Op zoek naar een lekker recept met gerookte makreel? Met deze voorgegaarde vissoort zet je in een handomdraai op tafel. Deze Deense aardappelsalade met makreel, haricot verts en mierkswortel op tafel. Fris, pittig en boordevol vezels en goede vetten!

Zelf Deense aardappelsalade met makreel maken
Een heerlijke gezonde maaltijd die je zomaar in Denemarken op tafel tegen kunt komen. Men is er immers dol op (gerookte) vis en aardappels, maar ook verschillende soorten groenten. Tijdens een zomerse avond zet je in een handomdraai dit recept voor een zomerse salade met vis op het menu. Deze Deense aardappel salade met makreel, krieltjes, wortels en mieriksworteldressing is vol van smaak en boordevol vitamientjes en omega 3 vetten!









xxx
in een poging om wat meer vis op tafel te zetten (want goede omega 3 vetten) ben ik de afgelopen maanden regelmatig makreel gaan eten. Niet alleen als salade op brood met gepickelde groenten, maar ook bij de avondmaaltijd, zoals deze Deense aardappelsalade met makreel. Je koopt hiervoor een gerookte vis die alleen nog maar even opgewarmd dient te worden en maakt hier een hele voedzame maaltijdsalade van. Ook lekker: neem eens een kijkje bij deze Deense Smørrebrød – Deense broodplank die je ook geweldig goed met vissoorten kunt serveren.
Deense aardappelsalade met makreel
Een heerlijke gezonde maaltijd die je zomer in Denemarken op tafel tegenkomt. Men is er dol op (gerookte) vis en aardappels, dus een zomerse salade met vis is zo gemaakt. Deze Deense aardappel salade met makreel, krieltjes, wortels en mieriksworteldressing is vol van smaak en boordevol vitamientjes en omega 3 vetten!
- Prep Time: 20 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 50 minuten
- Yield: 4 personen
- Category: Hoofdgerecht met vis
- Cuisine: Deense keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 800 gram vastkokende ‘krieltjes’ aardappels
- 200 gram wortels
- 200 gram gerookte makreelfilet
- 1 rode ui
- 1 appel
- 350 gram haricot verts
- 80 gr. veldsla
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- peper & zout
- zonnebloemolie
Voor de salade dressing:
- 60 gram sour cream
- 25 gram Skyr of dikke yoghurt
- 1 el. gepureerde Mierikswortel (potje, Kuhne)
- 1 el. honing
- 1 el. appelazijn
- ¼ tl. zout
- flinke snuf zwarte peper
Instructions
- Snijd de krieltjes doormidden en plaats in een kookpannetje. Voeg een beetje koud water toe en ‘was’ de krieltjes in de pan. Giet de krieltjes af. Voeg dan ruim (kokend) water toe + snuf zout en breng aan de kook op middelhoog vuur. Laat gedurende 5 minuten doorkoken, giet daarna de krieltjes af, stop de terug in de pan en laat 5 minuten uitdampen en afkoelen.
- Ondertussen verwarm je de oven voor op 220 graden Celcius (200 hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schrap de wortels en snijd in grove stukken. Hussel de wortel en krieltjes om in een kom met een beetje olie en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de wortel en krieltjes vervolgens aan over de bakplaat maar laat een strook aan een zijde van de bakplaat leeg voor de vis.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak aardappels en wortels alvast gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Pel de ui en snijd deze fijn. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Dop de boontjes en snijd doormidden. Vul het kookpannetje opnieuw met water en voeg haricot verts + snuf zout toe. Breng aan de kook op middelhoog vuur gedurende 6 minuten. Giet daarna af en laat uitdampen.
- Meng tevens alle ingrediënten voor de salade dressing door elkaar in een ruime mengkom (saladebowl) en zet even apart.
- Haal de bakplaat uit de oven en schep aardappels en wortel even om. Breek met je handen de gerookte makreel in stukken. Je kunt eventueel het velletje verwijderen. Verdeel deze makreel op de vrije strook op de bakplaat en schuif terug in het midden van de oven om een extra 10 minuten te mee te verwarmen.
- Leg de sla bovenop de dressing in de mengkom. Leg hier de gebakken aardappels, wortel en gerookte makreel bovenop. Top af met de haricots verts, gesneden ui en blokjes appel. Schep nu met twee grote (salade)lepels het geheel goed om totdat alles bedekt is in de dressing. Schep uit over borden en top af met verse bieslook. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Notes
Variatietip: in plaats van bieslook kun je ook verse peterselie en of dille gebruiken. Dille komt namelijk ook regelmatig terug in de Deense keuken.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Deense aardappelsalade met makreel.

Geef een reactie