Print

Basisrecept pasta maken

Ga lekker zelf pasta maken. Met dit basis recept kun je alle kanten op. Van spaghetti tot en met ravioli maken.

  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 6 minutes
  • Total Time: 16 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Pasta
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram (pasta) bloem,
  • snufje zout,
  • 1 groot ei (L),
  • 1 eetlepel olijfolie,
  • extra bloem voor het uitrollen
  • pastamachine.

 

Instructions

Pasta kneden en uitrollen:

  1. Zeef de bloem en vorm een hoopje op het aanrecht. Strooi hier een snufje zout overheen. Maak een breed gat in het midden, zodat het aanrecht weer goed zichtbaar wordt.
  2. Breek een ei in het gat en voeg de olijfolie hier ook aan toe. Gebruik een vork om het ei met de olijfolie te klutsen.
  3. Vervolgens neem je met de vork steeds een beetje bloem van de rand af en meng dit door het eimengsel. Ga zo door totdat alle bloem is opgenomen. basisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchenbasisrecept pasta maken betty's kitchen 
  4. Kneed vervolgens met je handen de pasta goed door: Hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van rechts naar links en weer van links naar rechts duwt, en dus uitrekt. Terwijl je het pastadeeg ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Bestuif tussendoor het aanrecht ook met een beetje (less is more) bloem, om te voorkomen dat het pastadeeg aan het aanrecht vastplakt. Zo kneed je als het ware het gehele deeg gedurende 5 minuten.
  5. Vorm een bal, sla een beetje plat en dek af met een beetje huishoudfolie en laat het basisrecept voor pasta ongeveer een half uurtje rusten op het aanrecht.
  6. Snijd het deeg in tweeën en bewaar het tweede stuk nog even in de huishoud folie tot gebruik. Druk het pastadeeg verder plat en haal door de pastamachine op stand 1.. Vouw het deeg 2x dubbel, je krijgt nu een vierkant, en haal deze nogmaals door de pastamachine. Als het goed is heb je nu een vrij recht stuk, en ga je verder te werk om je deeg zo dun mogelijk te krijgen. Strooi gerust een beetje extra bloem op het aanrecht, naast de pasta machine. Elke keer dat je deeg er lichtjes door heen hebt gehaald, kun je deze even uitschuiven over het bloem (1 kant dus!). Daarna haal je de pasta opnieuw door de machine op stand 2, dan stand 3 etc  t/m stand 6 . Dat vind ik een mooie dikte voor zelfgemaakte pasta’s. Uiteraard doe je ditzelfde met het 2e stuk deeg in de huishoud folie.