Print

Recept Dulche de Leche maken

Dulce de leche is een overheerlijke karamelpasta die je vaak bij Zuid-Amerikaanse toetjes tegenkomt. Je maakt dulche de leche door gecondenseerde melk gedurende een langere tijd te verwarmen. Hierdoor veranderd de structuur van de gecondenseerde melk in een zachte karamel pasta. Voor vegan karamel maken gebruik je een blikje kokosmelk in plaats van gecondenseerde melk.

 • Author: Betina Oostveen
 • Total Time: 3 uren
 • Category: dips, sauzen etc
 • Cuisine: Zuid-Amerikaanse keuken
 • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
 • 13 blikje(s) gecondenseerde melk (397 gram)

 

Voor vegan karamel: 

 • 13 blikjes kokosmelk (400 gr), goed geschud

Instructions

 1. Verwijder de papieren wikkel(s) en plaats blik(ken) gecondenseerde melk in een pan. Ik gebruik een hoge soeppan, want daar kan ik gerust 3 blikjes tegelijkertijd in bereiden.
 2. Giet zoveel water toe zodat de blikken ruim onder staan. Breng de pan aan de kook en laat gedurende 3 uur rustig doorkoken. Het is heel belangrijk dat de blikken tijdens het koken onder water blijven staan, om ‘ontploffen’ te voorkomen. Giet tijdens het kookproces dus gerust wat extra (lauwwarm) water toe.
 3. (Tip van Betty: Zet een timer die elke 60 minuten afgaat zodat je tijdig het water kunt aanvullen indien nodig.)
 4. Na 3 uur koken heb je een stevige karamelpasta die je echt dient uit te smeren. Denk aan op brood, pannenkoeken, tussen koekjes of taart vulling. Maar je kunt de kooktijd ook verkorten naar slechts 2 uur en dan is de dulche de leche wat meer vloeibaar. Dit is makkelijker te verwerken en op te kloppen in bijvoorbeeld ijs, botercreme, ‘drip’cakes etc.
 5. Gebruik een grote tang om de blikjes uit het water te tillen en laat op het aanrecht volledig afkoelen. Laat ze gewoon dicht en je kunt ze daarna maandenlang op voorraadplank bewaren. Als eenmaal een blik dulche de leche is geopend bewaar je het restant in een afgesloten bakje in de koeling. Daar blijft het gerust nog een paar weken goed.

Eet smakelijk!

Notes

Wist je dat je dulche de leche ook in de oven kunt bereiden? Je hebt hiervoor 2 ovenschalen nodig (1 grote en een kleine) en volg de bereiding in dit recept voor de banoffee pie! Laat deze dulche de leche na bereiding goed afkoelen en bewaar ook in een afgesloten bakje in de koelkast.

Keywords: karamel, gecondenseerde melk, suiker, melk, fudge