Een van mijn grote helden is Paula Deen. Deze prachtige dame uit Amerika maakt de heerlijkste ‘Southern Style’ gerechten, vanuit haar eigen keuken of een van haar restaurants. Haar ‘Banoffee pie‘ stond al een tijdje op mijn to-do lijst.
Banana + Toffee Taart = Banoffee Pie
Banoffee Pie is een samenvoeging van de woorden: Banana en Toffee ( karamel) = Banoffe Pie. En in dit recept wordt gecondenseerde melk verwarmt in de oven, todat deze een soort karamelpudding vormt. Het is in ieder geval een banaan-karamel taart die je niet zo gauw meer zult kunnen vergeten.
Banoffee pie maken voor Pasen
Tijdens de paasdagen zet ik maar al te graag een mooie paas taart op tafel! Check hier dan ook 10x Taart voor Pasen recepten op een rijtje. Vrolijk, kleurrijk en bovenal heel lekker natuurlijk! Het resultaat van deze Banoffee Pie is een banaan-karamel taart die zo vol en rijk van smaak is, dat je hier zeker de show mee zult stelen tijdens Pasen. De slagroom laag is niet zo zoet en bied een goed contrast met die heerlijke zoete karamellaag! Ik heb de verhoudingen iets aan moeten passen, zodat deze taart in een 24 cm springvorm zouden passen. Dit is toch vaak een standaard maat die wij in Nederland in huis hebben.
Nog meer recepten met karamel
Kun je geen genoegen krijgen van die heerlijke karamel in de Banoffee Pie? Dan hebben wij nog meer recepten met karamel voor je! Maak dan ook eens deze chocolade-karameltaart! Of voor een Snickers taart met chocolade, fugde en pinda’s! Ook leuk: maak eens kleine gedecoreerde banoffee cupcakes! Dat wordt genieten!
Recept: Banoffee Pie (banaan-karamel taart)
Banoffie Pie een overheerlijke banaan-karamel taart uit het zuiden van Amerika. Alle smaken komen samen in een verrukkelijke taart bestaande uit 3 lagen!
- Prep Time: 15 minutes
- Cook Time: 2 hours
- Total Time: 3 hours 45 minutes
- Yield: 10 personen 1x
- Category: Cake & Taart
- Cuisine: Amerikaanse keuken
Ingredients
- 200 gram digestive biscuits,
- 175 gram boter,
- 2 blikjes gecondenseerde melk (á 400 ml),
- 3 grote bananen,
- 350 ml slagroom,
- 40 gram poedersuiker,
- 1 theelepel vanille essence.
Extra:
- ovenschaal 15x20 cm,
- ovenschaal 20x30 cm,
- springvorm 24 cm,
- bakpapier.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht.  Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en voeg de koekkruimels toe.Roer goed door, en druk hier een bodem van in de springvorm. Gebruik de achterkant van een eetlepel om te verdelen en aan te drukken.Bak de bodem 5-8 minuten in de voorverwarmde oven, en laat hierna in de vorm afkoelen.
- Verlaag de oventemperatuur nu naar 160 graden/145 hete lucht voor de karamelvulling. Giet de gecondenseerde melk in een glazen ovenschaal (minimaal 15x20cm).Dek de schaal af met zilverfolie en plaats in een grotere schaal. Giet heet water in de grote schaal, zodat de kleine schaal voor minstens de helft onder staat.Verwarm dit 90 minuten in de oven, en laat hierna een  beetje afkoelen.
- Verdeel de helft van de karamelpudding over de taartbodem, en strijk glad met een spatel. Snijd de bananen in dikke plakken en verdeel over de vulling.Verdeel nu de overgebleven helft van de karamel over de bananen, en strijk wederom glad met een spatel. Laat nu goed afkoelen (dit kan ook eventueel een dag van te voren in de koelkast).
- Vlak voor het serveren klop je de slagroom stijf met het poedersuiker en vanille essence, en spatel dit over de bovenkant van de taart.
- Bewaar deze Banoffee Pie na afloop het liefst in de koelkast! Althans, als er überhaupt nog een stukje van over blijft.
Enjoy y’all! Groetjes, Betty
Notes
Wist je dat je de karamellaag ook in een pannetje kunt bereiden? Trek hier wel 2 uur kooktijd voor uiit! Check hier het recept voor zelf dulche de leche maken. Laat de blikjes iets afkoelen, open en spatel de karamel over de bodem.
(Bron recept: Foodnetwork.com)
Masja
Deze taart vorige week gemaakt. Wel met gecondenseerde kokosmelk ipv de gewone gecondenseerde melk. Mega lekker maar totaal mislukt! De gecondenseerde kokosmelk werd in de oven vloeibaar en dat werd zelfs na een uur in de vriezer niet beter…… Gegeten in een kommetje met lepel? maar de smaak was heerlijk!!
Enig idee hoe dat kan? De gecondenseerde kokosmelk was in het blikje niet vloeibaar, toen was het een dikke creme.
Betina Oostveen
Nee sorry, dat weet ik echt niet. Ik heb zelf geen ervaringen met gecondenseerde kokosmelk.
Wellicht heeft een van de andere lezers hier een idee over?
Lennard Alsemgeest
Waarom.?
Sofphie
In de kokosmelk zitten geen melkeiwitten. Melkeiwitten in combinatie met suiker zorgen dat de karamel ontstaat.
Betina Oostveen
Dank je wel voor je input Sofphie!
Astrid
Hoi, ik heb alles volgens je recept gedaan. Hij staat in de koelkast om morgen af te werken.
Maar ik kom er nu achter dat bij alle banoffeetaarten de caramel veel bruiner is. En zie ook dat hij in de oven op 220 graden moet terwijl in het recept staat 160 graden.
Durf hem morgen niet te presenteren.
Betina Oostveen
Hi Astrid,
je zou de eerste persoon zijn die me dan laat weten dat hij mislukt is. Ik hoop dat hij na een nachtje koelen dus alsnog helemaal naar behoeven was, dus hoor het graag van je 🙂