Print

Recept: Kersen Kruimel Taart

kersen kruimel taart deeg recept

De kersen zijn momenteel volop verkrijgbaar, dus wordt het tijd voor een heerlijk gebak recept. Wat dacht je van deze kersen kruimel taart? Lekker luxe, met extra amandelschaafsel en een mooie, zoete en zachte vulling met kersen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart recepten
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten zand-deeg bodem:

  • 200 gram bloem,
  • 1/4 theelepel zout,
  • 100 gram (witte) basterdsuiker,
  • 125 gram koude(!) boter,
  • 1 eierdooier.

Ingrediënten vulling:

  • 700 gram verse kersen,
  • 2 eieren,
  • 125 ml zure room,
  • 100 gram (witte) basterdsuiker,
  • 50 gram bloem,
  • eventueel 1 eetlepel amandelextract.

Ingrediënten kruimel-deeg:

  • 75 gram zachte(!) boter,
  • 50 gram (witte) basterdsuiker,
  • snufje zout, 100 gram bloem,
  • 40 gram amandelschaafsel,
  • poedersuiker.

Extra:

  • Kersenontpitter,
  • bloemzeef en
  • een (hoge) springvorm met een diameter van 24 cm.

Instructions

  1. Maak eerst het zand-deeg volgens dit recept en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Kersen kruimel taart recept
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden  /160 hete lucht. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  3. Ondertussen maak je alvast de vulling: Was de kersen en ontpit deze (denk erom: schort om want anders heb je overal paarse spetters). Halveer de kersen en laat goed uitlekken (desnoods op keukenpapier). Klop in een kom de eieren los en voeg hierna de suiker en zure room toe. Roer het geheel goed door, en voeg als laatste de bloem, amandelextract en de uitgelekte kersen toe. Meng het geheel zodat alle kersen bedekt zijn.Kersen kruimel taart recept
  4. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 30 cm. Bekleek hiermee de springvorm en vorm een opstaande rand. Schep de kersenvulling op de boden en verdeel deze gelijkmatig. Zet de vorm in de tussentijd in de koelkast.
  5. Maak hierna het kruimeldeeg: Wrijf de boter met 1 hand zacht en smeuïg. Voeg hier de suiker en zout toe en wrijf het geheel goed door. Zeef de bloem boven de boter en wrijf het geheel tot een korrelig beslag. Verdeel het kruimeldeeg over de taart, en strooi hier als laatste de amandelschaafsel over heen.Kersen kruimel taart recept
  6. Bak de kersen kruimel taart, in het midden van de oven, gedurende 45 minuten. Na het bakken laat je de taart minstens 10 minuten afkoelen alvorens de vorm te verwijderen. Bepoeder de kersen kruimel taart, na het afkoelen, met een beetje poedersuiker.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

In plaats van verse kersen te gebruiken, kun je ook 600 gram ontpitte kersen op sap kopen (in pot). Laat de kersen goed uitlekken en dep droog voor je deze gaat verwerken in het beslag.

Keywords: taart, kruimeldeeg, kersen, boter, bloem, suiker