Een aantal jaren geleden ging ik een vriendin opzoeken op het Griekse eiland Zakynthos. Hier heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Griekse ijskoffie, of zoals de Grieken het noemen: Café Frappé. Werkelijk iedereen op dit eiland, lokale bevolking en toeristen, drinken Cafe Frappe op het terras en om een beetje verkoeling te krijgen.
Griekse ijskoffie zoals op Zakynthos (of Zante)
Koffie is sowieso verkwikkend maar deze ijskoffie – uit een cocktail shaker – is het ultieme recept op een broeierige en warme dag. Dankzij de Cafe Frappe heeft de Griekse koffie cultuur veel status en aanzien gekregen en sinds dat bezoek aan Zakynthos drink ik zomers niets liever.
Cafe Frappe uit de cocktailshaker
Om te beginnen maak je een basis ijskoffie-mix die vervolgens een hele nacht in de koelkast moet staan om door en door te koelen. Met deze basis koffie-mix kun je vervolgens 3 soorten Cafe Frappe maken en zo is er voor elk wat wils. Enne… cafe frappe maak je dus in een cocktailshaker want zo doen de barmannen dat in Griekenland ook! Dus zet je beste Tom Cruise impressie op en shaken maar! Gebruik het liefst instant-koffie (bijvoorbeeld van Nescafé) om je Griekse ijskoffie te maken. Oploskoffie schuimt namelijk heel goed en zo krijg je die begeerde ‘schuim’ laag op je Cafe Frappe. Geen zin om aan de slag te gaan met een cocktailshaker? Je kunt uiteraard ook ‘gewoon’ ijskoffie maken met bijvoorbeeld een Nespresso apparaat.
Nog meer zomerse recepten met koffie of ijs!
Heb je het maken van de ijskoffie een beetje onder de knie en wil je wat variëren? Dan heeft onze Nanda twee verschillende Tropische koffie recepten voor je. Ook in Italië komt de combinatie van espresso en ijs regelmatig voorbij na het diner als een affogato. En ken je ook de Koreaanse internethit Dalgona Koffie al? Daarbij wordt koude melk geserveerd met een whipped coffee topping. Oe la la dat wordt lekker genieten van koffie en ijs deze zomer!
Recept voor Cafe Frappe (3x Griekse ijskoffie):
PrintCafe Frappé uit de shaker (3x Griekse ijskoffie)
Op vakantie in Griekenland maakte ik kennis met de Cafe Frappe. Dit verkoelende drankje is ideaal op zomerse dagen, en is er in verschillende varianten. De basis ijskoffie-mix bestaat uit door en door gekoelde oploskoffie. En afhankelijk van het variatie recept voeg je er melk of een bolletje vanille ijs aan toe. Deze Griekse ijskoffie wordt in de cocktailshaker bereid gemaakt.
- Prep Time: nachtje in de koelkast
- Cook Time: 5 min.
- Total Time: 0 hours
- Yield: > 1 liter
- Category: Koffie
- Cuisine: Griekse keuken
Ingredients
Ingrediënten basis ijskoffie-mix:
- 1 liter water
- 7 eetlepels instant koffie (bijv. Nescafe Gold)
- 7 eetlepels suiker (optioneel – minder mag ook)
Zwarte ijskoffie (Café Frappé):
- 150–200 ml ijskoffie-mix
- ijsklontjes
IJskoffie met melk (Cafée Frappo Gálo):
- 150 ml ijskoffie-mix
- 100 ml koude melk
- ijsklontjes
IJskoffie met melk en vanille ijs (Café Frappé Págoe):
- 1 bolletje vanille ijs onderin een hoog glas.
- 150 ml ijskoffie-mix
- 100 ml koude melk
- ijsklontjes
Instructions
Bereidingswijze basis ijskoffie-mix:
- Breng het water aan de kook in een pannetje of waterkoker. Doe de koffie en suiker in een hoge kan en giet hier het gekookte water bovenop. Roer het geheel goed door.
- Laat de koffie minstens 1 uur afkoelen op het aanrecht. Dek de bovenkant van de kan af met zilverfolie en zet een aantal uren in de koelkast (of hele nacht) om volledig af te koelen.
- Deze basis ijskoffie-mix is enkele dagen houdbaar in de koelkast en met 1 liter maak ik 5-7 glazen Cafe Frappe (afhankelijk van welke variant je kiest). Ik wil je adviseren om glazen te gebruiken met minstens 300 ml inhoud. Mocht je enkel kleine glazen hebben, halveer dan de recepten en voeg eventueel wat extra ijsblokjes toe om je glas op te vullen.
