatie – d.w.z. 50% tarwebloem en 50% water. Heb jij misschien een spelt desemstarter of een starter op basis van volkoren of zelfs roggemeel in huis? Dan dien je de hoeveelheden uit de starter te verrekenen, zoals ik met mijn tarwebloem heb gedaan. Lees hier alles over het omrekenen van brood recepten naar desembrood. Houd er tevens rekening mee je altijd een actief zuurdesem starter nodig hebt om bijvoorbeeld dit speltbrood met zuurdesem te kunnen maken. Dat betekent dat de starter recent gevoed is en in hoeveelheid deeg verdubbeld is. Maar daar vertel ik je in dit artikel over ‘desem starter maken’ meer over.

recept voor Speltbrood met zuurdesem maken
Speltbrood met zuurdesem maken
Speltbrood met zuurdesem maken
Speltbrood met zuurdesem maken

Welke materialen heb je nodig om speltbrood met desem te bakken?

De materialen die ik hieronder gebruik zijn op basis van een speltbrood van ca 850 gram deeg. Perfect voor ons gezin van 4 dus. Mocht je dit ook allemaal in huis willen halen, maak dan gerust gebruik van onderstaande affiliate links en dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Wil je eens wat anders proberen? Neem dan ook een kijkje bij dit recept voor een volkoren desembol van Bakkerij De Veldkeuken. Liever een langere fermentatie? Ga dan naar dit recept voor >24H Desembrood maken. Veel plezier met brood bakken in ieder geval! Enne, hoe klinkt een Italiaanse pizza gemaakt van spelt je dan in de oren?!


Print

Recept: Speltbrood met zuurdesem maken

Speltbrood met zuurdesem maken
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Recept voor een heerlijjk speltbrood uit eigen oven. Gemaakt met zuurdesem, speltmeel en volkoren. Een een klontje boter om het het brood zachter van textuur en korst te maken. Dit Speltbrood met zuurdesem is daarom ook een grote favoriet bij mijn kinderen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: circa 1 dag
  • Yield: 1 medium groot brood, 850 gram 1x
  • Category: Brood
  • Cuisine: Duitse keuken

Ingredients

Scale

Voor het actieve zuurdesem:

  • 50 gram zuurdesem starter
  • 50 gram fijne spelt tarwebloem (Dinkelmehl type 1050)
  • 50 gram water

Voor het brooddeeg:

  • 150 gram actieve zuurdesem (100% hydratatie)
  • 250 gram lauwwarm water, tussen 30 – 35 graden celcius
  • 125 gram fijne Speltmeel (dinkelmehl type 1050)
  • 300 volkoren speltmeel (dinkelmehl vollkorn)
  • 9 gram zout
  • 30 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 tl neutrale olie

Extra:

  • rijsmandje ovaal 24 cm (tot 1 kilo deeg)
  • fijne theedoek (zonder parfum gewassen)
  • huishoudfolie
  • langwerpig broodpan (met deksel). Pizzasteen kan ook.
  • bakpapier

