Wat is de laatste keer geweest dat jij turks fruit hebt gegeten? Je weet wel, die mierzoete, kleine en gesuikerd fruitblokjes. Ik heb ze eigenlijk sinds mijn kinderjaren niet meer gezien. En niet zo raar, want het is nou niet bepaald gezond. Maar toen ik vorige maand een workshop had Bij Robèrt van Beckhoven, gingen wij ook zelf frambozen snoepjes maken. En die leken verdacht veel op Turks Fruit, maar dan wel 20 keer lekkerder!
Zoete lekkernij tijdens de Ramadan
Deze maand is tevens de ramadan en zo komen er savonds tijdens de Iftar genoeg lekkere happen voorbij bij de vele moslim families. En lekkere zoete versnaperingen horen daar ook bij. En zelf Turks fruit met frambozen en kokos is helemaal niet moeilijk en staat ook nog eens lekker op tafel! Daarnaast zijn deze fruitsnoepjes lekker lang houdbaar. Dus zet gerust een potjes met Turks Fruit in de voorraadkast en je hebt altijd wat lekker zoets bij de hand voor bij de (munt)thee of kannetje Turkse koffie. Wist je dat Turks Fruit (Rahat Lokum) ook in de Balkan streek zeer geliefd is. In Bosnie bijvoorbeeld wordt de zoete lekkernij bij een pittig kopje gemalen koffie geserveerd.
Wat is pectine?
Pectine is een natuurlijk verdikkingsmiddel. Het is afkomstig van de celwanden van planten en vruchten en indien samen met suiker verwarmd, vormt het een gel. Je kunt pectine vergelijken met de eigenschappen van gelatine, maar dan is het de plantaardige versie. Zo weet ik dat veel moslims juist gelatine vermijden, omdat dit gemaakt kan zijn van varkensbotten. En dan kun je liever pectine gebruiken voor het zelf maken van snoepgoed, zoals Turks Fruit. Daarnaast zit pectine bijvoorbeeld ook in geleisuiker, dat weer gebruikt wordt om jam te maken.
Waar koop je pectine en vruchtenzuur? Deze twee ingredienten worden veelal gebruikt in de patisserie. Je zult ze dus ook bij een horeca groothandel of bakwinkel kunnen kopen.
Recept turks fruit met frambozen en kokos:
(snoepgoed – voor 1 tray van 25 x 15 cm)
Ingrediënten:
- 250 gram frambozen puree *
- 65 gram pectine,
- 500 gram suiker,
- 10 gram vruchtenzuur,
- geraspte kokos.
* Tip: pureer 300-350 gram frambozen met een vork of staafmixer en druk door een fijne bolzeef om de pitjes er uit te halen. Zorg dat je 250 gram puree over houd.
Extra:
- Aluminium wegwerp schaal 25 x 15 cm (of gebruik een kleine rechthoekige bakvorm, bekleed met bakpapier.)
- kleine kookpan,
- spatel,
- snoep-, of weckpot.
Bereidingstijd: 25 minuten + afkoelen.
Bereidingswijze:
- Stop de frambozenpuree in een kookpan, voeg de pectine toe en breng al roerende aan de kook.
- Voeg de suiker in delen toe. Het beste is om het volgende deel toe te voegen als de vorige opgenomen is in de puree. Laat vervolgens het mengsel even een minuut goed doorkoken (pas op spetters!) en haal van het vuur.
- Tot slot voeg je het vruchtenzuur toe, roer door en stort het mengsel in de schaal/bakvorm. Laat het turks fruit mengsel goed afkoelen om op te stijven.
- Zodra de vruchtengelei afgekoeld is, haal je deze uit de vorm. Snijd de lap in repen en vervolgens blokjes van 2 x 2 cm.
- Wentel het turks fruit door de geraspte kokos en bewaar in een snoep-, of weckpot. Na verloop van tijd wordt de kokos ook wat brozer en vormt een natuurlijke ‘suikerlaag’ aan de buitenzijde.
Snoep smakelijk in ieder geval!
Groetjes, Betty
(Bron Recept: Robèrt van Beckhoven)
Juliette
Hallo Betina, dat ziet er heel aantrekkelijk uit. Ik ben gek op fruitsnoepjes, maar moet erg oppassen met suiker. Zou dit ook gemaakt kunnen worden met een ander zoetmiddel, bijvoorbeeld honing of heeft dat niet dezelfde werking met de pectine als suiker?
Betina Oostveen
Hi Juliette,
een dergelijke bereiding of recept met honing heb ik helaas niet. Maar google er gerust op los en wie weet vind je het bij een andere site.
Souma
Heel erg bedankt voor je recept. Ik zal deze zeker opslaan en uitproberen! Het ziet er heerlijk uit. Ik ben ook super blij dat je pectine hebt gebruikt. Ik wist niet eens dat het bestond, ben zelf Islamitisch en vermijd alleen varkensgelatine. Maar bedankt voor de informatie!
Betina Oostveen
Graag gedaan Souma en geniet nu maar van je nieuwe óntdekking’
Sandra
Superleuk om dit eens een keer zelf te maken, lijkt me erg lekker!
Betina Oostveen
Het is zo lekker! Mijn man hield niet op met eten. Vond het erg lekkere snoepjes 😉
Bianca
Wij gebruiken geregeld agar agar als geleimiddel, dat moet hier dus ook kunnen! Top, nu op zoek naar vruchtenzuur…. Vooralsnog niet kunnen vinden, dus op fruitzuur gezocht en kwam toen op allerlei peelings. hahahahaha, we zoeken dus verder!
Jozefien
Hallo Bettina,
Gebruik je voor dit recept pectine in poedervorm? En kan je ook geleisuiker gebruiken, want in principe zit daar al pectine in?
Dank voor je antwoord!
Betina Oostveen
Inderdaad pectine in poedervorm.
Gelei suiker bevat slechts 5% pectine en dan moet je dus alsnog extra pectine poeder toevoegen aan dit recept.