De Turkse Herderssalade – genaamd Çoban Salatasi – is de meest bekende salade of bijgerecht uit het voormalige Ottomaanse rijk. Niet alleen in Turkije, maar ook in de landen er omheen kom je dit bijgerecht op menig menukaarten tegen. Met tomaten en komkommer in de basis, is dit een salade die iedereen kan maken en die vrijwel overal bij past!
De altijd populaire en meest makkelijke Turkse salade om als bijgerecht te maken is Çoban Salatasi. In elk Turks restaurant staat deze Turkse Herderssalade op de kaart en hij wordt in vrijwel ieder Turks huishouden gemaakt. Maar je komt hem ook gerust tegen in Egypte, Israel, Griekenland en het voormalige Joegoslavië. Soms met een kleine twist, andere kruiden of azijn, maar de basis is vrijwel altijd: tomaten, komkommer, Turkse pepers, flinterdunne uien, peterselie en zwarte olijven. Deze salade is makkelijk, goedkoop en heerlijk gezond!
Nog meer heerlijke recepten uit de Turkse Keuken
Maar naast deze Turkse Herderssalade vindt je nog meer heerlijke recepten uit de Turkse keuken terug op deze website. Zowel in het voormalig Joegoslavië als ook Turkije eet men regelmatig Börek – een gevulde hartige deegrol met bijvoorbeeld kaas, met aardappels of zelfs met vlees. Hier serveer je de Çoban Salatasi overigens ook bij en is een mooie aanvulling in groente als bijgerecht. Ook lekker: maak zelf lavash platbrood en serveer hier uitgehangen yoghurt, stukken Turkse kaas en een pittige peper pasta bij. Lekker dippen. En dan sluit je de maaltijd vanzelfsprekend af met een lekkere zoete baklava met pistachenoten en Turkse koffie of thee. Geniet er van!
Recept: Turkse Herderssalade (Çoban Salatasi)
De Turkse Herderssalade – genaamd Coban Salatasi) is misschien wel de bekendste salade uit het voormalige Ottomaanse rijk. Met tomaten, komkommer, Turkse pepers, flinterdunne uien, peterselie en zwarte olijven. Op de pepers na misschien allemaal ingrediënten die ook zelfs elke Nederlander wel in huis heeft.
- Total Time: 10 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Cuisine: Turkse Keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 3 tomaten *
- ½ komkommer
- 1 – 2 (Turkse) groene pepers (optioneel)
- 1 ui
- 6 – 7 zwarte olijven
- 5 gram (blad)peterselie
- 3 el azijn
- 3 el olijfolie
- ½ tl zout
- snuf vers gemalen zwarte peper
(* je kunt ook 200 – 250 gram cherrytomaten gebruiken)
Instructions
- Snijd de tomaten doormidden en verwijder de zaadlijst. Snijd het vruchtvlees in repen en vervolgens (niet te kleine) blokjes. Was de komkommer, snijd overlangs door en hol de zaadjes een beetje uit met een theelepeltje. Snijd de komkommer in repen en (niet te kleine) blokken.
- Pel de ui en snijd deze in flinterdunne halve ringen. (Mocht je een hele ui te heftig vinden, dan kun je ook slechts een halve gebruiken). Ontpit de olijven en snijd vervolgens in ringen. Verwijder de steel van de groente peper(s) en snijd in dunne ringen. Stop tomaten, komkommer, ui, groene peper en olijven in een mengkom.
- Hak de peterselie fijn. In een separaat kommetje meng je peterselie met olie, azijn, het zout en peper. Roer goed door en giet over de groenten. Hussel het geheel goed door en serveer de Turkse Herderssalade direct.
- Mocht je de Çoban Salatasi op een later tijdstip willen serveren, bewaar gesneden groenten en dressing apart van elkaar in de koelkast en giet voor het serveren pas bij elkaar, anders kan het geheel vrij zompig worden.
Afiyet Olsun! (= eet smakelijk!)
Notes
Maak er gerust een grotere salade van of voeg meer groenten toe als je dat wilt. Denk aan in stukken gescheurde sla, radijsjes in plakken, blokjes paprika en meer. Ieder Turks gezin heeft wel een eigen favoriete combinatie. Gebruik eens citroensap in plaats van azijn. Maar daarnaast kun je ook munt en dille toevoegen in plaats van enkel peterselie.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar onderstaande foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je het recept van deze Turkse Herderssalade – ook wel Çoban Salatasi – wilt gaan maken.
Geef een reactie