• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Madeleines (video)

Madeleines (video)

2 november 2018 Door Betina Oostveen 3 Reacties

Jump to Recipe

Dankzij de spraakmakende schelpenvorm zijn madeleines direct te herkennen. Maar wist je dat je madeleines heel eenvoudig zelf kunt maken? De ingrediënten heb je waarschijnlijk standaard al in huis liggen.

Zelf madeleines maken

Dit recept voor zelf madeleines maken komt uit het ‘Tarte Tatin‘ kookboek van Ginette Mathiot. Deze Franse kookbijbel bevat de meest verfijnde bakrecepten uit Frankrijk. En waarom zou sleutelen aan een perfect recept? Je hebt niet veel ingrediënten of handelingen nodig om madeleines te maken, slechts de basics, zoals bloem, eieren en suiker, maar je kunt natuurlijk niet zonder een madeleines bakvorm. En houdt er rekening mee dat het beslag 2 uur dient te koelen. Ideaal om voor te bereiden voor je dinerparty en enkel de madeleines nog afbakken zodra je koffie toe gaat serveren 🙂



kookvideo recept madeleines maken © bettys kitchen

Tips voor het bakken

Ook al is het maken van deze madeleine gebakjes totaal niet moeilijk, heb ik toch wat tips voor je. Veel mensen denken dat de schelpvorm het belangrijkste uiterlijk is van madelaines, maar de uitpuilende ‘buik’ die aan de bovenkant van je gebakje ontstaat is minstens net zo belangrijk. Hoe meer buik, hoe beter. Daarnaast is het belangrijk om je madeleines niet te lang, te bruin of te warm te bakken, want dan worden ze vrij droog. Hou je oven dus goed in de gaten. De ideale madeleine is nog een beetje plakkerig op de buik, net zoals bij een goede cake het geval is.

Kookvideo Madeleines maken:

+SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL


Print

Recept: Madeleines maken

kookvideo recept madeleines maken © bettys kitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dankzij de spraakmakende schelpenvorm zijn madeleines direct te herkennen. Maar wist je dat je madeleines heel eenvoudig zelf kunt maken? De ingrediënten heb je waarschijnlijk standaard al in huis liggen.

  • Author: Ginette Mathiot
  • Prep Time: 10 minutes + 2 uur wachttijd
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 2 hours 40 minutes
  • Yield: 24 stuks 1x
  • Category: Cake
  • Method: bakken
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 125 gram roomboter, gesmolten en beetje afgekoeld
  • 2 grote eieren (L)
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 150 gram gezeefde bloem
  • optioneel: 1 tl bakpoeder *
  • snufje zout
  • halve citroen

Extra:

  • keukenmixer,
  • zester of rasp,
  • oven,
  • 2x madeleines bakvorm (of bak de madeleines in 2 keer af.)

Instructions

  1. Klop de eieren met de suiker en vanille gedurende 5 minuten in de mixer. De hoeveelheid zal verdubbelen en licht van kleur worden.
  2. Voeg een snufje zout toe aan de bloem. Schep de bloem en de boter in delen door het eimengsel.
  3. Rasp tot slot de schil van de citroen en roer door het beslag. Het sap heb je niet nodig.
  4. Dek de kom af met folie en laat het beslag 2 uur koelen in de koelkast.
  5. Voor het bakken: Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Vet de madeleines bakvorm zeer licht in met boter. Voeg een eetlepel bloem toe en schud de vorm heen en weer om licht ‘af te stoffen’. Klop het overtollige bloem uit de vorm.
  6. Lepel het beslag in de madeleine vormpjes. Ongeveer een halve eetlepel per vorm is voldoende, ze zullen dan voor 2/3 gevuld zijn. Bak de madeleines af in de oven gedurende 8-10 minuten. Laat daarna een minuut buiten de oven afkoelen en draai de madeleines om in de vorm, om nog verder af te koelen. Je kunt madeleines vlak voor het serveren nog even bestrooien met poedersuiker als je wilt.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

*In het officiële patissier recept van Ginette wordt geen bakpoeder gebruikt. Je kunt dit zeker naar wens zelf nog toevoegen. De madeleines worden dan namelijk iets meer luchtiger van textuur.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept madeleines maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze madeleines wilt gaan maken!

Category: Cake recepten Tags: basis recept, cake, Franse keuken, koekjes, madeleines

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « The Fork INSIDER: Le Jardin & Simple Utrecht
Volgend bericht: Pompoen Cheesecake (no-bake) – uit Cheesecake Kookboek »

Lees Interacties

Reacties

  1. Gillis

    8 februari 2022 om 10:40 pm

    Mijn eerste Madeleines op basis van jouw recept gemaakt, eerste 12 goed gelukt, zelfs een aantal buiken, resterend beslag 2 dagen in koelkast bewaard. Bij 2e baksel géén bloem in bakvorm (Creuset) gedaan uitsluitend boter. Die kwamen prima los uit de vorm en waren mooier van vorm én allemaal een dikke buik. Dank voor je recept en je leuke presentatie in de video!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      13 februari 2022 om 3:35 pm

      Supergoed om te horen en bedankt voor het extra uitproberen en doorgeven!

      Beantwoorden
  2. Jmh

    27 maart 2022 om 1:38 pm

    Super lekker en goed gelukt.
    Echt een aanrader. In mijn oven krap 8 minuten.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee