• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Bramen jam maken

Bramen jam maken

23 augustus 2013 Door Betina Oostveen 22 Reacties

Jump to Recipe

Het is bramentijd! Werkelijk overal zie je bramenstruiken volop vruchten afwerpen en zolang het niet in iemand zijn tuin staat, zou ik zeggen:  plukken die hap! Mijn schoonouders gingen zo een stukje fietsen en hebben hetzelfde gedaan. Resultaat was dat er een fietstas vól verse bramen bij mij thuis werd afgeleverd. Of ik hier wat lekkers mee kon maken..? De eerste gedachte was natuurlijk een voorraad bramen jam aanleggen!

Zelf bramen jam maken

Ik ben dol op zelfgemaakte  bramen jam, puur omdat ik dan zelf de controle hou over de hoeveelheid suiker die ik toevoeg. Normaal gesproken zou de verhouding fruit/suiker 1:1 zijn (dus 1 kilo suiker op 1 kilo fruit). Maar minder suiker werkt prima, mits je er maar een beetje citroen aan toe voegt, om de jam te conserveren.  Dit trucje werkt overigens bij allerlei soorten jam. Zorg ervoor dat je een hoge pan gebruikt, ivm hete jam spetters.

recept bramen jam maken

En als je de jam lang genoeg laat doorkoken, hoef je je ook geen zorgen te maken over eventuele beestjes in de vruchten. Maar spoel vers geplukt fruit dus altijd heel goed uit en leg dit eventueel, van tevoren, in wat zout water (tip van oma!). Dan komen de meeste beestjes vanzelf weer bovendrijven. Vervolgens even afscheppen en afgieten.

Nog meer jam recepten

Deze kruidige bramen jam is een aanrader als je bijvoorbeeld deze Italiaanse Jam taartjes gaat maken, maar is ook erg lekker op je pannenkoeken! En als je nu de smaak te pakken hebt, dan heb ik nog meer variatie recepten voor homemade jam voor je. Maak bijvoorbeeld ook eens deze (tikkeltje zure),  rabarber jam, serveer scones met cream en frambozen jam en wat dacht je van deze blauwe bessen jam? Speciaal voor onze kleine meid die (vrijwel suikervrij eet) maak ik ook wel eens chia aarbeien jam!


Print

Zelf bramen jam maken recept

recept bramen jam maken
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Cook Time: 40 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 1 pot 1x
  • Category: Jam
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram bramen,
  • sap van 1/2 citroen,
  • 100 ml water,
  • 2 steranijs,
  • 350 gram (gelei)suiker of witte basterdsuiker,
  • 2 zakjes vanillesuiker,
  • lege en schoongemaakte jampot(jes).

Instructions

  1. Was de bramen en breng deze aan de kook in een hoge (!) pan, samen met het citroensap, water, steranijs en suiker.Totaal dient dit 30 minuten door te koken.
  2. Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten laten doorkoken.
  3. Je kunt eventueel (een deel) van de bramen jam door een bolzeef drukken om (een deel) van de pitjes te verwijderen. Verwijder in ieder geval de steranijs en stop de bramen jam weer terug in de pan en kook nog 5-10 minuten op middelhoog vuur.Bramen Jam zelf maken
  4. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete jam in.bettyski
  5. Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De jam is nu zeker een half jaar houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.) Na opening is de bramen jam 2-3 weken houdbaar in de koelkast.

Veel plezier!

Groetjes Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept bramen jam maken

(Bron foto’s via shutterstock: Jam 1, jam 2 )

Category: High Tea Recepten Tags: bramen, jam

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « BBQ saus (marinade)
Volgend bericht: Filmpje: Shoppen bij Dille & Kamille »

Lees Interacties

Reacties

  1. George A. van Sichem

    2 augustus 2014 om 11:41 am

    Ik maak mijn bramenjam zonder geleermiddel en hij geleert pico bello.Dus met gewone suiker. In de bramen zelf zit voldoende pectine. Dit heb ik uit ervaring met bramenjam maken.

    Beantwoorden
  2. Jeannette

    11 augustus 2014 om 6:37 pm

    Ik heb nooit eerder jam gemaakt. Ik houd niet zo erg van hele zoete jam, zodoende kwam ik op dit recept.

    Voor 1500 gram bramen heb ik 9 el citroen toegevoegd, 300 ml water en 750 gram gelei suiker.
    Na het toevoegen van de suiker en het koken bleef de substantie behoorlijk vloeibaar. Ik dacht dat het bij het afkoelen wel dikker zou worden. Maar dat is helaas niet het geval.
    Ik zit nu met allemaal potjes vloeibare jam. Is hier nog wat aan te doen?

    Hartelijk dank.
    Jeannette

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      11 augustus 2014 om 6:51 pm

      Hi Jeannette,

      bedankt voor de feedback. Je zou de jam nog langer kunnen laten doorkoken, zodat er meer water verdampt. Inkoken als het ware.
      Alleen zou ik het vuur iets lager zetten om aanbranden te voorkomen. Je het kunt het gerust een uur laten pruttelen dan.

      Groeten, Betty

      Beantwoorden
      • Jeannette

        13 augustus 2014 om 9:31 am

        Bedankt Bettina, voor je advies.
        Ik heb nu drie potten minder maar wel dikkere jam. Het ziet er nu goed uit. Maar het inkoken duurde lang en zelfs na het toevoegen van nog wat geleisuiker werd het niet echt vast. Ik moet zeker nog wat ervaring opdoen!

