Door Nanda – Wokken is ideaal voor de doordeweekse dag! Deze keer heb ik in de keuken gestaan voor een heerlijke vegetarische nasi met noten en gebakken bananen. Houdt er rekening mee dat het bereiden van deze nasi wat tijd kost. Maar je kunt de nasi ook makkelijk invriezen. Dus als je genoeg maakt, ben je meteen klaar voor een paar dagen.
Deze nasi met noten kun je serveren met de gebakken bananen, maar bijvoorbeeld ook met verse ananas, een extra gebakken eitje of komkommer. Ik heb vorig jaar een paar maanden in Ghana gewoond waar op iedere straathoek wel gebakken banaan werd verkocht. Sindsdien eet ik het regelmatig en het proeven ervan brengt me altijd weer even met mijn gedachten terug naar dit avontuur.
Let in de supermarkt goed op of je wel de goede bakbananen koopt, ik heb me daar een paar keer op verkeken. De schil van bakbanaan kan namelijk groenig, geel met zwart of grotendeels zwart zijn. Bakbananen met een groene schil kun je prima eten, maar voor andere bereidingen dan gebakken zoals in dit gerecht. Het beste kun je hiervoor bakbananen kopen die grotendeels zwart zijn. Dat voelt een beetje tegennatuurlijk omdat ‘gewone’ bananen met een zwarte schil niet meer goed zijn, maar voor gebakken bananen is dit juist perfect!
Meer liefhebbers van zoete gerechten met bakbananen? Probeer dan eens dit Thaise dessert: Banaan in kokosmelk.
Recept voor Nasi met noten en gebakken bananen:
(Vegetarisch hoofdgerecht voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 2 bakbananen
- 100 gram bruine of zilvervliesrijst
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 2 handjes taugé
- 3 bosuien
- Een stukje gember (ongeveer 5 cm.)
- 2 teentjes knoflook
- 2 eieren
- 2 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepel geraspte kokos
- 50 gram cashewnoten (liefst ongebrand en ongezouten)
- 50 gram pinda’s (liefst ongebrand en ongezouten)
- 9 eetlepels kokosolie
- Zout
- Optioneel: rode peper en ketjap
Bereidingstijd: 60 minuten.
Bereidingswijze Nasi met noten en gebakken bananen:
- Begin met het voorbereiden van de bakbananen. Schil de bakbananen en snij ze in schuine plakken. Vul een schaal met koud water en wat zout. Leg de plakken banaan hierin te weken.
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Snij ondertussen de gember en knoflook heel fijn en de ui en paprika in kleine stukjes.
- Verwarm 2 eetlepels kokosolie in een wokpan en bak de gember en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg vervolgens de ui toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg ook het komijnzaad, de kurkuma en paprikapoeder toe in de pan en roer de kruiden goed door het mengsel. Als laatste voeg je na een paar minuten de paprika toe en bak het geheel nog 5 minuten. Als de rijst klaar is schep je dit mengsel erdoorheen.
- Verwarm 6 eetlepels kokosolie in een hapjes- of koekenpan. Giet de bakbananen af en leg ze in de pan. De bakbananen moeten ongeveer tot de helft in de olie staan, voeg indien nodig dus nog wat olie toe. Keer de bakbananen regelmatig zodat ze niet vastplakken of aanbakken aan de bodem van de pan. De gebakken bananen zijn klaar zodra ze een bruine, knapperige korst krijgen (jammie!).
- Verwarm in een andere koekenpan de laatste eetlepel kokosolie en bak daarin de eieren. Zodra de eieren klaar zijn snij je ze in stukjes en roer deze door de nasi.
- Hak de pinda’s en cashewnoten fijn. Rooster ze op laag vuur in een koekenpan met wat zout en peper. Hussel de pan regelmatig zodat de noten niet aanbranden.
- Snij de bosui in halve ringen. Roer de bosui, geraspte kokos, taugé en driekwart van de noten door de nasi. Proef de nasi en voeg naar eigen smaak zout, rode peper en/of wat ketjap toe.
- Serveer de gebakken banaan naast de nasi en strooi de overgebleven noten eroverheen.
Eet smakelijk!
Groetjes, Nanda
Geef een reactie