• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Pasta Recepten / Basisrecept pasta maken

Basisrecept pasta maken

15 juni 2014 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Een échte pasta lover maakt natuurlijk ook zelf zijn/haar pastadeeg. Met dit basisrecept pasta maken laat ik je zien dat dit helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. En als je het zelf pasta maken een beetje onder de knie krijgt, wil je eigenlijk nooit meer zonder.

Kinderen vinden het ook geweldig om zelf pasta te maken, dus maak er gerust een terugkerend weekend dingetje van. Begin met het basisrecept pasta maken en ga daarna over naar het maken van bijvoorbeeld gevulde pasta’s.

basisrecept pasta maken betty's kitchen

Zelf pasta maken

Veel mensen durven het niet aan om zelf pasta te maken. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is hoor! Met een goede pastamachine kom je al een heel eind. en natuurlijk met een goed basisrecept pasta maken. Zelf gebruik ik een pasta machine, met afneembaar spaghetti/tagliatelle gedeelte.  Begin gewoon eens met dit als basis. En als je dan wat meer gewend bent, kun je je ook gaan toeleggen op bijvoorbeeld gevulde pasta’s,zoals ravioli.


Print

Basisrecept pasta maken

basisrecept pasta maken betty's kitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ga lekker zelf pasta maken. Met dit basis recept kun je alle kanten op. Van spaghetti tot en met ravioli maken.

  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 6 minutes
  • Total Time: 16 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Pasta
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram (pasta) bloem,
  • snufje zout,
  • 1 groot ei (L),
  • 1 eetlepel olijfolie,
  • extra bloem voor het uitrollen
  • pastamachine.

Instructions

Pasta kneden en uitrollen:

  1. Zeef de bloem en vorm een hoopje op het aanrecht. Strooi hier een snufje zout overheen. Maak een breed gat in het midden, zodat het aanrecht weer goed zichtbaar wordt.
  2. Breek een ei in het gat en voeg de olijfolie hier ook aan toe. Gebruik een vork om het ei met de olijfolie te klutsen.
  3. Vervolgens neem je met de vork steeds een beetje bloem van de rand af en meng dit door het eimengsel. Ga zo door totdat alle bloem is opgenomen. basisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchen 
  4. Kneed vervolgens met je handen de pasta goed door: Hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van rechts naar links en weer van links naar rechts duwt, en dus uitrekt. Terwijl je het pastadeeg ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Bestuif tussendoor het aanrecht ook met een beetje (less is more) bloem, om te voorkomen dat het pastadeeg aan het aanrecht vastplakt. Zo kneed je als het ware het gehele deeg gedurende 5 minuten.
  5. Vorm een bal, sla een beetje plat en dek af met een beetje huishoudfolie en laat het basisrecept voor pasta ongeveer een half uurtje rusten op het aanrecht.
  6. Snijd het deeg in tweeën en bewaar het tweede stuk nog even in de huishoud folie tot gebruik. Druk het pastadeeg verder plat en haal door de pastamachine op stand 1.. Vouw het deeg 2x dubbel, je krijgt nu een vierkant, en haal deze nogmaals door de pastamachine. Als het goed is heb je nu een vrij recht stuk, en ga je verder te werk om je deeg zo dun mogelijk te krijgen. Strooi gerust een beetje extra bloem op het aanrecht, naast de pasta machine. Elke keer dat je deeg er lichtjes door heen hebt gehaald, kun je deze even uitschuiven over het bloem (1 kant dus!). Daarna haal je de pasta opnieuw door de machine op stand 2, dan stand 3 etc  t/m stand 6 . Dat vind ik een mooie dikte voor zelfgemaakte pasta’s. Uiteraard doe je ditzelfde met het 2e stuk deeg in de huishoud folie.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Verse pasta deeg bewaren:

Als je verse pasta deeg gemaakt hebt, dan kun je dit in principe meteen verwerken en koken. Rol deeg dat je niet wilt gebruiken niet uit. Maar vorm een bol, wikkel in huishoud folie en bewaar max 3 dagen in de koelkast. Als je beschikt over een droogrek, dan kun je hier je verse spaghetti en tagliatelle bijvoorbeeld ook een dag op laten drogen, buiten de koelkast.

Pasta koken:

Met dit basisrecept pasta maken, heb je een vers deeg dat maar heel kort gekookt dient te worden. Hoe verser hoe korter zeg maar. In principe houd ik altijd 6 minuten kooktijd aan voor verse pasta. Mocht je pasta een dag hebben gedroogd, dan zou ik bijvoorbeeld 7-8 minuten aanhouden. Pasta koken doe je altijd in een pan met ruim kokend water en een snuf zout. Zodra de pasta het water in gaat, draai je het vuur iets lager. Verse pasta ‘bruist’ namelijk enorm. Dus die deksel zou ik ook achterwege laten.

basisrecept pasta maken betty's kitchen

Olijfolie toevoegen aan het water is helemaal nergens voor nodig. Je kunt beter een scheutje olie aan de pasta toevoegen,NA het afgieten en kort afspoelen onder de kraan. Hussel je pasta dan een beetje door en voilá je pasta plakt niet. Ook niet na het afkoelen. Als je gevulde pasta maakt, zoals ravioli, wil ik je adviseren de pan niet helemaal vol te gooien, maar bijvoorbeeld max 20 stuks ravioli tegelijk te koken. Zo voorkom je dat de ravioli aan elkaar gaat plakken en dus rondom goed gaar wordt.

Pasta variatie recepten:

Mocht je ravioli vorm of deegpers (pastei maker) hebben, dan kun je ook zelf gevulde pasta maken. Inmiddels vind je op de blog al een paar ravioli recepten terug, dus maak er wat lekkers van!

basisrecept pasta maken betty's kitchen

 En eventuele overgebleven stukjes pastadeeg kun je, na het uitsteken, kun je weer samenknijpen en opnieuw door de pastamachine heen halen tot een nieuw vel.  Ben je lui? Snijd dan met een mesje de overgebleven stukjes pastadeeg in grove stukken van bijv. 3 x 4 cm.  Deze stukken zijn ideaal om te serveren met basilicum pesto, avocado pesto of een knoflookolie. Dan maakt het echt niemand uit dat ze niet mooi recht zijn of er ‘happen’ uit zijn 🙂 Vergeet uiteraard niet wat vers geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino er overheen te strooien.

Veel kookplezier met dit basisrecept voor pasta!

Groetjes, Betty

basisrecept pasta maken betty's kitchen

Dit artikel bevat affiliate links. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Category: Pasta Recepten Tags: basis recept, deeg, how-to, Italiaanse Keuken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Het alfabet broodje (voor echte mannen)
Volgend bericht: 10x restaurants met humor »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

pasta datterini met burrata © bettyskitchen.nl

Pasta ‘Datterini’ met burrata

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee