• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Cake recepten / Lamingtons

Lamingtons

2 september 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Als je ooit in Australië geweest bent dan ben je ze vast tegengekomen. Lamingtons zijn namelijk hèt Australische gebakje om van te smullen! De vierkante sponscakejes zijn omhult met chocoladeglazuur en geraspte kokos en smelten als het ware op je tong.

Wat zijn Lamingtons?

De komst van de Britten naar Australië zie je vandaag de dag nog op heel veel fronten terug. Van het verkeer dat links rijd, tot de taal, maar ook de voorliefde voor gebakjes, high tea en Britse sponscakes. Lamingtons zijn daar een mooi voorbeeld van. Inmiddels uitgeroepen tot hèt gebakje van het land dat je zowel bij de bakker maar ook in de supermarkten kunt krijgen. Lamingtons zijn vierkante sponscakejes met chocoladeglazuur en daarna door geraspte kokos heen rolt. Gebruik een vierkante bakvorm voor het maken van de cake en daarna kun je de Lamingtons zo groot of zo klein snijden als je zelf wilt. De liefhebber vult de sponscake ook nog met een laagje jam, bijvoorbeeld frambozen of kersenjam.

recept australische lamingtons cakejes © bettyskitchen.nl
recept australische lamingtons cakejes © bettyskitchen.nl
recept australische lamingtons cakejes © bettyskitchen.nl

Nog meer wereldse gebakjes en koekjes

De Australische Lamingtons zijn een regelrecht gebakje van wereld formaat, maar uiteraard vind je nog meer weer wereldse gebakjes en koekjes terug op deze site. In Italië kun je bijvoorbeeld niet om de krokante cantuccini koekjes met amandelen heen. In Zuid-Amerika is men dol op karamel en zijn deze Alfajores koekjes met dulche de leche de landelijke trots. In Nederland gaan we juist voor kokos makronen of een nostalgische boterkoek maken. En deze Donut Cupcakes met vanille creme zijn natuurlijk op en top Amerikaans! In Engeland doe je lekker decadent met een stukje Millionaires shortbread en in de Balkan worden deze Hemelse tongetjes met citroensiroop bij de thee geserveerd. Geniet er van dus!


Print

Recept Australische Lamingtons

recept australische lamingtons cakejes © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Inmiddels uitgeroepen tot hèt gebakje van Australie dat je daar zowel bij de bakker maar ook in de supermarkten kunt krijgen. Lamingtons zijn vierkante sponscakejes met chocoladeglazuur en daarna door geraspte kokos heen gerold.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min. + koelen
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 4 -5 uur
  • Yield: 16 stuks 1x
  • Category: Cake
  • Cuisine: Australische keuken

Ingredients

Scale

Voor de spons cake:

  • 150 gr fijne suiker
  • 75 gram roomboter
  • 1 tl vanille extract
  • 4 eieren
  • 150 gr bloem
  • 25 gr maizena

Voor de binnenkant en buitenkant:

  • 150 gram jam (bijvoorbeeld kersen, aardbei of frambozen)
  • 125 ml warme melk (of water)
  • 50 gr cacao poeder
  • 30 gr roomboter, gesmolten
  • snufje zout
  • 300 gr poedersuiker
  • 150 gr geraspte kokos

Extra:

  • keukenmixer met garde
  • vierkant bakvorm 22–24 cm
  • bakpapier & bakspray

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Bekleed de bakvorm met bakpapier. Gebruik de bakspray om de zijkanten ‘vast’ te zetten.
  2. Mix de boter met de suiker en vanille romig gedurende 5 minuten. Voeg een voor een voor een de eieren toe en blijf mixen tot de vorige goed is opgenomen.
  3. Meng de bloem met de maizena. Zet de mixer uit en spatel het bloemmengsel rustig door het beslag. Niet teveel mengen. Schep het beslag in de bakvorm en bak de sponscake gedurende 25 minuten in de oven. Steek er een prikker in: deze dient er weer schoon uit te komen.
  4. Laat de cake gedurende volledig afkoelen in de vorm, op een rooster. (1 – 2 uur). Snijd de cake overlangs doormidden en smeer in met de jam. Leg daarna de bovenkant er weer op en druk goed aan. Snijd in 16 of  25 vierkantjes. Plaats terug in de vorm en stop 30 minuten in de vriezer. Hoe kouder de cake, hoe minder hij kruimelt in de stappen hierna.
  5. Meng in een kom de melk met cacaopoeder, roomboter, zout en poedersuiker tot een klontvrij glazuur. Dip de sponscakejes in chocoladeglazuur – Tip van betty: gebruik 2 vorken – en laat iets ‘uitlekken’ voordat je de blokken vervolgens door de kokos heen rolt. Plaats de lamingtons op een rooster en laat 1 – 2 uur opdrogen. Het glazuur zal ook deels in de cake trekken en uitharden.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept australische lamingtons cakejes © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vierkante Australische gebakjes met chocolade en kokos genaamd Lamingtons wilt gaan maken!

Category: Bakrecepten, Cake recepten Tags: Australische keuken, bloem, cake, chocolade, kokos, melk, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Gepofte Knoflook boter
Volgend bericht: Bao Buns met buikspek (Gua Bao) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee