Zodra het buiten gevroren heeft, is het hoog tijd om boerenkool te eten. En laat ik nu net een heelijke variatierecept voor jullie hebben: Boerenkool stamppot met zoete aardappel!
We kunnen niet om de stamppotten heen in winterse tijden als deze. Maar waarom zou je niet een keertje een stamppot maken van zoete aardappel in plaat van een gewone aardappel.
Vorst over de boerenkool
De vorst doet namelijk de boerenkool zoeter smaken. Over het algemeen is deze boerenkool stamppot met zoete aardappel natuurlijk al een zoetere versie. Maar houd daarbij in gedachten dat het een gezondere variant op de standaard boerenkool stamppot is. Boerenkool is een echte superfood boordevol vitamine C voor een goede weerstand. Check hier in ieder geval nog meer lekkere recepten met boerenkool!
Gezondere boerenkool stamppot
De de zoete aardappel in dit recept zorgt ervoor dat je minder hoge suiker pieken krijgt als bij een gewone aardappel. Het is dus een gezondere boerenkool stamppot en dat past weer prima bij mijn goede voornemens! Dan rest mij je enkel nog veel eetplezier te wensen op een koude, winterse avond en geniet intens van deze boerenkool stamppot met zoete aardappel. Enjoy!
Recept: Boerenkool stamppot met zoete aardappel
Een vegetarische stamppot met boerenkool en zoete aardappels.
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Hoofdgerecht met groente
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 500 gram zoete aardappel,
- 300 gram boerenkool
- 1 grote (zoete) ui,
- handje hazelnoten,
- beetje roomboter,
- 150 gram feta,
- optioneel: pittige mosterd.
Extra:
- ruime kookpan,
- koekenpan,
- vergiet,
- puree stamper.
Instructions
- Schil de zoete aardappels, spoel goed af en snijd in parten. Verdeel over de bodem van de pan. Was de boerenkool en verdeel bovenop de geschilde aardappels. Voeg nu genoeg water toe totdat de boerenkool net onder staan. Breng aan de kook, met een snuf zout, gedurende 20 minuten.
- Ondertussen ontvel je de ui, snijd door de helft en vervolgens in halve maan ringen. Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur en rooster hierin de hazelnoten tot ze een beetje bruin kleuren. Haal vervolgens uit de pan en zet apart. Vervarm dezelfde koekenpan nogmaals, maar nu met een klein scheutje olie. Bak hierin de uienringen bruin gedurende 2-3 minuten. Draai het vuur uit.
- Zodra de zoete aardappels gaar zijn, giet je de pan af in een vergiet. Stop de aardappels en boerenkool direct terug in de pan en stamp grof met de puree stamper. Voeg een klont boter toe en breng op smaak met wat peper en zout. Stamp nogmaals goed door.
- Schep de boerenkool stamppot met zoete aardappel uit over de borden en verdeel hier de gebakken uien en hazelnoten overheen. Verkruimel er tot slot de feta kaas overheen. Aan tafel kun je nog een beetje pittige mosterd door je boerenkool stamppot heen roeren.
Eet smakelijk !
Groetjes, Betty
Notes
TIP: Je kunt overgebleven boerenkool stamppot met zoete aardappel de volgende dag opbakken in een koekenpan met aanbaklaag. Je hoeft hiervoor geen boter of olie toe te voegen, maar gewoonweg een beetje wokken om op te warmen.
Mieke
Super lekkere stamppot; ik begreep dat 1x het recept voor 4 personen is maar dat is zeker te weinig. Wij hebben er met zijn tweeen van gegeten het was heerlijk😋
Betina Oostveen
Hi Mieke,
je hebt helemaal gelijk! Dit recept is ook voor 2 personen dus ik zal de teller even aanpassen.
groetjes, betty
Inge uit Uden
Heerlijk! De feta heeft een zuur-zoutig smaakje en past er super bij. Met m’n zwangerschapsdiabetes zijn de zoete aardappelen veel beter dan de gewone aardappelen en het smaakt ook nog eens lekkerder.
Ik had geen hazelnoten in huis, die vervangen door walnoten en cashewnoten. Bij de uitjes nog een klein scheutje balsamico gedaan. Top! Dankjewel voor het lekkere recept
Betina Oostveen
Super leuk om te horen Inge!
Dank je wel