Als er een Aziatisch Streetfood gerecht is dat ik graag tijdens foodfestival bestel, dan is het wel de Japanse Okonomiyaki pannenkoek! En je maakt het thuis ook heel eenvoudig zelf!
Japan is een foodie walhalla!
Tijdens mijn allereerste bezoek aan het Joy Asian Streetfood Festival proefde ik deze Japanse Okonomiyaki pannenkoek voor het eerst in mijn leven. Zoet, zout, knapperig, romig tegelijk en alles kwam samen in een overheerlijke gerecht. Lekker gevuld met witte kool, bosuitjes, spek en die overheerlijke okonomiyaki saus. Afgetopt met streepjes mayonaise en ‘wiebelende’ bonito flakes kon dit gerecht ook niet meer dan lekker zijn! Toen Nanda vervolgens haar reisblog over de Japanse keuken plaatste wist ik het zeker: Japan is zeker een foodie walhalla om te ontdekken!
De okonomiyaki pannenkoek aftoppen
Deze Japanse Okonomiyaki pannenkoek kun je letterlijk vullen met van alles! Okonomi betekent namelijk “jouw voorkeur” of “wat jij wilt”. En daar plakt men dan yaki aan vast, wat “gegrild” of “gebakken” betekent (denk aan yakitori en teriyaki). Zo bak ik bijvoorbeeld ontbijtspek mee voor de zoutige bite, maar wil je dit liever niet dan laat je het achterwege. Je kunt de okomomiyaki ook aftoppen met bonito flakes, dat zijn flinterdunne plakjes gefermenteerde vis. Echt heel lekker, ze gaan zelfs een beetje ‘dansen’ omdat ze opkrullen door de warmte van de pannenkoek. Maar voor bonito flakes moet je echt even de toko! Ik gebruik in dit recept dan ook dun gesneden velletjes nori omdat ik die nog in huis had liggen. “Wat jij wilt’ was het motto hier he?! 🙂 Wil je nog meer overheerlijke Japanse recepten uitproberen? Neem dan eens een kijkje in dit Japans weekmenu!
Recept video: Okonomiyaki maken
+ SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchen
Recept: Okonomiyaki (Japanse Pannenkoek)
Als er een Aziatisch Streetfood gerecht is dat ik graag tijdens foodfestivals bestel, dan is het wel de Japanse Okonomiyaki pannenkoek! En je maakt het thuis ook heel eenvoudig zelf! Lekker vullen met witte kool, bosui, ontbijtspek en aftoppen met mayonaise en die verrukkelijk okonomiyaki saus.
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 40 minuten
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Lunch
- Method: bakken
- Cuisine: Japanse keuken
Ingredients
Voor de Okonomiyaki saus:
- 6 el. ketchup
- 2 el. worcestershiresaus
- 2 el. sojasaus of tamari
- 2 el. honing
- 2 el. mirin (rijstwijn)
- 2 tl. maizena
Voor het pannenkoeken beslag:
- 4 eieren (M)
- 280 gram bloem
- ½ tl. bakpoeder
- ½ tl. zout
- 250 ml. afgekoelde dashi (of gebruik afgekoelde groenten bouillon)
Voor de Okonomiyaki vulling (wat jij wilt dus):
- 300 gram witte kool, fijngesneden
- 100 gram tauge
- 3 bosuien, in ringetjes gesneden,
- 3 el. gebakken uitjes (kant-en-klaar)
- 1 el. fijngehakte (sushi) gember
- 150 gram ontbijtspek of bacon
Extra toppings (naar wens):
- Kewpie mayonaise
- Sriracha saus
- bonito flakes
- dunne reepjes nori
Extra:
- Pannenkoekenpan (ik gebruik deze van BK Cookware)
- spuitflacon, spuitzakje of gebruik ziploc zakje
- zonnebloem of olijfolie.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 60 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats deze alvast in de oven.
- Maak als eerste de okonomiyaki saus: verwarm alle ingrediënten, behalve de maizena, in een pannetje. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Roer de maizena los met 2 eetlepels koud water, voeg toe aan de saus en laat ook 2 minuten meekoken. Zet daarna het vuur uit, schep de helft van de saus in een spuitflaconnetje of spuitzakje en zet apart. Plaats een deksel op het pannetje om de rest van de saus warm te houden. Vul tevens een spuitflacon met mayonaise en zet ook apart.
- Ga nu het beslag maken: kluts hiervoor de eieren in een ruime kom. Voeg de bloem, bakpoeder, zout en dashi toe en klop het geheel goed door.
- Hou van de vulling een klein beetje van de gesneden bosui en de plakken ontbijtspek nog even apart. De rest van de ingrediënten voor de vulling roer je nu goed door het pannenkoeken beslag tot alles bedekt is.
- Verwarm de pannenkoekenpan op medium hoog vuur en voeg een klein scheutje olie toe. Schep met een volle soeplepel een kwart van het beslag uit de kom en in de pan. Plet het beslag tot een pannenkoek van max. 2 cm dikte. Verdeel vervolgens 2,5 reepjes ontbijtspek over de bovenkant. Bak de okonomiyaki gedurende 3 minuten op deze zijde.
- Schuif de pannenkoek vervolgens op een bord en keer het bord om boven de pan om vervolgens de andere kant te bakken. Ondertussen ga je de reeds gebakken kant inkwasten met de okonomiyaki saus.
- Na ook 3 minuten bakken, schep je de okonomiyaki nog een keer om en kwast nu ook de kant met spek goed in met de okonomiyaki saus. Schep de pannenkoek uit de pan en plaats op de bakplaat in de oven om warm te houden.
- Bak de overige vier pannenkoeken net zo. Voor het serveren maak je het gerecht nog even af door ‘strepen’ te trekken met de okonomiyaki saus en de mayonaise. Serveer met de overgebleven bosui, eventueel bonito flakes, reepjes nori of zelfs pittige sriracha saus!
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de Japanse Okonamiyaki pannenkoek wilt gaan maken!
Geef een reactie