• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Bechamelsaus maken

Bechamelsaus maken

1 juni 2015 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Hou jij wel van een lekkere volle en romige saus over je lasagne? Of misschien wel door door de pasta? Dan moet je zeker eens zelf bechamelsaus maken! Vele malen lekkerder dan uit een pakje en helemaal niet moeilijk! Ik laat je bij deze zien hoe bechamelsaus maken in zijn werk gaat.

Zelf bechamelsaus maken

Bechamelsaus is een witte gebonden saus, die bestaat uit 3 basisingrediënten: boter, bloem en melk. Deze traditionele saus kom je vaak tegen in de Italiaanse keuken wordt gebruikt als pasta saus of toplaag voor de lasagne. Zelf bechamelsaus maken is niet moeilijk, want er is een gulden regel voor: [ 1:1:10 ]. Dit vertaald zich ook wel naar: gelijke delen boter en bloem gebruiken, en naar verhouden een 10-voud aan melk. Zo kun je onderstaand recept altijd en overal aanpassen naar een hoeveelheid die jij wilt.

how to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchen

Recepten met bechamelsaus maken

Uiteraard heb ik dan ook meteen wat heerlijke recepten voor je, zodat je na de bechamelsaus maken er een compleet gerecht bij op tafel kunt zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Italiaanse pannenkoekentaart? Gebruik hem als romige toplaag op deze vegetarische pastaschotel met spinazie en eieren, als romige saus voor deze pasta met worst en bloemkool en laten we uiteraard de topper lasagna Bolognese niet vergeten!

Print

Bechamelsaus maken recept

how to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Yield: 1 grote porties 1x
  • Category: Dips, dressings en sauzen
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 50 gram roomboter,
  • 50 gram bloem,
  • 500 ml (volle) melk,
  • peper & zout,
  • halve theelepel gedroogde tijm.

Extra:

  • kleine kookpan,
  • houten lepel.

Instructions

  1. Smelt de boter, op middelmatig vuur, in een klein pannetje. Voeg nu de bloem toe en blijf al roerende dit boter-bloem mengsel opbakken gedurende een paar minuten. Let op dat deze ‘roux’ niet de bruin kleurt, zet dan liever het vuur lager. Zodra je roux gaat ‘brokkelen’ is hij klaar voor de volgende stap. how to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchenhow to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchenhow to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchen
  2. Voeg nu koude melk toe aan de roer en blijf dit al roerende verwarmen tot een kookpunt. Dit is nu letterlijk bechamelsaus maken. Na 10 minuten zachtjes koken breng je de bechamelsaus op smaak met zout, peper en de tijm. 
  3. Gebruik de bechamelsaus direct. Hoe langer je het laat staan, des te stugger deze wordt namelijk.

Eet smakelijk!

Groetjes Betty

Notes

BELANGRIJK: Om de juiste kookreactie te verkrijgen tijdens het maken van deze saus: Voeg je koude melk toe aan een warme roux. Mocht je afgekoelde roux gebruiken, zet de pan aan en giet hier direct hete melk bovenop!

VARIATIETIPS: Hoewel deze Italiaanse bechamelsaus maken met gedroogde tijmblaadjes of zelf oregano heerlijk is, kun je deze ook vervangen door bijvoorbeeld een kwart theelepel chilipepers, voor een pittige saus. Bij Hollandse groente, zoals broccoli of bloemkool is het ook heel lekker om juist nootmuskaat naar smaak toe te voegen.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

how to recept bechamelsaus maken voor bij de pasta of lasagne © bettyskitchen

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten, How-to en tutorials Tags: bechamelsaus, how-to, lasagna, saus

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « #metrokomtbijjeeten
Volgend bericht: Taughetti met biefreepjes in Teriyaki saus »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee