Door Nanda – Oktober is een feestmaand, want Betty is bijna jarig! Dat moet dus gevierd worden met taart en lekkers. Ik kan natuurlijk niet achterblijven, dus ik heb voor Betty’s verjaardag alvast deze lekkere muffins met yoghurt, sinaasappel en chocolade gemaakt.
Omdat er yoghurt in de muffins zit lijken ze bijna meer een soort kwarkbroodjes. Ben je al om? 🙂
Ik heb deze muffins met yoghurt bewust wat gezonder gehouden: dan hoef je je dus ook niet schuldig te voelen als je er eentje extra eet! Er zit namelijk maar weinig boter in en geen toegevoegd suiker. Wel heb ik een rijpe banaan en wat pure chocola toegevoegd om de muffins zoeter te maken. Als je wilt kun je voor zoetere muffins honing toevoegen aan het beslag of toch wat (vanille)suiker. Wat jij wilt!
De muffins zijn daarnaast lekker fris door de yoghurt en sinaasappelrasp erin. De sinaasappel past qua smaak ook zo goed bij de pure chocola. Je kunt in plaats van sinaasappelrasp ook citroenrasp gebruiken, of misschien zelfs een combinatie van beiden!
Echt een ideaal bakrecept voor dit weekend. En lekker voor bij de koffie of thee!
Recept muffins met yoghurt, sinaasappel en chocolade
(Feestelijk tussendoortje – Voor 8 muffins)
Ingrediënten:
- 125 gram yoghurt (ik heb biologische volle yoghurt gebruikt)
- 25 gram roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 kleine eieren
- 40 gram pure chocola
- 1 rijpe banaan
- 1 sinaasappel (het gaat om de schil, dus zorg ervoor dat die er goed uitziet)
- Een handje ongezouten pecannoten (dit zijn er ongeveer 10)
- 1 tl. bakpoeder
- Snuf zout
- Boter (om in te vetten)
Benodigdheden:
- Zester of fijne rasp
- Garde of mixer
- Muffinbakblik en eventueel papieren muffinvormpjes
Bereidingstijd: 45 minuten, waarvan zo’n 15 minuten bereiding en 30 minuten in de oven.
Bereidingswijze muffins met yoghurt:
- Verwarm de oven voor op 180° graden (160 hete lucht)
- Was de sinaasappel goed en rasp de schil. Dit kan met een zester als je die hebt of met een gewone fijne rasp. Verbrokkel en hak de chocolade en pecannoten in kleine brokjes. Zet de sinaasappelrasp, chocolade en pecannoten even apart.
- Pureer de banaan en klop deze met een garde of mixer samen met de eieren, yoghurt en boter in een beslagkom tot het een egaal mengsel is.
- Voeg vervolgens de bakpoeder, zelfrijzend bakmeel en zout toe en klop alles goed door elkaar tot je een glad beslag hebt.
- Roer als laatste met een lepel de brokjes chocola, pecannoten en rasp van de sinaasappel door het beslag.
- Vet het muffinbakblik in met de boter, of de papieren vormpjes als je die gebruikt. Vul het bakblik of de vormpjes met een lepel voor ongeveer driekwart met het beslag. Niet te vol, want de muffins gaan nog rijzen in de oven en anders stromen ze over.
- Bak de muffins 30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant lichtbruin begint te kleuren. Laat de muffins even afkoelen voordat je ze serveert, dan komen ze beter uit de vorm. Je kunt de muffins met yoghurt ook nog prima een paar dagen afgedekt bewaren. Toch zijn ze net uit de oven wel het allerlekkerst, dan is de chocola nog een beetje gesmolten namelijk: jammie!
Alvast hiep hiep hoera voor jou Betty! Op naar een nieuw levensjaar vol met heerlijk eten, drinken en andere culinaire uitbarstingen.
Geniet ervan!
Liefs, Nanda
anne
heerlijk lijken ze me. kun je ze ook met speltmeel maken?
Betina Oostveen
Uiteraard, maar tenzij je zelfrijzend speltmeel in huis hebt, zou ik dan wel een 1-2 theelepels bakpoeder toevoegen 🙂