Ajvar is een hemels goedje uit het voormalige Joegoslavië! Ik ben er mee opgegroeid en het wordt haast overal voor gebruikt: op brood (bijv. kaastosti!), in de soep, als toevoeging in een jus of sausje, maar ook als dip (bij o.a. Pita). Ajvar is een echte alleskunner en is standaard te vinden in elke ‘Balkan’ keuken.
Hoe maak je ajvar?
Kant-en-klaar vind je inmiddels Ajavr in de schappen bij diverse super supermarkten. Check hiervoor het Mediterrane schap of breng een bezoek aan een Marokkaanse of Turkse buurtsuper. Maar het is natuurlijk veel lekkerder om zelf Ajvar te maken. Traditioneel worden ‘gewone’ rode paprika’s gebruikt om zelf Ajvar te maken, maar ik geef zelf echter de voorkeur aan die grote zoete punt paprika’s én ik voeg een Spaanse peper toe, voor een beetje meer pit. Met dit recept maak je een kleine batch ajvar om vervolgens zelf 2-4 potjes mee te vullen.
Zorg er voor dat je steriele potten met deksel gebruikt (simpelweg even 10 minuten uitkoken in een pan met water en daarna aan de lucht laten drogen). En je kunt een dichte pot Ajvar gerust een paar weken op een koel en donker plekje bewaren. Zodra een pot eenmaal open is adviseer ik je deze in de koelkast te bewaren om vervolgens zoveel mogelijk op te smeren en te verwerken in recepten. Ajvar is wat dat betreft een ware smaakmaker. Check hier nog veel meer lekkere recepten uit de Balkan keuken!
Recept: Ajvar (paprika-aubergine puree)
- Prep Time: 25 min.
- Cook Time: 60 min.
- Total Time: 1 uur en 25 minuten
- Yield: 1 liter pot 1x
- Category: dips, sauzen etc
- Cuisine: Balkan keuken
- Diet: Vegan
Ingredients
- 8 grote zoete punt paprika’s (ca. 1 kilo)
- 2 grote aubergines (ca. 1/2 kilo)
- 1 spaanse peper
- peper
- zout
- olijfolie
- 3 tenen knoflook
Extra:
- Foodprocessor
- gesteriliseerde, hersluitbare pot (weckpot)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden/160 hete lucht. Was de paprika’s, aubergines en pepertje en spreid ze uit over een bakplaat.
- Bak de groenten ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven (ze zullen helemaal zacht worden). Laat ze hierna afkoelen en verwijder de stelen, zaadjes en eventueel de schil of velletjes. Hak de groenten in grove stukken en maal fijn in een food processor. (Mocht je food processor niet groot genoeg zijn om alles in 1 keer te vermalen, splits de groenten dan op in meerdere porties.)
- Verwarm ondertussen in een brede (hapjes) pan een laagje olijfolie. Pers de knoflook uit en bak deze in de olie totdat hij licht bruin begint te kleuren. Voeg de paprika-aubergine puree toe en breng op smaak met zout en peper.
- Verwarm de puree tot een kookpunt, en draai daarna het vuur laag. Laat de puree, onder regelmatig roeren, 1 uur lang stoven.
- Giet de warme Ajvar in gesteriliseerde potjes en schenk een dun laagje olie bovenop. Draai de deksels meteen dicht, want terwijl de puree afkoelt, trekt deze meteen vacuüm. De potten zijn zo langer houdbaar, en bewaar op een koele, droge plek. Na opening in de koelkast bewaren.
Groetjes, Betty
(Bron foto’s: paprika puree 1, paprika puree 2)