      • Betina Oostveen

        13 augustus 2014 om 9:44 am

        Hi Jeannette,
        dat is heel goed om te horen.
        Wellicht kun je een volgende keer ook iets minder water toevoegen, bijvoorbeeld 75 ml ipv 100 ml (op 500 gram fruit)
        Ik kook mijn jam meestal in een kleine portie, en dan red ik het prima met 100 ml, en in mijn ruime pan kookt dit ook heel snel er weer uit.
        Maar wellicht dat dit juist met een grote hoeveelheid weer minder gaat. Het is een idee.
        In ieder geval eet smakelijk en geniet van je jam!
        Groetjes, Betty

  3. Brinkman

    11 augustus 2015 om 8:26 am

    Betty,

    Jam is niet helemaal stevig, waarschijnlijk teveel water. Mijn vraag kan ik de jam nogmaals koken en opnieuw in bottelen?

    vrgr peter

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      13 augustus 2015 om 10:16 pm

      Jazeker, kook gerust nog iets langer door.
      Succes! Groetjes

      Beantwoorden
  4. Herma

    17 augustus 2015 om 4:23 pm

    Ik heb bovenstaande verhoudingen aangehouden om de bramenjam wat minder zoet te krijgen. De smaak is prima alleen bleef hij steeds zo dun als ik wat tussendoor op een bordje deed om te laten afkoelen. Ik heb hem toch maar in potjes gedaan nu. Kan ik, als het inderdaad dun is, deze jam opnieuw in een pan doen en meer suiker erbij doen?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      17 augustus 2015 om 4:49 pm

      Hi Herma,

      ja dat is mij ook overkomen. Meestal wordt jam nog dikker zodra het afkoelt,
      maar je kunt het daarna gerust nog een keer aan de kook brengen en indikken.

      Je kunt inderdaad ook wat meer suiker toevoegen. Normaliter zou je 50% vruchten en 50% suiker aanhouden voor het maken van jam, maar dat is voor mij gewoon te zoet. En Geleisuiker werkt het beste om in te dikken!

      Succes! Groeten, Betty

      Beantwoorden
  5. Graham

    28 augustus 2015 om 4:15 pm

    Wat een fijn recept! Ik ben niet zo gek op erg zoete jam, maar deze is heel erg lekker.
    De eerste poging was wat dun, waarschijnlijk omdat ik de deksel tijdens de eerste 15 minuten koken erop heb laten zitten. De tweede poging is mooi gegeleerd! Een half kaneelstokje meekoken en bruine basterdsuiker zijn ook aanraders.

    Dankjewel 🙂

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 augustus 2015 om 6:16 pm

      Daar ben ik blij om. En bedankt voor de extra tips!
      groetjes, Betty

      Beantwoorden
  6. Jessica

    18 augustus 2016 om 2:32 pm

    Leuk idee, met munt erbij! Ik heb de muntblaadjes gewoon klein gehakt en toegevoegd; dan hoef je niet te zeven naderhand en blijft de jam lekker grof van structuur.
    Mijn ervaring is trouwens dat water toevoegen bij bramenjam nauwelijks nodig is. Bij het koken komt er voldoende vocht bij. Hooguit een bodempje om aankoeken te voorkomen, maar zelfs dat is niet echt nodig.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 augustus 2016 om 5:23 pm

      Zo kan het natuurlijk ook! Bedankt voor de tip!

      Beantwoorden
  7. Will Trip

    28 augustus 2016 om 4:11 pm

    Graag wil ik de nieuwsbrief ontvangen.

    Beantwoorden
    • Leo

      8 augustus 2019 om 8:40 pm

      We willen allemaal wel eens wat!

      Beantwoorden
  8. john

    7 mei 2017 om 10:51 am

    Dunne bramenjam ( bramenmateriaal) is heerlijk over de vla of yoghurt.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 mei 2017 om 2:15 pm

      Ja inderdaad!! 🙂

      Beantwoorden
  9. Ingrid

    25 augustus 2017 om 7:23 pm

    Net 3kg bramen geplukt. Heb er 5 kruidnageltjes fijngemaakt in de vijzel bijgedaan. Gee ft een heerlijk oosters smacked.

    Zit ook met wat dune jam. Everest maar eens kijken wat het afgekoeld dote.
    Gr

    Beantwoorden
  10. Janwillem van Boven

    2 mei 2020 om 10:45 pm

    Hallo Betty,
    Wat een fantastisch lekkere jam, Vanavond (02/05/2020) gemaakt. Niet met een vanille-stokje of vanille-suiker, maar met mijn, reeds in 2017, zelf gemaakte vanille-extract. Die wordt elk jaar lekkerder. Ongeveer 40 minuten laten pruttelen, iets meer gelei-suiker er bij (ik ben van het zoete). Jam-test gedaan en twee potten gevuld. Ga mijn schoonzus verrassen met en potje heerlijke bramenjam. Ontzettend bedankt dat je dit recept met ons jam-liefhebbers hebt willen delen.
    MVG
    Janwillem van Boven
    Nijmegen

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      4 mei 2020 om 6:27 pm

      Ontzettend tof om te horen, dank je wel en geniet er lekker van!

      Beantwoorden
  11. Lucas

    25 juli 2020 om 7:39 pm

    Ik zet de bramen altijd eerst een paar uur te week in zout water en spoel ze daar na af dan zijn de wormen er uit. Je zal er van verstelt staan wat er nog boven komt drijven 😉

    Beantwoorden
  12. Petra

    26 juli 2020 om 4:50 pm

    Lekker met wat aardbeien,munt en zwarte peper!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee