• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Restaurants
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Events
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Overige
    • Travel
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Gezondheid / 6 redenen om regelmatig spinazie te eten

6 redenen om regelmatig spinazie te eten

3 mei 2018 Door Betina Oostveen 1 Reactie

Spinazie is de laatste jaren steeds populairder geworden. De tijd dat deze groente vooral à la crème op tafel kwam is allang voorbij. We verwerken spinazie in allerlei gerechten, salades, sappen en smoothies. Geheel terecht wat ons betreft, want het is ontzettend gezond! Waarom regelmatig spinazie eten zo goed voor je is, lees je in dit artikel.

6 redenen om regelmatig spinazie te eten

1: Spinazie is een goede bron van vitamine C

Vitamine C is van groot belang voor onze gezondheid. We weten allemaal wel dat het helpt om ons immuunsysteem sterk te houden. Daarnaast heeft het nog meer werkingen, bijvoorbeeld:

  • Vitamine C helpt om je huid gezond, stevig en soepel te houden. Een tekort aan vitamine C kan het ontstaan van rimpels in de hand werken.
  • Vitamine C verbetert de opname van non-heemijzer. Dit is het type ijzer dat in plantaardige voeding te vinden is.
  • Vitamine C helpt calcium en vitamine D om hun werk goed te kunnen doen. Hierdoor draagt het bij aan sterke botten.
  • Vitamine C werkt als een antioxidant. Waarom dit belangrijk is, lees je bij het volgende punt.

6 redenen om regelmatig spinazie te eten

2: Bescherming tegen oxidatieve stress

Spinazie bevat ontzettend veel antioxidanten. Regelmatig spinazie eten beschermt je lichaam tegen oxidatieve stress. Hiermee wordt het schadelijke effect van vrije radicalen bedoeld. Omdat we door ons eetpatroon, onze levensstijl en onze leefomgeving vaak met grote hoeveelheden vrije radicalen te maken krijgen, is dit erg belangrijk. Oxidatieve stress vergroot namelijk je risico op allerlei aandoeningen, waaronder hart- en vaatziektes.

3: Spinazie zit vol met mineralen

Spinazie bevat diverse belangrijke mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen hebben de volgende effecten op je lichaam:

  • IJzer is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een rol bij het immuunsysteem en bij de productie van energie in onze cellen.
  • Calcium draagt bij aan sterke botten, een gezond gebit, een goede werking van onze spieren en ons zenuwstelsel en het helpt bij het transport van andere mineralen in ons lichaam.
  • Magnesium hebben we nodig voor gezonde botten en spieren en voor de energieproductie in onze cellen. Daarnaast beïnvloedt het nog talloze processen in ons lichaam omdat het bijdraagt aan de aanmaak van meer dan 300 verschillende enzymen.
  • Kalium helpt om onze bloeddruk gezond te houden, doordat het de tegenhanger van natrium (een bloeddruk verhogend mineraal) is. Daarnaast hebben we het ook nodig voor een gezonde spier- en zenuwfunctie.

6 redenen om regelmatig spinazie te eten

4: Voor een gezonde bloeddruk

Hart- en vaataandoeningen komen helaas veel voor. In Nederland zijn er zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten en iedere dag komen er ongeveer 750 mensen in het ziekenhuis terecht door hart- of vaatziektes.

Dat zijn geen fijne cijfers. Het goede nieuws is echter: met een gezond eet- en leefpatroon kan je jouw risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk verkleinen. Ook regelmatig spinazie eten helpt hierbij. Dit is deels te danken aan de mineralen die het bevat. Vooral kalium is hierbij belangrijk, omdat dit helpt om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk is namelijk een grote risicofactor als het om hart- en vaatziektes gaat.

Daarnaast helpt ook de grote hoeveelheid nitraat uit spinazie om je bloeddruk te reguleren.

5: Bomvol vitamine K

Spinazie bevat een indrukwekkende hoeveelheid vitamine K. Deze vitamine staat vooral bekend om zijn rol bij onze bloedstolling. Daarnaast wordt er ook steeds meer bekend over de invloed van vitamine K op onze botten en tanden. Deze vitamine is namelijk een transportmiddel voor calcium.

Verder kan vitamine K helpen om aderverkalking tegen te gaan. Ook dit is een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziektes.

6 redenen om regelmatig spinazie te eten

6: Spinazie past perfect in een gezond afslankdieet

Als je wilt afslanken, kan je met een gerust hart spinazie eten. Deze groene blaadjes bevatten namelijk weinig calorieën, maar wel veel waardevolle voedingsstoffen en vezels. De vezels helpen om jezelf langer vol te voelen. Door de juiste combinatie van verzadigend eten, kan je afvallen zonder honger.

Heerlijke recepten met spinazie

Voor lekkere recepten met spinazie: Begin de dag goed door sochtend lekker hartig te ontbijten met een omelet met spinazie. Maak eens een vegetarische pastaschotel met spinazie en eieren. Tijdens de lunch kun je de standaard sla ook vervangen door een spinaziesalade met rode bieten of maak een broodje rosbief met spinazie. En zet in het weekend eens pompoenmuffins met spinazie op het menu!

Groeten, Charlotte

 


Bronnen: Porrini M, Riso P, Oriani G, Eur J Nutr, 2002. Nathan S Bryan, Nutrition Research, 2015.

Category: Gezondheid Tags: gezondheid, spinazie, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hummus Bowl met falafel en courgette
Volgend bericht: Geroosterde kikkererwten uit de oven »

Lees Interacties

Trackbacks

  1. Recept: zoete aardappelstamppot - Vitbodies schreef:
    18 oktober 2019 om 9:00 am

    […] tot een bovengemiddeld gezonde groente. Ook spinazie zit vol met vitamines en mineralen, op Betty’s Kitchen vind je waarom spinazie zo goed voor je is. Verder wordt in de recept gebruik gemaakt van de […]

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#VALENTIJNSDAG

valentijnsdag recepten

Op zoek naar recepten om de meest romantische dag van het jaar te vieren? Check hier al onze Valentijnsdag recepten op een rijtje!

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • boerenkool quiche met cranberry compote 10x Recepten met boerenkool
  • 10x recepten met witlof - echter Nederlandse wintergroenten die zowel rauw , gebakken, gekookt, gewokte of gegratineerd gegeten kan worden. 10x Recepten met Witlof
  • recept linzen stoofpot met aardappel © bettyskitchen.nl Linzen stoofpot met aardappel
  • recept barbacoa mexicaans stoofvlees © bettyskitchen.nl Barbacoa Mexicaans stoofvlees
  • recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl Gebakken rijst met ei (fried rice)

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept volkoren pain au levain desembrood © bettyskitchen.nl

Volkoren Pain au Levain (bruin) – uit De Veldkeuken kookboek

20x recepten met pindakaas - wereldwijde nationale pindakaasdag 24 januari hartig en zoet

20x Recepten met pindakaas

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept edamame boontjes met chili zout © bettyskitchen.nl

Edamame boontjes met chili zout

recept flammkuchen met rode biet en geitenkaas © bettyskitchen.nl

Flammkuchen met rode biet en geitenkaas

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in