Omdat ik deze maand weer mee doe met de Foodblogswap, (waarbij ik uitgeloot wordt om de te koken van een andere foodblog), ging ik ook op zoek naar een recept dat mij ook kan verbazen en verrassen. En dat werden deze glutenvrije en suikervrije rabarber muffins!
Rabarber is een seizoensgroente
Deze maand was De voedzame keuken mijn project. Iris Maier blogt over een gezond(er) leven en gezond(er eten. Veelal glutenvrij en suikervrij, dus voor mij een prettige website om een gezond alternatief te mogen vinden voor muffins, je weet wel, mijn favorieten voor het weekendontbijt of voor bij de High Tea!! Rabarber is een echte seizoensgroente dus na een blik op de site wist ik dat ik deze suikervrije rabarbermuffins op het menu moest gaan zetten.
Rabarber muffins om lekker van te genieten
Let alleen op: rabarber kun je niet rauw eten! De bladeren zijn haast giftig, en dienen dus verwijderd te worden. En als de stengels dan verwerkt tot bijvoorbeeld deze rabarber muffins kun je er heerlijk van genieten. Check hier overigens nog meer lekkere recepten met rabarber. Net als bij een bleekselderij kun je de rabarber overigens met een dunschiller schillen, om het buitenste draderige huidje te verwijderen.
Voor dit rabarber muffins recept kocht ik 4 grote stengels rabarber, en na het nodige snijwerk meet ik deze af in een maatkan (dat is een tip van Iris). Haar originele recept is dan ook in mililiters aangegeven, maar voor het gemak heb ik deze alvast een beetje omgerekend naar grammen. Je mag dan zelf beslissen wat je prettiger vind werken. Laat je me weten wat jij van deze rabarber muffins vind?
Recept: Rabarber muffins
Deze glutenvrije en suikervrije muffins met rabarber zijn een aanrader voor deze zomer. Rabarber is een echte seizoensgroente en de zure stengel leent zich uitstekend voor zoete baksels en taart recepten.
- Prep Time: 20 min.
- Cook Time: 25 min.
- Total Time: 45 minuten
- Yield: 12 stuks 1x
- Category: high tea
- Cuisine: hollandse keuken
Ingredients
- +/- 375 ml in stukken gesneden rabarber (ca. 225 gram).
- een klein scheutje water.
- 4 eieren, geklutst.
- 150 ml honing.
- 60 ml gesmolten boter of kokosolie.
- 850 ml amandelmeel (ca. 350 gram).
- 2 theelepels kaneel.
- 2 theelepels vanille extract.
- ½ theelepel zeezout.
- ½ theelepel natrium bicarbonaat of baking soda.
- handje gehakte walnoten.
Extra:
- oven.
- muffintray voor 12 muffins.
- 12 papieren muffinvormpjes.
- dunschiller.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de muffintray met de papieren vormpjes
- Doe de schoongemaakte en gesneden rabarber in een pan samen met een scheutje water en breng zachtjes aan de kook. Laat dit minstens 5 minuten doorkoken om gaar te worden. Laat daarna een beetje afkoelen.
- Doe in een grote kom: het amandelmeel, geklutste eieren, honing, gesmolten boter of kokosolie, kaneel, vanille extract en zout.
- Roer hier vervolgens het rabarber mengel met de gehakte noten doorheen.
- Als laatste voeg je het bicarbonaat of bakingsoda toe. Maar omdat het alkalisch is, zal het gaan reageren met het zuur van de rabarber en kan het wat gaan schuimen of borrelen.
- Schep het mengsel in de muffinvorm vormpjes, en bak zo’n 25 minuten onderin de oven (omdat ze gauw kunnen verbranden). Prik ze aan het einde even in met een sateprikker en als deze er schoon uit komt, dan zijn de rabarber muffins gaar.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Als de muffins helemaal afgekoeld zijn, kun je ze een dag of 5 bewaren in een luchtdicht afgesloten pot, maar je kunt deze rabarber muffins ook prima invriezen.
Hazel
Ik wilde net vragen waar je die leuke bakvormpjes vandaan hebt.. zie ik het in je reactie hierboven staan. Ziet er gezellig uit! En lekker trouwens ook, ik hou wel van rabarber.
Groetjes, Hazel
Liesje
Hi Bettina,
Leuk recept! Heb de rabarbermuffins gemaakt: de hoeveelheid is echter goed voor 2x zoveel muffins (ik kon nog 2 bakblikken met mini-muffins vullen en had nog over ! Mogelijk daarom dat de rabarsmaak niet zo terug sterk terugkomt. Is het een idee om de helft van de andere ingredienten te gebruiken bij dezelfde hoeveelheid rabarber?