Naast de curry’s, rijstgerechten en Thaise soepen, moet ik natuurlijk ook een echt Thais dessert met jullie delen. De ideale manier om je pittige Thaise maaltijd af te sluiten is namelijk met deze banaan in kokosmelk als toetje.
Wat zijn typische Thaise Toetjes?
Thailand is niet het land van taartjes en gebakjes. Maar aangezien er vers fruit in overvloed is, kun je er wel vooral veel toetjes met fruit verwachten. Een Thaise dame vertelde mij ook dat je het eten van pittig Thaise gerechten, ook het beste kunt afblussen met zuivel en romige producten. Zoals room, yoghurt of kokosmelk. Er zit namelijk een bestanddeel in dat er voor zorgt dat de pittige kruiden makkelijk in worden opgelost en afgevoerd. Dat is ook de reden waarom je beter een glas melk kunt drinken bij een te pittige maaltijd, ipv een glas water. Maar voldoende rijst of zelfs brood bij je maaltijd wil ook al helpen hoor! Je maag en darmen zullen je er in ieder geval dankbaar voor zijn!
Bananen in kokosmelk koken
Het Thaise dessert dat ik graag met jullie wil delen is er eentje die ik in Thailand regelmatig at na afloop van het diner. Het is een combinatie van 2 ingrediënten, die ik tijdens mijn vakantie elke dag weer tegenkwam op mijn bord: bananen en kokosmelk! Voeg daar suiker aan toe en het wordt wat dikker en stroperig. Het neigt een beetje naar gecondenseerde melk maken. Bij de Toko kun je die Thaise kleine banaantjes kopen. Dat is echt het allerlekkerst. Maar je mag ook gerust onze normale supermarkt bananen gebruiken hoor. Zie notes in het recept.
Thaise Banaan in kokosmelk (Thais dessert)
Mijn meest gegeten dessert in Thailand: kleine Thaise banaantjes in kokosmelk verlicht namelijk mond en buik na een pittige Thaise (curry) maaltijd.
- Total Time: 15 minuten
- Yield: 4 personen
- Category: dessert
- Cuisine: Thaise keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 4 kleine Thaise Banaantjes (Toko) *
- 1 blikje kokosmelk (400 ml)
- 1 kaneelpijpje
- ½ vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract)
- snufje zout
- 50 gram rietsuiker
Instructions
-
- Pel de bananen en snijd in plakjes van 1 cm dik en stop ze in een kleine kookpan.
- Giet de kokosmelk in de pan en voeg het kaneel pijpje, uitgeschraapte vanille peul en zout toe.
- Strooi tot slot de suiker over de pan en verwarm op middelmatig vuur. Zodra de banaan in kokosmelk tegen het kookpunt begint te komen (meestal binnen een 1-2 minuten), draai je het vuur laag en laat zachtjes doorgaren gedurende 10 minuten. Doe dit zonder deksel op de pan en roer het mengsel af en toe door.
- Verwijder het kaneelpijpje, schep de bananen uit de pan en verdeel over 4 kommetjes. Lepel hier vervolgens een beetje kokosmelk overheen. Je kunt eventueel nog een klein snufje kaneelpoeder toevoegen. En traditioneel hoor je deze banaan in kokosmelk ook warm te eten.
Eet smakelijk!
Notes
*De kleine Thaise banaantjes zijn steviger dan onze traditionele bananen en koop je bij de Toko. Je kunt 4 kleine Thaise banaantjes ook vervangen door 2 hele grote normale, het liefst net-niet-meer groen en nog stevig. Zeker geen (over)rijpe bananen gebruiken voor dit dessert.
In de Thaise supermarkten kan je het recept kant en klaar kopen. De banaan is echter in de lengte gesneden. Misschien is dit meer Thais dan de banaan in ronde plakjes snijden.
Hi Ovidia,
Ik heb dit gerecht ook meerdere malen in Thailand gegeten en kreeg gewoon ronde plakjes.
Maar doe gerust wat je zelf wilt hoor 🙂