In Engeland staat het ontbijt bekend als de meest uitgebreide maaltijd van de dag. Niet alleen om lekker wakker worden en letterlijk de motor even opladen, maar ook omdat dit eiwitrijke Brits eenpans ontbijt boordevol omega 3, veten en proteine zit.
Brits eenpans ontbijt a la Jamie
Tijdens een bloggersevent voor Jamie Magazine kreeg ik het nieuwe kookboek van Jamie Oliver: Te gast bij Jamie cadeau. Dit kookboek is een hommage aan het thuisland van de Britse chef. Uiteraard mag het typische Engelse ontbijt dan ook niet ontbreken. Jamie maakte een variant waarin alle typische Britse ontbijtproducten in één koekenpan worden klaar gemaakt. Het is een grote omelet geworden met worst, spek, tomaten, champignons, oftewel een echt Brits eenpans ontbijt a la Jamie Oliver!
Dit Brits eenpans ontbijt is lekker makkelijk en betekent voor mij een stuk minder afwas op de vroege morgen. Het enige dat ik achterwege heb gelaten is de bloedworst (omdat ik dit gewoonweg niet lekker vind), maar die kun je dus gerust mee bakken met de worstjes. Het is een flink en stevig ontbijt en het werkt heeeeeeel goed tegen een kater! Eggs & Bacon always do the magic! Ben je fan van dit soort eiwitrijke ontbijtjes voor elke dag? Check dan hier nog meer Low Carb ontbijt recepten om van te smullen! Wil je trouwens weten hoe je de perfecte scrambled eggs maakt? Of ga naar dit recept voor easy peasy Lemonade scones voor bij het ontbijt of een High tea.
Recept: Brits eenpans ontbijt
In Engeland staat het ontbijt bekend als de meest uitgebreide maaltijd van de dag. Niet alleen om lekker wakker worden en letterlijk de motor even opladen, maar ook omdat dit eiwitrijke Brits eenpans ontbijt boordevol omega 3, veten en proteine zit.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 20 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Britse Keuken
Ingredients
- 2 (runder)saucijzen worsten,
- 4– 6 plakken bacon of ontbijtspek,
- 2 tomaten,
- handje champignons,
- 4 eieren ,
- peper en zout,
- olijfolie.
Extra: Koekenpan en oven (met grill stand)
Instructions
- Verhit de grill van de oven (of bij ontbreken van een grill: verwarm de oven in de hoogste stand).
- Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur.
- Snijd de worstjes in de lengte doormidden, en leg met de snijkant omlaag in de koekenpan. (zo worden deze lekker snel gaar en krokant). Verdeel de bacon of spek ook over de koekenpan, en bak al het vlees rondom bruin. Schep uit de pan en zet apart.
- Boen de champignons schoon en snijd in kwarten. Bak deze in het achtergebleven bakvet gedurende 2 minuten.
- Snijd de tomaten door de helft, en leg met de snijkant omlaag in de koekenpan, tussen de champignons. Prik met een vork eventueel wat gaatjes in de bovenkant, om ze in te laten zakken.
- Giet eventueel wat vet af, en doe het spek en de saucijzen weer terug in de pan. Rangschik alles, maar houd 4 kleine rondjes vrij. Breek in elk van deze rondjes een ei. Kantel de pan heen en weer, zodat alles in eiwit komt te liggen (als een grote frisbee). Bak 1 minuut en verplaats de pan daarna naar de voorverwarmde oven. Bak alles 2-3 minuten onder de hete grill.
Enjoy your breakfast!
Name*PaulO
“Verhit de oven, met de grill stand, op de hoogste temperatuur.”
Dat snap ik dus niet. Bij mij is het OF oven OF grill, niet beiden.
Betina Oostveen
Hi Paul,
bij mij kan beiden !
maar ik zal het even wat overzichtelijker aanpassen, zodat mensen zonder grill ook uit de voeten kunnen. 😉
sophie
Ik heb het voor moederdag gemaakt! Het was heerlijk. Alleen ik dacht ik doe het zonder oven, maar ik snap nu dat dat wel moet want de helft van de bovenkant bleef heel lang ‘nat’.
Betina Oostveen
Hi Sophie,
dat is inderdaad het geval, de bovenkant dient nog een beetje ‘afgebakken’ te worden in de oven. Mocht je misschien geen oven hebben, dan kun je de volgende keer de koekenpan afdekken met een grote deksel. wellicht dat dat ook helpt.
Ik hoop dat je moeder er van genoten heeft. Fijne moederdag!
Groetjes, Betty