Als je de naam Blote Billetjes in het Gras hoort, denk je misschien in de eerste instantie niet aan een lekkere winters gerecht. Maar dit vunzige naampje staat toch garant voor een overheerlijke snijbonenstamppot.
Ideaal voor deze tijd van het jaar, waarin de stamppotten juist weer veelvuldig op tafel komen. En boordevol groente en vitamientjes.
Wat zijn blote billetjes in het gras?
De naam van dit gerecht dankt zich aan de witte bonen die af en toe opduiken tussen de groene snijbonenstamppot. Net twee blote billetjes die boven het gras uitsteken. Maar het resultaat is een heerlijk winters gerecht en mijn favoriete manier om snijbonen op het menu te zetten.
Uiteraard kun je de snijbonen stamppot serveren met een rookworst in plakjes. Maar ik vind blote billetjes in het gras toch wel het allerlekkerst met een vers gebakken kabeljauw en gesmolten boter jus. Zo heerlijk dat het gerecht letterlijk smelt op je tong.
In de zomer kun je ook een een heerlijk bijgerecht maken van gekookte, stukjes snijboon met witte bonen. Even afgieten en een lepel kruidenboter er doorheen roeren. Heerlijk bij vis van de gril of een kippetje uit de oven.
Recept voor blote billetjes in het gras:
(hoofdgerecht voor 4 personen)
Ingredienten:
- 1 kilo kruimige aardappels,
- snufje zout,
- 600 gram gesneden snijbonen (panklaar),
- 1 potje witte (cannellini) bonen (ca. 350 gram),
- 300-350 gram kabeljauwfilet,
- 50 gram roomboter,
- peper & zout.
Extra:
- Grote kookpan met deksel,
- bolzeef,
- pureestamper,
- koekenpan of grillpan,
- steelpannetje.
Bereidingstijd:
Bereidingswijze blote billetjes in het gras:
- Schil de aardappels en snijd in stukken. Stop in een grote kookpan, met een snuf zout en verdeel hier de gesneden snijbonen overheen. Breng aan de kook op middelhoog vuur, gedurende 15-20 minuten, of tot de aardappels gaar zijn.
- Intussen verwarm je de witte bonen in een pannetje. Giet daarna af en zet apart.
- Verhit een klontje van de boter in een koekenpan en bak hierin de kabeljauw rondom aan, zo’n 5-8 minuten. (afhankelijk van de dikte van de vis). Hou na afloop de vis warm door af te dekken met folie of een grote deksel.
- Zodra de aardappels gaar zijn, giet je deze af. Stop terug in de pan, voeg een flink stuk roomboter toe en stamp tot een grove puree. Stop de witte bonen erbij, breng op smaak met zout & peper en roer nog even goed door.
- Serveer de blote billetjes in het gras op een bord, met daarop 1/4 van de kabeljauw.
- Als laatste smelt je de overgebleven roomboter in de steelpan, en serveer deze als jus bij de vis.
Bewaartip: laat overgebleven stamppot goed afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Je hoeft het enkel 10 minuutjes op te bakken in een koekenpan, met eventueel een klontje boter. Lekker als je later in de week blote billetjes in het gras met plakjes rookworst wilt eten.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie