Hou jij wel van een lekkere volle en romige saus over je lasagne? Of misschien wel door door de pasta? Dan moet je zeker eens zelf bechamelsaus maken! Vele malen lekkerder dan uit een pakje en helemaal niet moeilijk! Ik laat je bij deze zien hoe bechamelsaus maken in zijn werk gaat.
Zelf bechamelsaus maken
Bechamelsaus is een witte gebonden saus, die bestaat uit 3 basisingrediënten: boter, bloem en melk. Deze traditionele saus kom je vaak tegen in de Italiaanse keuken wordt gebruikt als pasta saus of toplaag voor de lasagne. Zelf bechamelsaus maken is niet moeilijk, want er is een gulden regel voor: [ 1:1:10 ]. Dit vertaald zich ook wel naar: gelijke delen boter en bloem gebruiken, en naar verhouden een 10-voud aan melk. Zo kun je onderstaand recept altijd en overal aanpassen naar een hoeveelheid die jij wilt.
Recepten met bechamelsaus maken
Uiteraard heb ik dan ook meteen wat heerlijke recepten voor je, zodat je na de bechamelsaus maken er een compleet gerecht bij op tafel kunt zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Italiaanse pannenkoekentaart? Gebruik hem als romige toplaag op deze vegetarische pastaschotel met spinazie en eieren, als romige saus voor deze pasta met worst en bloemkool en laten we uiteraard de topper lasagna Bolognese niet vergeten!
PrintBechamelsaus maken recept
- Yield: 1 grote porties 1x
- Category: Dips, dressings en sauzen
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 50 gram roomboter,
- 50 gram bloem,
- 500 ml (volle) melk,
- peper & zout,
- halve theelepel gedroogde tijm.
Extra:
- kleine kookpan,
- houten lepel.
Instructions
- Smelt de boter, op middelmatig vuur, in een klein pannetje. Voeg nu de bloem toe en blijf al roerende dit boter-bloem mengsel opbakken gedurende een paar minuten. Let op dat deze ‘roux’ niet de bruin kleurt, zet dan liever het vuur lager. Zodra je roux gaat ‘brokkelen’ is hij klaar voor de volgende stap.
- Voeg nu koude melk toe aan de roer en blijf dit al roerende verwarmen tot een kookpunt. Dit is nu letterlijk bechamelsaus maken. Na 10 minuten zachtjes koken breng je de bechamelsaus op smaak met zout, peper en de tijm.
- Gebruik de bechamelsaus direct. Hoe langer je het laat staan, des te stugger deze wordt namelijk.
Eet smakelijk!
Groetjes Betty
Notes
BELANGRIJK: Om de juiste kookreactie te verkrijgen tijdens het maken van deze saus: Voeg je koude melk toe aan een warme roux. Mocht je afgekoelde roux gebruiken, zet de pan aan en giet hier direct hete melk bovenop!
VARIATIETIPS: Hoewel deze Italiaanse bechamelsaus maken met gedroogde tijmblaadjes of zelf oregano heerlijk is, kun je deze ook vervangen door bijvoorbeeld een kwart theelepel chilipepers, voor een pittige saus. Bij Hollandse groente, zoals broccoli of bloemkool is het ook heel lekker om juist nootmuskaat naar smaak toe te voegen.
Geef een reactie