Sommige gerechten doen je denken aan ‘vroeger’… Gestoofd rundvlees met witte kool is er zo één voor mij: Bij oma thuis of als mijn moeder hem maakte. Zodra ik het ruik, komen er veel herinneringen naar boven en denk ik dikwijls terug aan de tijd dat we met zijn allen hiervan aan het smullen waren.
Kupus Kalja uit Joegoslavie
Ik heb alleen echter nooit geweten hoe het heet, of hoe het klaargemaakt werd. Gelukkig vond ik dit recept voor Kupus Kalja onlangs in één van de weinige kookboeken met typische ‘Joegoslavische’ gerechten. Ik kan nu dit gestoofde rundvlees met witte kool ook vaker zelf gaan klaar maken in eigen keuken en zo mijn herinneringen aan vroeger gaan ophalen.
Winterse gestoofd rundvlees met witte kool
Ik heb het recept voor gestoofd rundvlees met witte kool aangepast naar eigen wens en serveer hier hooguit wat (bruin) turks brood bij. Deze stoofschotel is heerlijk en hartverwarmend tijdens dit winterse seizoen! Hou jij ook zoveel van dit soort stoofschotels? Check hier nog meer overheerlijke stoofvlees recepten. Wist je overigens dat kool, en met name zure kolen – dus met azijn of zout – heel goed voor de spijsvertering zijn? Maak bijvoorbeeld ook eens deze Kupus Salata (kool salade) als groente bijgerecht voor je maaltijd. En ga eens aan de slag met gefermenteerde kool te maken.
Recept: gestoofd rundvlees met witte kool (Kupus Kalja)
Sommige gerechten doen je denken aan ‘vroeger’… Gestoofd rundvlees met witte kool is er zo één voor mij: Bij oma thuis of als mijn moeder hem maakte. Zodra ik het ruik, komen er veel herinneringen naar boven en denk ik dikwijls terug aan de tijd dat we met zijn allen hiervan aan het smullen waren.
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 2 hours
- Total Time: 2 hours 15 minutes
- Yield: 2–4 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met vlees
- Cuisine: Balkan keuken
Ingredients
- 2 uien,
- 1 witte kool,
- 750 gram riblappen,
- peper,
- zout (of ‘vegeta’),
- olijfolie,
- 1 grote vleestomaat,
- 2 – 2.5 liter water,
- 1/2 bos (platte) peterselie,
- 2 eetlepels Ajvar.
Instructions
- Pel en snipper de uien. Snijd de kool en de riblappen in dobbelstenen van 2-3 cm. Bestrooi het vlees met peper en zout (of ‘vegeta’).
- Zet de uiensnippers in een pan met een laagje olie aan tot ze glazig zijn. Voeg dan het vlees toe en laat het een paar minuten meebakken. Het vlees dient rondom dichtgeschroeid te zijn.
- Snijd de tomaat in plakken en doe ze bij het vlees. Voeg als laatste de witte kool toe.
- Giet het water in de pan en breng alles tegen de kook aan. Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat alles in ongeveer 2 uur langzaam gaar stoven.
- Schep tegen het einde van de kooktijd de Ajvar er door heen, en laat nog een paar minuten doorkoken. Garneer het gestoofd rundvlees met de verse peterselie. Serveer er brood of gebakken aardappels bij voor een complete maaltijd.
PRIJATNO! (Eet smakelijk)
Groetjes, Betty
Prijatno! (= Eet smakelijk)
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Recept is afgeleid van: ‘Smaak van een land dat niet meer bestaat’
aida
Lieve Betty, dit is een prachtig gerecht. Wij noemen het “kupus kalja” kupus betekent witte kool. Ben blij dat ik je website heb gevonden, ik als geboren Bosnische vind het verademing om heerlijke Bosnische recepten tegen te komen op het web. 😉 Groetjes van Aida
nebel
Eindelijk! Ik ken dit gerecht van vroeger. de moeder van een vriendin maakte dit in een snelkookpan met kalfsvlees en ik vond het heerlijk! Witte kool is nog nooit zo lekker geweest . Ik heb helaas nooit en recept kunnen vinden..tot nu toe dan. Ik ga vanmiddag gelijk ff langs de turk voor kool en Vegeta.
Haar moeder (een Bosnisch Servische ) maakte ook wel eens een soort broodjes voor ons. Dit was altijd in een platte, wat gerezen, rechthoekige vorm met een snee in het midden[ — ] . Het werd geloof ik in olie gebakken en we aten het met ajvar en creme fraiche.
Ik hoop dat er iemand is die dit kent en misschien een goed recept ervan wil delen.
Ik zou het heel graag een keer willen maken, for old time’s sake :)..nou ok, en omdat het ontzettend lekker is.
Ik ben alvast heel blij met dit kool recept en heb het kookboek gelijk ook maar besteld.
Betina Oostveen
Hi Nebel,
dank je wel voor je reactie want dat vind ik erg leuk om te horen!
Kupus Kalja is ook een van mijn favorieten. Ik weet alleen niet wat voor platte broodjes je bedoelt, maar ik ga het eens navragen.
Of wie weet weet een van de andere lezers het?
Veel kook en bakplezier in ieder geval en prijatno!
Janny
Servisch brood heet POGOCA
Wim
He ja lekker met Ajvar! Vorige winter diverse keren gekookt..
Wim
Ik vraag me nu af: kan ik het in de slowcooker maken? Ja toch…
Betina Oostveen
Hi Wim,
leuk om te horen! En ja slowcooker kan zeker! Zou wel beginnen met 0.5 liter water dan.
Ben benieuwd hoe het wordt dan!
Groetjes, Betty