Ben je klaar met de typisch Hollandse winterspelen? Zet vandaag dan deze lekkere gort salade met brie en romanesco op het menu. Een lekkere mediterraanse maaltijdsalade met ras el hanout, cranberries en hazelnootjes. Hartstikke gezond en perfect voor de Meatless Monday!
Mediterrane salade met gort
Moet jij bij gort ook meteen denken aan gortepap met karnemelk? Ik namelijk wel… Ik was dan ook verrast toen ik deze gort in de supermarkt zag. Gort is dus eigenlijk niks anders dan gepelde gerst en heel geschikt om bijvoorbeeld te verwerken in een salade. En in plaats van een oud-Hollandse ontbijtpap ging ik er een heerlijke Mediterrane gort salade met brie en romanesco van maken.
Gort salade met brie en Romanesco of bloemkool
Ik gebruikte voor dit recept ‘Romanesco’, een soort groene torentjes bloemkool. Een soort luxe variant op de hollandse bloemkool en staat ook nog eens mooi in deze gort salade met brie. Romanesco is echt een kunstwerk op zich vind ik altijd. Het is toch bijna zonde om hem aan te snijden 😉 Mocht je liever gewone bloemkool gebruiken kun je de Romanesco vervangen en dezelfde bereidingswijze aanhouden.
Voor de liefhebber: Eerder maakten we met die Romanesco ook deze (Groente) pizza met spinazie en geitenkaas.
Recept: Gort salade met brie en romanesco
Een vegetarische maaltijd salade van gort, brie en romanesco. Maar uiteraard ook te maken met gewone bloemkool.
- Cook Time: 35 min.
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
Ingredients
- 200 gram gort
- 1 Romanesco,
- 150 gram brie
- 40 gram hazelnoten
- Een handje alfalfa
- Een flinke hand gedroogde cranberries
- Een flinke hand rucola
- Olijfolie
- 2 el. Ras el hanout
- Peper en zout
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet het ovenrooster alvast klaar op het aanrecht met een vel bakpapier erop.
- Bereid de gort volgens de gebruiksaanwijzing in een flinke pan water met wat zout. Giet af zodra de gort gaar is.
- Verwijder de bladeren van de Romanesco en snij in kleine stukjes. Meng in een kom 4 el. olijfolie met de Ras el hanout en wat zout. Schep de Romanesco hier doorheen en verdeel over het bakpapier. Plaats voor 25 minuten in het midden van de oven.
- Rooster ondertussen de hazelnoten in een kleine, droge koekenpan op laag vuur. Schud de pan regelmatig zodat de noten niet aanbranden.
- Snij ook de brie alvast in kleine blokjes.
- Zodra de gort gaar is en de Romanesco geroosterd kun je de salade maken. Meng de gort en romanesco in een grote schaal met de brie, geroosterde hazelnoten, alfalfa, cranberries en rucola. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.
Eet smakelijk! Liefs Nanda
Notes
Heb je nog wat gort salade met brie en romanesco over? Schep dit meteen in een lunchtrommel, bewaar goed afgedekt in de koelkast en de dag erna heb jij een heerlijke lunch.
Geef een reactie