Zwarte ijskoffie (Café Frappée):
Schud 150-200 ml ijskoffie-mix + een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Schud goed door elkaar en giet vervolgens in een hoog glas. Serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.
IJskoffie met melk (Cafée Frappo Gálo):
Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk + een flinke hand ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet in een hoog glas en serveer met een rietje, en eventueel wat extra suiker.
IJskoffie met melk en vanille ijs (Café Frappé Págoe):
Stop 1 bolletje vanille ijs onderin een hoog glas. Schud 150 ml ijskoffie-mix + 100 ml koude melk + een paar ijsklontjes in een cocktail shaker. Giet dit bovenop de vanille ijs en serveer met een rietje, eventueel wat extra suiker en een ijslepel.
Notes
Traditioneel geven de Grieken er nog een extra glas water (met ijsblokjes) bij, zodat de Cafe Frappe steeds aangelengd kan worden. Zo kun je extra lang genieten van je ijskoffie, en extra water drinken is altijd goed op warme dagen.
BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze Griekse ijskoffies ofwel Café Frappé wilt gaan maken!
Sanne
Hoi hoi,
Ik was op zoek naar ijskoffie recepten en deze is echt super, dankjewel!
Ik vroeg me af of ik ook rietsuiker of kokossuiker kan gebruiken i.p.v. gewone suiker?
Ik wil dit gaan drinken ipv gewone koffie maar zou het graag wat gezonder maken!
Groetjess
Betina Oostveen
Hi Sanne,
uiteraard kan dat, geen enkel probleem hoor!
Groetjes, Betty
michelle
In Japan is ijskoffie ook de normaalste zaak van de wereld. Ik werd 20 jaar geleden voor gek verklaard omdat iedereen de gedachte van koude koffie vreemd vond. Nu heeft elk koffiemerk zo onderhand een koude koffie variant in de koelschappen. Dom vind ik dat. Want nu is het opeens hip om ijskoffie te drinken.
Recept wat enigzins op de Japanse soort lijkt simpeler als alle andere en voor mij het lekkerst.
Hele sterke koffie, koud laten worden. suikerwater naar smaak en ongeklopte slagroom erover heen. Zodat je een koffie met suiker en melk krijgt maar dan koud eigenlijk. Uiteraard doe je hier wat ijsblokjes in.
Betina Oostveen
Dank je wel voor jouw variatie recept Michelle!
Groetjes, Betty
kiki
Ik heb geen instant koffie alleen koffie van bonen kan dat ook??
Ik wil graag de laatste Met melk variant maken.
Betina Oostveen
Hi Kiki,
uiteraard is dat mogelijk.
Laat de koffie wel goed afkoelen in die koelkast!
Groeten, Betty
Jean
Hi Betty
Eerst en vooral, toprecept!!
Ik heb echter wel een klein “probleem”. Op één of andere manier heb ik wel erg veel schuim! Is dat omdat ik te lang of te hard schud, of doe ik iets verkeerd? Uiteindelijk als ik hem even laat staan, gaat het schuim wel opnieuw weg, maar dat kan niet de bedoeling zijn denk ik?
Alvast bedankt voor de hulp …
Betina Oostveen
Hi Jean,
ik vermoed dat je veel te hard schud. Het is de bedoeling om met de shaker de koffie en melk door en door te laten koelen. Maar helemaal losgaan a la Tom Cruise mag natuurlijk ook 🙂
Cindy
Thanks! Precies wat ik nodig had. Morgen even testen.
Betina Oostveen
Heel goed! Drink smakelijk alvast!
Ali
Ik heb nog een makkelijker recept die wij van een Griek hebben geleerd en die je ook per glas kan maken.
Doe een toetjelepel instant koffie, liefst de zachtste, gelang hoe sterk je wilt hebben in een groot glas en eventueel suiker voor de liefhebbers, een scheutje koud water, mix dat met een melkopschuimer, wij hebben zo’n speciale mixer in Griekenland gekocht, totdat het flink schuimt doe dan naar keuze koffiemelk in en ijsklontjes en vul dan het nog enigszins vol met koud water. In plaats van ijsklontjes kan je ook ijs gebruiken. Doe er een rietje in en geniet er lekker van.