Cupcakes kun je in vele soorten en maten maken. Dit recept is ontstaan omdat mijn dochter cupcakes wilde maken en wij nog een grote overrijpe banaan hadden liggen. Voor een heerlijk contrast serveer je deze bananen cakejes met roomkaas glazuur en een vleugje kardemom.
Zelf bananen cakejes met roomkaas maken
Okee deze bananen cakejes met roomkaas zijn misschien niet de meest gezonde cakejes, maar ze zijn wel heel lekker als je van een zoet ontbijt of tussendoortje houdt. De roomkaas is een beetje hartig van smaak en dat combineert zo goed met de zoete bananen cakejes. En ze zijn ook nog eens heel makkelijk om te maken.
Nog meer bakrecepten met banaan
Overrijpe bananen moet je NOOIT weggooien. Hoe bruiner, hoe zachter en hoe zoete van smaak ze zijn. De melige bananen zijn niet lekker om zo uit de hand te eten, maar ze doen het uitstekend in zoete baksels zoals deze bananen cakejes met roomkaas. Wist je dat ik vaak een (half) banaantje gebruik om mijn baked oats te zoeten? Maar ze zijn ook heerlijk als vast onderdeel in deze havermout wafels met banaan. En natuurlijk zou ons immers populaire ‘bananenbrood’ niet kunnen bestaan zonder overrijpe bananen. Daarnaast zijn deze glutenvrije blondies met frambozen en banaan ook een aanrader. Zo zie je maar, ik heb nog veel meer lekkere bakrecepten met banaan voor je op de website staan, dus nooit meer weggooien die rijpe bananen.
Bananen cakejes met roomkaas
Deze bananen cakejes met roomkaas zet je in slechts een half uurtje op tafel. Het is een kwestie van simpelweg even kort mixen, in de vorm scheppen en afbakken. Serveer ze met roomkaas als tegenhanger voor het zoet en je hebt een heerlijke zoet ontbijt of lekker tussendoortje.
- Prep Time: 5 minuten
- Cook Time: 20 minuten
- Total Time: 30 minuten
- Yield: 12 stuks 1x
- Category: Tussendoortjes
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
Voor het cakebeslag:
- 125 gram zachte roomboter (minstens op kamertemperatuur)
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 100 (volkoren) tarwebloem
- 50 gram speltbloem of havermoutmeel
- 2 medium eieren (M)
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanille extract
- ½ theelepel gemalen kardemom
- 1 grote overrijpe banaan, geprakt of uitgeknepen
Voor erbij:
- 50 gram roomkaas
- 50 gram poedersuiker (optioneel)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius (160 hetelucht). Bekleed een muffin tray met papieren vormpjes.
- Stop alle ingrediënten voor het cakebeslag in een grote mengkom en mix je alles gedurende 5 minuten door elkaar. Dit kan zowel met een handmixer als met een staande mixer en het zal een dikke massa worden die steeds lichter van kleur wordt.
- Met een ijsscoop of eetlepel verdeel je het beslag over de muffin vormpjes en bak daarna 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de bananen cakejes 5 minuten afkoelen in de vorm, alvorens ze uit de tray te halen en te verplaatsen naar een rooster.
- Je kunt deze bananen cakejes lauwwarm of afgekoeld serveren. Ze zijn erg lekker met een beetje roomkaas er op. En voor een stevige zoete trek: mix je gelijke delen roomkaas glad met poedersuiker (bijvoorbeeld 50 gram roomkaas en 50 gram poedersuiker).
Eet smakelijk!
Notes
deze cakejes zijn ook geschikt om in te vriezen (max. 3 maanden), maar dan wel zonder roomkaas erop.
Geef een reactie