In de winter doet een ovenschotel ook altijd prima dienst op tafel. En deze ovenschotel met prein en ham is er dan zeker eentje om op het menu te zetten! En de combinatie prei, ham en kaas is er zeker eentje die we allemaal wel lusten!
Ovenschotel met prei
Laat prei net een van de groenten zijn die ik als kind nooit lekker vond. Door de jaren heen heb ik verschillende manier gevonden om deze uitgesproken groente ‘lekkerder’ te maken voor mezelf. Zoals koken in bouillon. Maar serveren met kaas en zoute, krokante spekjes is ook een prima trucje. Daarom serveer ik deze ovenschotel met prei en ham en kaas. Het is een heerlijke en lekker Hollandse ovenschotel geworden.
Nog meer ovenschotel recepten
Kun jij geen genoegen krijgen van deze heerlijke en makkelijke ovenschotel recepten? Maak dan ook eens deze ovenschotel met Zwitserse kaas. Of ga voor een echte Britse cottage pie met gehakt? In Italie is deze Aubergine Parmigiana een ware klassieker onder de ovenschotels! En Tijdens de wintersport genoten wij heerlijk van de Franse Tartiflette met spek en kaas! ! Laat je me even weten als je de ovenschotel met prei en ham geprobeerd hebt?
Recept: Ovenschotel met prei en ham
In de winter doet een ovenschotel ook altijd prima dienst op tafel. En deze ovenschotel met prei en ham is er dan zeker eentje om op het menu te zetten! En de combinatie prei, ham en kaas is er zeker eentje die we allemaal wel lusten!
- Prep Time: 30 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 50 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 1 kilo kruimige aardappels,
- flinke klont roomboter,
- half kopje melk, opgewarmd,
- 4 grote preien,
- 1 liter (groente) bouillon,
- 8 plakken (been)ham,
- 100 gram belegen kaas, geraspt of in blokjes,
- handje hazelnoten, grof gehakt,
- peper & zout.
Extra:
- grote kookpan met deksel,
- pureestamper,
- grote ovenschaal.
Instructions
- Maak als eerste de aardappelpuree: Schil de aardappels en snijd in parten. Breng aan de kook in een ruime pan met een snufje zout. Prik na 15-20 minuten in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn. Giet af en stamp, met de boter en warme melk, tot een (grove) puree. Schep dit in de ovenschaal en strijk uit met een spatel.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden (190 hete lucht)
- Maak de pan schoon, voeg de bouilon toe en breng aan de kook. Verwijder het buitenste blad de prei en snijd de wortels er af. Top het groen ook af, dit heb je niet meer nodige (Maak er bijvoorbeeld een heerlijke soep mee.).
- Snijd elke prei in twee gelijken stukken en spoel goed af onder de kraan om het zand te verwijderen. Het kan ook helpen om de prei overlangs een stukje in te kerven, dan kun je ook de binnenkant uitspoelen. Maar snijd niet helemaal door! Stop de prei stukken in de bouillon en kook in 6 minuten gaar. Schep uit de pan en laat een beetje afkoelen.
- Wikkel alle 8 prei stukken om met een plak ham en verdeel over de aardappelpuree. Bestrooi de prei schotel met de (geraspte) kaas en hazelnoten. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak de ovenschotel met prei en ham af gedurende 15-20 minuten, of totdat alle kaas gesmolten is.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie