Het is een Thaise week op de website en ik heb me toch een lekker lunchgerecht voor jullie! Met onze neus op het verre Oosten deel ik dan ook een Laotiaanse Laab salade met kip en limoen. Laab verwijst namelijk naar fijngehakt vlees, dus het heerlijke gebakken kippengehakt is dan ook het middelpunt van deze salade.
Frisse Laab Salade met kip uit Laos
Deze frisse salade met gebakken kip en limoen wordt ook wel een ‘Laab’ or ‘Larb’ salade genoemd en vind zijn oorsprong in Laos. Het land Laos omarmt als het ware Thailand op de wereldkaart en het is ook niet voor niets dat veel typisch Thaise ingrediënten terugkomen in de Laotiaanse keuken. Maar het nationale gerecht uit Laos is lekker fris van smaak door de limoen, vissaus en cashewnoten. Je mag er naar wens ook lekker veel pepertjes aan toe voegen als je dat wilt – en aan kan tijdens de lunch.
Nog veel meer lekkere kip recepten voor de lunch
Het grappige is dat onderstaande Laotioaanse Laab Salade met kip mij ook veel doet denken aan de sla wraps met kip en hoisin saus uit buurland China. Dat is ook een heel lekker gerecht om te maken. Maar wij hebben uiteraard nog veel meer lekkere kip recepten voor de lunch op de site staan. Probeer dan bijvoorbeeld ook eens deze Caesar Salade met gebakken kip. Hou je van pittig? Maak dan eens deze Koreaanse Kimchi Noedelsoep met kip. Maar deze eiwitrijke wraps met kipfilet en roomkaas zijn ook een aanrader!
Laab Salade met kip en limoen
Deze frisse Larb of Laab salade met kip en limoen is een van de nationale gerechten uit Laos. Je serveert de gebakken kip met saus op slablaadjes. Deze kun je dan als lepel of groentewrap gebruiken om het vlees mee op te eten. Een heerlijk gerecht als lunch of als onderdeel van een rijsttafel.
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 10 min.
- Total Time: 25 minuten
- Yield: 2–3 personen 1x
- Category: Hoofdgerechten met kip
- Cuisine: Laotiaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 300 gram kippengehakt
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 tl. fijngehakte gember
- 1 tl. fijngehakte knoflook
- 1 rode peper, in ringen
- 2 Kaffir limoen blaadjes, zonder nerf in reepjes gesneden
- (kokos)olie voor het bakken
- 2 eetlepels cashewnoten, grof gehakt
- 1 eetlepel fijngehakte verse koriander of munt
Voor de Laab saus:
- 2 el. limoensap (van 1 limoen)
- 2 el. water
- 1 el. maizena
- 1 el. palmsuiker
- 1 tl. vissaus
Extra:
- koekenpan
- slacentrifuge (optioneel)
Instructions
- Roer als eerste alle ingrediënten voor de Laab saus los in een kommetje en zet apart.
- Pluk de blaadjes van de little gem en spoel deze goed af. Laat goed uitlekken of gebruik een sla centrifuge. Verdeel daarna over een serveerschaal.
- Verwarm een koekenpan op medium vuur en voeg een beetje kokosolie toe. Stop het kipgehakt en ui in de pan en bak deze rul en richtbruin. Het gehakt mag echte een klein beetje krokant worden zeg maar. Schep daarna uit de pan en zet apart.
- Verwarm opnieuw de koekenpan met een beetje extra kokosolie en fruit hierin de knoflook, gember, peper en kaffir limoen blaadjes gedurende een paar minuten. Laat het goed infusren in de olie zonder dat het gaat verbranden. Zet daarna het vuur uit en laat de pan iets afkoelen.
- Roer nog een laatste keer de saus goed door en schenk in de koekenpan. Roer goed door, door de warmte zal zich vrij snel nog een saus gaan binden. Voeg daarna de kip weer toe en schep het geheel goed om zodat alle kip bedekt wordt met de saus.
- Schep de kip en saus over de sla. Strooi hier de cashewnoten overheen en breng op smaak met koriander en – of verse munt. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Notes
Wij serveren graag nog wat extra plakjes komkommer bij deze Laab salade. Ook lekker zij nog wat extra partjes limoen om over het gehakt uit te knijpen. Wil je meer vulling zodat het een echte maaltijdsalade boor het diner wordt? Serveer er dan rijst of zelfs nasi bij.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Laotiaanse Laab salade met kip en limoen wilt gaan maken.
Geef een reactie