Basilicum Pesto! Wie kent het niet? Een verslavend groen goedje uit Italië, gemaakt van verse basilicum en Parmezaanse kaas of Pecorino. Je dipt er je brood in, schept het door de pasta, gebruik als marinade of dressing, of meng het door de soep.
Zelf basilicum pesto maken
De groene basilicum pesto is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse keuken. En hoewel je pesto gewoon kant-en-klaar bij de supermarkt kunt kopen, is een eigen gemaakt variant toch het allerlekkerst. En zelf basilicum pesto maken heeft slechts 4 hoofdbestanddelen die je misschien altijd al standaard in huis hebt liggen: een handje verse basilicum blaadjes, stuk Parmezaanse kaas, pijnboompitten en een goede olijfolie.
Pizza met basilicum pesto
Je moet het de Italianen nageven hoor: zij kunnen letterlijk van niets iets heel bijzonders maken. De meest simpele pasta’s en pizza’s, met zo min mogelijk ingrediënten zijn vaak het allerlekkerst. Getuige dit recept voor pasta met pesto. En zelfs een pizza besmeerd met basilicum pesto als saus ipv de klassieke tomatensaus is een heerlijke combinatie! Een simpele kruiden pesto kun je eigenlijk overal wel op smeren. Geloof me, hierna wil géén kant-en-klare potjes basilicum pesto meer!
Detox Tip voor Pesto
Mocht je trouwens aan het detoxen zijn, of een koemelk allergie hebben, gebruik dan Pecorino in plaats van Parmezaanse kaas. Pecorino wordt namelijk gemaakt van schapenmelk en is vaak detox proof. Enne voor de liefhebber: Check ook dit recept voor pesto met munt, heel verfrissend en lekker!
recept: Basilicum Pesto recept
Basilicum Pesto! Wie kent het niet? Een verslavend groen goedje uit Italië, gemaakt van verse basilicum en Parmezaanse kaas of Pecorino. Je dipt er je brood in, schept het door de pasta, gebruik als marinade of dressing, of meng het door de soep.
- Prep Time: 5 minutes
- Total Time: 5 minutes
- Yield: 1 potje 1x
- Category: Dips, dressing en sauzen
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 3 eetlepels pijnboompitten,
- 30 grote basilicum blaadjes,
- 2 fijngehakte knoflook tenen,
- 60 gram geraspte Parmezaanse kaas (=koemelk) of Pecorino (= schapenmelk) ,
- Olijfolie,
- peper en zout,
- eventueel 1 gesteriliseerde jampot.
Instructions
- Verhit de pijnboompitten in een koekenpan tot ze kleuren, en laat een beetje afkoelen. Stop de basilicum, knoflook en pijnboompitten in een hakmolen of foodprocessor en laat 30 seconden draaien.
- Voeg hierna de kaas en een scheut olijfolie toe en laat het geheel 1 minuut draaien. Breng nu op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog meer olijfolie toe om de pesto dunner te maken. De dikte van een pesto is een persoonlijke voorkeur: je kunt uiteraard variëren door een wat dikkere pesto te gebruiken voor het dippen van brood. De ‘dunne’ variant is goed voor marinades of als saladedressing.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Superfoodtip:  Vervang de pijnboompitten door dezelfde hoeveelheid biologisch gepeld hennepzaad. Dat zit boordenvol  omega-3 vetzuren, vitamine B3 en ijzer.
madscar
Uau this is amazing..Love it! Thanks for recipe 🙂