• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Zelf Mosterd Kaviaar maken

Zelf Mosterd Kaviaar maken

7 november 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Ben jij ook een liefhebber van een klein zuurtje of iets knapperigs toevoegen aan je gerechten? Maak dan eens zelf mosterd kaviaar. Dit zijn eigenlijk ingelegde mosterdzaadjes die lekker fris, zout, zoet en zuur van smaak zijn en je kunt ze echt bijna overal voor of bij serveren.

Zoete ingelegde Mosterdzaadjes maken als vegan kaviaar

Door groente in te maken kun je ze vaak heel lang op voorraad houden en geven ze een mooi zuurtje aan je gerechten. Denk bijvoorbeeld aan ingelegde uien of de Indonesische Atjar Tjampoer. Maar wist je dat je ook ingelegde mosterdzaadjes kunt maken? Ook als je geen liefhebber bent van smeerbare mosterd – omdat dit toch vaak best pittig kan zijn – is onderstaand recept een heerlijk, mild en zelfs beetje zoete manier van mosterzaadjes serveren. Het wordt dan bijna een delicatesse en sommigen noemen het dan ook wel ‘mosterd kaviaar’. Daarnaast is dus ook een leuk vegan alternatief voor de viskuit!

recept moster kaviaar maken © bettyskitchen.nl
recept moster kaviaar maken © bettyskitchen.nl

Waar serveer je mosterd kaviaar of ingelegde mosterdzaadjes bij?

Als de weckpot eenmaal geopend bewaar je mosterd kaviaar het liefst in de koelkast

  • Bij een kaasplankje of op een broodje met kaas
  • Andijvie Stamppot met Rundervinken
  • in deze Pompoen Chutney
  • Carpaccio van gerookte zalm
  • Hutspot met Sukadelappen
  • Als topping voor een Huzarensalade

Print

Zelf Mosterd Kaviaar maken

recept moster kaviaar maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min. + koelen
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 30 minuten + koelen
  • Yield: Voor een weckpot 400 ml
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram gele mosterdzaadjes
  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • ½ citroen
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kruidnagel
  • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • ½ theelepel zout

Instructions

  1. Stop de mosterdzaadjes in een kleine kookpan. Voeg azijn en water toe, evenals de kruidnagel, suiker en zout. Breng aan de kook en verlaag daarna het vuur naar medium laag. Laat gedurende 20 minuten zachtjes stoven, maar check tussentijds wel dat de pan niet droog kookt. (Voeg anders wat meer water toe).
  2. Snijd een plakje van de citroen af en stop tegen de binnenwand van een schoongemaakt weckpotje. Pers de citroen uit. Ik had ongeveer 30 ml sap en voegde hier een gelijke deel water aan toe.
  3. Draai het vuur van de pan nu naar laag en verwijder de kruidnagel en laurier. Voeg de 60 ml citroenwater toe, roer goed door en laat een extra 5 minuten stoven op zeer laag vuur.
  4. Giet daarna de mosterzaadjes met vocht en al in de weckpot en laat volledig afkoelen.  Bewaar de mosterd kaviaar in de koelkast. TIP: kijk, proef en ruik altijd even om zeker van te zijn dat je het nog kunt gebruiken.

Eet smakelijk!

Notes

Als je potjes met ingelegde mosterdzaadjes voor in de voorraadkast maakt ,dan dien je de weckpotten na het vullen direct te sluiten. Door het afkoel process zullen de potten vacuum trekken en kun je de weckpotten veel langer op voorraad houden. Na opening svp in de koelkast bewaren.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept moster kaviaar maken © bettyskitchen.nl
recept moster kaviaar maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor homemade ‘Mosterd Kaviaar’ ofwel ingelegde mosterdzaadjes wilt gaan maken.

Category: Bijgerechten Tags: azijn, citroen, kruidnagels, laurier blad, mosterd, mosterdzaad, Nederlandse keuken, pickles, suiker, wecken, weckpot, zoetzuur, zout

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Andijvie Stamppot met Rundervinken
Volgend bericht: Sinterklaas Tiramisu met mandarijn »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in