• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / How-to en tutorials / How-to Kaasplankje samenstellen

How-to Kaasplankje samenstellen

30 december 2013 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Ik heb voor  jullie een overzichtelijk  lijstje gemaakt over hoe zelf een kaasplankje samenstellen in zijn werk gaat. Er zijn immers heel veel verschillende soorten kazen verkrijgbaar.

zelf kaasplankje samenstellen how to betty's kitchen

Harde kaasjes, zachte kaasjes, geitenkaasjes, koemelkkaasjes, en ga zo maar door. En ik vind het heerlijk om de verschillende soorten te proeven en aan te snijden voor op de kaasplank. En nu Oud  & Nieuw alweer voor de deur staat, is dit het moment voor een kaasplankje samenstellen, waar je tijdens de lange avond van kan genieten met je vrienden of familie. 

How-TO Kaasplankje samenstellen:

Om te beginnen:

  • Er zijn 5 categorieën waar we kaas in kunnen onderverdelen. Kies voor het kaasplankje 1 kaas uit elke categorie en serveer deze ook in de volgorde 1 t/m 5 (van mild naar pittig dus).
  • Mocht je meer of minder soorten kaasjes aanbieden (bijv. 3 of 7 kaasjes), dan is dat natuurlijk prima, maar probeer dan wel verschillende categorieen en de volgorde aan te houden.
  • Ook binnen elke categorie is er verschil in smaak: van mild * (voor de beginnende kaaseters) tot extra pittig **** (voor de ervaren kaaseters) – die worden hieronder dus met sterretjes aangegeven.
  • Bij een borrel serveert men 150 gram kaas per persoon. En als de kaas als dessert wordt gegeten, hou dan rekening met slechts 75 gram per persoon.
  • Serveer de kaasjes altijd op kamertemperatuur. Hiervoor haal je de kaasjes 30-60 minuten voor het serveren uit de koelkast.
  • En gebruik voor elke kaas een ander mes om zo de smaken niet te vermengen.

Categorie 1:  Geiten- en Schapenkaas

Deze kaasjes hebben een hoog zuurgehalte en vooral een frisse smaak. Ze maken als het ware je smaakpapillen wakker. Enkele voorbeelden zijn:

  • Bettine Blanc **
  • Geitenkaas naturel **
  • Geitenkaas oud 50+ ***
  • Pecorino ***

Tip! Voor erbij serveer je:  crackers met een smaakje, bijvoorbeeld LU oregano/zeezout vierkante toastjes, of Lavash crackers met sesamzaad.  De neutrale kaas versterkt namelijk de smaken in de cracker. Daarnaast besprenkelen met een beetje honing werkt ook goed, want dit versterkt weer de smaken in de kaas.


Categorie 2:  Wittekorstkaas

Dit zijn kaasjes met een romige structuur. Ze zorgen voor een laagje op je gehemelte waardoor de smaak van de volgende kaasgroep beter blijft hangen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Chaource **
  • Brin de Paille **
  • Camembert ***
  • Boerenbrie ***

Tip! Serveer met een sneetje stokbrood om deze vaak zachte kaasjes op uit te smeren. Ook lekker met een stukje of plakje fruit: zoals appel of peer en een beetje honing en walnoten.


Categorie 3:  Halfharde en Harde kaas

Dit is een mooie overgang van de minder sterkere witte korst kaasjes naar de rode korst kaasjes die hierna volgen. De smaak van harde kaas is vol en de pittigheid varieert. Enkele voorbeelden zijn:

  • Twijfelaar *
  • Zwitserse Ementhaler *
  • Cheddar (Tophat) **
  • Zwitserse Gruyere ***
  • Manchego ***
  • Zaanlander 3 jaar gerijpt ****

Tip! Voor erbij: serveer je een schepje pittige mosterd. Die doet het altijd perfect met deze typische kaasjes uit vuistje.


Categorie 4:  Rodekorstkaas

Vaak zijn dit hele smeuige en ‘lopende’ kaasjes. Perfect om te eten voorafgaande aan de blauwaderkaas. Enkele voorbeelden zijn:

  • Port Salut *
  • Le Marcaire **
  • Chaumes  **
  • Morbier ***
  • Le Rustique Petit Munster ****

Tip! Serveer met: een rode uien chutney, wat stroop of een klein trosje rode druiven. Deze zoete smaken halen de smaken in deze kazen juist naar boven.


Categorie 5:  Blauwaderkaas

Deze kaasjes hebben een hele krachtige en pittige smaak. Tevens zorgen deze ervoor dat de spijsvertering goed op gang komt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Gormas (mix van gorzonzola en mascarpone) *
  • Rochebaron **
  • Gorgonzola ***
  • Blue d’Auvergne ***
  • Roquefort ****

Tip! Voor erbij:  serveer je bijvoorbeeld geroosterde amandelen of walnoten. Deze versterken de smaken in de blauwe kaasjes. Wat ook een lekker hapje is: Prak een beetje boter door de roquefort (zodat het een soort creme wordt) en vul hier dadels mee. Heel lekker!


Ik hoop dat jullie met deze tips heel eenvoudig zelf een kaasplankje samenstellen. Mocht je zelf nog tips hebben, deel ze dan gerust in de comments met ons. Wat is overigens jullie favoriete soort kaas? Tot grote ergenis van Dylan loop ik het liefst weg met een rodekorstkaas namelijk!

Maak er een smakelijke avond van!

Groetjes,
Betty

zelf kaasplankje samenstellen how to betty's kitchen

(Bron foto’s:  kaasplankje 1, kaasplankje 2 )

Category: How-to en tutorials Tags: basis recept, how-to, Kaas, mild, pittig

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Pittige mosterd maken
Volgend bericht: Fotodagboek December 2013 »

Lees Interacties

Reacties

  1. M.A. Schokkenbroek

    29 juni 2017 om 9:37 pm

    lekker

    Beantwoorden
  2. Cathy FLACHET

    29 december 2022 om 1:19 pm

    Leuke tip !! Dank.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee