Zelf knoflooksaus maken is zo eenvoudig! En als je deze eenmaal zelf hebt geproefd, dan hoef je nooit meer een kant-en-klare versie uit de supermarkt. Ik maak mijn knoflooksaus wat lichter door yoghurt toe te voegen en dat maakt een heerlijke dip voor heel veel gerechten en borrelplankjes.
Knoflook is super gezond!
Maar wat is dat toch met knoflook? Het voegt heerlijk smaak toe aan alle gerechten en ik kan er geen genoeg van krijgen. Knoflook is super gezond: cholesterolverlagend, versterkt je immuunsysteem en verminderd de kans op kanker en hart- en vaatziektes. Oh en het schijnt ook nog te helpen tegen vampieren…
Mijn homemade knoflooksaus bestaat uit een mengsel van volle mayonaise en volle yoghurt. De yoghurt houdt de saus lekker fris en maakt hem geschikt voor meerdere toepassingen. Deze knoflooksaus is heerlijk voor bij shoarma, gegrilde groenten, gegrild vlees van de BBQ, maar ook gewoon om je brood in de dippen. Deze saus kun je ook zonder knoflook maken dan krijg je een overheerlijke yoghurtdip die weer verrukkelijk is om rauwkost in te dippen. Check voor inspiratie bijvoorbeeld het Halloween Rauwkost skelet!
Recept: Knoflooksaus met yoghurt
Zelf knoflooksaus maken is zo eenvoudig! En als je deze eenmaal zelf hebt geproefd, dan hoef je nooit meer een kant-en-klare versie uit de supermarkt. Ik maak mijn knoflooksaus wat lichter door yoghurt toe te voegen en dat maakt een heerlijke dip voor heel veel gerechten en borrelplankjes.
- Total Time: 5 minuten
- Yield: 1 pot 1x
- Category: saus
Ingredients
- 3 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels dikke yoghurt
- 1–2 eetlepel(s) citroensap
- 2 grote knoflooktenen
- zout & peper
- 1 eetlepel fijngehakte bieslook
- 1 eetlepel fijngehakte koriander of (platte) peterselie
Extra:
- hersluitbare glazen pot met deksel
Instructions
- Steriliseer als eerste de (jam)pot en deksel: Breng aan de kook in een pan water en laat 10 minuten doorkoken. Haal met een tang uit het water en laat daarna aan de lucht drogen.
- Roer in een kommetje de mayonaise, yoghurt en 1 eetlepel citroensap door elkaar. Proef even of je er nog een tweede eetlepel citroensap bij wilt. (bij rauwkost vind ik een extra eetlepel citroensap in dit recept nog lekkerder.)
- Pel de knoflook en hak in een paar grove stukken. Strooi hier 2 mespunten zout op en gebruik de zijkant van een breed mes om de knoflook met zout tot een pasta te pletten en wrijven. (Dit kan ook eventueel in een kleine vijzel.)
- Hak de bieslook en koriander of peterselie fijn en roer dit samen met de knoflookpasta door de saus. Breng op smaak met zout en peper en vul de gesteriliseerde (jam)pot met de knoflooksaus. Deze homemade knoflooksaus kun je nu 2 weken in de koelkast bewaren.
Eet smakelijk!
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze knoflooksaus met yoghurt wilt maken!
Yvonne
Ik heb nog een tip; Als je niet na knoflook wilt stinken dan moet je de kern in het midden van de knoflook eruit halen. Ik doe dit zelf al jaren en eet bijna dagelijks knoflook en hoor niemand meer klagen dat ik stink na knoflook