Instructions

  1. Om het actieve zuurdesem te maken: haal de zuurdesem starter uit de koelkast en voed dit meteen met spelt tarwebloem en water. Laat daarna 2- 8 uren staan om in hoeveelheid te verdubbelen. Lees hier meer over).
  2. Nu gaan we brooddeeg maken: roer in een mixerkom het zuurdesem los met het water en voeg het fijne speltmeel en volkoren speltmeel toe. 
  3. Strooi het zout over het deeg en kneed met behulp van een mixer met deeghaak tot een samenhangende bal gedurende 10 minuten kneden. Dit kan ook met de hand maar trek er dan 20 minuten voor uit. In die tijd voeg je lepeltje voor lepeltje de roomboter toe om op te lossen en mee te kneden in het deeg.
  4. Vet een kom in met een beetje olie en leg het deeg er in. Het deeg moet nu ongeveer 24 – 26 graden zijn. Dek de kom af met huishoudfolie en laat 120 minuten rijzen (bulkrijs) op een warme plek. Het is daarbij de bedoeling dat je elke 30 minuten een ‘Strech & Fold’ uitvoert: maak je vingers een beetje nat: til 1 zijde op, rek het deeg wat uit en vouw over de rest van het deeg. Doe dit ook vanaf de andere zijde. Dit doe je dus totaal 4 keer.
  5. Daarna is het tijd voor het vormen van het deeg. Voor een batard vorm (langwerpige – ovaal) kun je hier een video bekijken hoe je deze dient te vormen. 
  6. Leg de theedoek in de ovale rijsmand en bestuif deze met bloem. Leg de deegbal in de rijsmand met de bolle kant omlaag en de vouwen dus naar boven. Dek de rijsmand losjes af met folie, overhangend theedoek mag ook, en laat het deeg 4- 5 uren narijzen op een warme plek. Je kunt er ook voor kiezen om dit slecht 1-2 uren te doen, verpak daarna de rijsmand in een plastic zak en verplaats naar de koelkast en laat het deeg een nachtje (12 uren) langzaam rijzen. Dit heet de bulkrijs.
  7. Voor het afbakken (de volgende morgen) verwarm je de oven gedurende 45 minuten voor op 250 graden. Plaats ook direct hier een gietijzeren  broodpan of pizzasteen in om mee op te warmen. Als je net als ik gewoon een ruim cakeblik gebruikt is dat niet nodig. Onderin de oven plaats je bij die laatste ook een vuurvast schaaltje met 100 ml water. Heeft je oven een extra stoomfunctie dan kun je deze ook inschakelen.
  8. Ontdoe de bovenzijde van het deeg van folie of theedoek en kiep het rijsmandje (rechtstreeks uit de koelkast) om boven de broodpan, cakeblik of op de steen. Kerf met een broodmesje eventueel een patroon net onder het velletje – TIP: hou het mesje schuin onder de ‘huid’.
  9. Bij gebruik van een pan plaats je direct de hete deksel er op. Plaats vervolgens direct het brood in de oven. Bak het speltbrood met desem gedurende 25 minuten op 250 graden. Verwijder daarna de deksel en, verlaag de temperatuur naar 230 graden bak nog 15 minuten tot de bovenkant mooi bruin wordt. 
  10.  Laat het speltbrood daarna volledig afkoelen op een rooster en snijd in dunne plakken (ca 1 – 1.5. cm). Snijd alleen af wat je nodig hebt want het brood wordt anders heel hard. Bewaar het liefst in speciale broodzakken.

Eet smakelijk!

Notes

Let op! Ik gebruik een desem op basis van tarwebloem vandaar dat onderstaande bakkersformule ook tarwebloem bevat. Maar je kunt uiteraard ook een desem starter maken op basis van speltmeel en dan is dit brood 100% spelt, waarvan de helft uit grove volkoren speltmeel bestaat.

Bakkersformule Betty’s Speltbrood:

50% Volkoren Speltmeel| 40 % fijn Speltmeel (type 1050) | 10% Tarwebloem | 65% water | 6% boter | 1.8% zout

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Speltbrood met zuurdesem maken
Speltbrood met zuurdesem maken

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit speltbrood met zuurdesem wilt maken

Speltbrood met zuurdesem maken

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.  Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Deeg recepten Tags: brood, deeg, desembrood, Duitse keuken, Nederlandse keuken, roomboter, spelt

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hazelnoot Amaretti koekjes met chocolade
Volgend bericht: Pompoen brood met roomkaas »

Lees Interacties

Reacties

  1. Annemarie

    20 maart 2025 om 10:41 pm

    Hoi Betina, wat doe je met de boter? Ik heb het uiteindelijk maar door het deeg gekneed en dat heeft goed uitgepakt, maar misschien kun je het in het recept opnemen? Het staat nu alleen bij de ingrediënten… groetjes, Annelie

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      21 maart 2025 om 11:46 am

      Oh wat goed dat je dit even aangeeft! Deze dient inderdaad bij stap 4 mee gekneed te worden. Ik zal de regel even aanvullen.
      Dank je wel!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee