Wat serveer jij tijdens de champagne toast met Oud & Nieuw? Dit jaar ga ik namelijk weer zelf appelflappen maken en deel uiteraard het recept ook met jullie! Dit is een heerlijk alternatief voor oliebollen of appelbeignets. Die twee sla ik dit jaar even over omdat ik geen zin heb om te frituren in huis. Maar zelfgemaakte appelflappen uit de oven zijn ook heerlijk voor bij de bubbels!
Zelf appelflappen maken
Je kunt uiteraard ook kant-en-klare appelflappen kopen, maar ik begreep dat deze momenteel als warme broodjes over de toonbank vliegen. En anders haal je een pakje kant-en-klaar bladerdeeg in huis en ga je zelf aan de slag met de dit recept voor appelflappen maken.
Appels, eventuel rozijnen, kaneel en suiker heeft namelijk bijna iedereen wel standaard in huis. Dus laat dit ook een heerlijk verwenrecept zijn voor als je (onverwacht) bezoek krijgt en iets lekkers voor bij de thee wilt serveren. En dan mag je ook nog zelf kiezen of je appelblokjes of grof geraspte appel in je appelflappen stopt. Ik vind dat laatste namelijk echt heerlijk! Maar probeer het zelf uit en laat mij weten wat jij lekkerder vindt. Maak er hoe dan ook een hele fijne jaarwisseling van en geniet van bubbels met appelflappen!
PrintAppelflappen maken
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 10 stuks 1x
- Category: Tussendoortje
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 10 vierkante plakjes bladerdeeg (uit de diepvries),
- klein handje rozijnen,
- 3 goudreinetten,
- 4 eetlepels (lichtbruine basterd) suiker,
- 2 theelepels gemalen kaneel,
- 1 groot ei (L).
Extra:
- oven,
- bakplaat met bakpapier,
- optioneel: grove rasp,
- Deegpers (of gebruik een vork).
Instructions
- Laat de plakjes bladerdeeg 10 minuten ontdooien op het aanrecht. Stop de rozijnen in een kommetje, giet hier water dat net van de kook af is overheen, en laat 10 minuten wellen. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes van 1×1 cm. Zelf vind ik dat een grove rasp ook prima werkt en gaat eigenlijk razendsnel. Druk geraspte appel wel even uit met de hand, ivm overtollig sap. Stop daarna in een grote mengkom.
- Giet de gewelde rozijnen af en voeg toe aan de appel. Voeg 3 eetlepels suiker + 1 theelepel gemalen kaneel toe en roer goed om.
- Ik gebruik een deegpers (pastei vorm) om nette, compacte appelflappen te maken. Gebruik de onderkant van de vorm om uit elk vierkantje deeg een rondje te snijden. Leg dit rondje op de deegpers en bevochtig de rand met je vinger en een beetje water. Leg hier een flinke eetlepel van het geraspte appelmengsel op en druk de deegpers dicht. Niet te hard, want dan knijp je het deeg helemaal stuk!
- Leg de appelflappen op de bakplaat, niet te dicht op elkaar svp. Klop vervolgends het ei los en bestrijk hiermee de bovenkant van het bladerdeeg. Meng de overgebleven eetlepel suiker + theelepel kaneel met elkaar en bestrooi de lappen met de kaneelsuiker. Bak de appelflappen vervolgens af in de oven ,gedurende 15-20 minuten of tot goudbruin.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Heb je geen deegpers? Beleg je vierkantjes bladerdeeg voor slechts de helft met de appelvulling of appelblokjes. Het handigst is om dit in een driehoek te doen, zodat je met het dichtklappen van het deeg ook een driehoek overhoudt. Let op: ook hier de randen een beetje vrijhouden en bevochtigen met water. Gebruik vervolgens een vork om de randen dicht te drukken.
TIP: Je kunt volledige afgekoelde appelflappen nog een keer oppeppen door ze even 5 minuten opnieuw in de oven te stoppen (200 graden/180 hete lucht). Het bladerdeeg wordt hier ook opnieuw knapperig van.
Geef een reactie