Wil jij snoepen zonder schuldgevoel? Neem dan liever een stukje pure chocolade. Dat zit namelijk vol met voedingsstoffen die een positief effect op je gezondheid hebben. In dit artikel lees je welke chocolade je het beste kunt eten en wat deze chocolade zo gezond maakt.
Welke chocolade is gezond?
De gezondheidsvoordelen van pure chocolade zijn grotendeels te danken aan de cacao die erin zit. Hoe hoger het percentage cacao, hoe gezonder de chocolade. Probeer te kiezen voor een reep met minimaal 70% cacao. Daarnaast is de chocolade extra gezond als het gemaakt is van rauwe cacao. Rauwe cacao bevat namelijk meer voedingsstoffen dan cacao die verhit is tijdens de productie.
Wat maakt pure chocolade gezond?
Oké, pure chocolade is dus gezond. Maar waarom dan?
1: Boordevol antioxidanten
Antioxidanten zijn geliefd omdat ze je helpen om je lichaamscellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade wordt veroorzaakt door vrije radicalen en kan zorgen voor een hoger risico op diverse ziektes. Pure chocolade zit vol met krachtige antioxidanten die helpen om vrije radicalen onschadelijk te maken. Met reageerbuisproeven werd getest hoe effectief verschillende antioxidant rijke voedingsmiddelen waren bij het bestrijden van vrije radicalen. Rauwe onbewerkte cacaobonen scoorden hierbij als een van de allerbeste.
Tijdens een ander onderzoek werd pure chocolade vergeleken met fruitsoorten die bekend staan om hun hoge antioxidant waarde. De pure chocolade versloeg hierbij met gemak blauwe bessen, acai bessen, cranberry’s en granaatappelsap.
2: Zeer rijk aan mineralen
Pure chocolade is een goede bron van diverse mineralen. Per 100 gram bevat het meer dan de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ijzer, koper, mangaan en magnesium. Al deze mineralen brengen hun eigen gezondheidsvoordelen met zich mee:
- IJzer: is belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede.
- Koper: is belangrijk voor je afweersysteem en de vorming van je botten en bindweefsel.
- Mangaan: is belangrijk voor een gezonde energiestofwisseling.
- Magnesium: is belangrijk voor je zenuwstelsel, botten, hart en bloedvaten.
Daarnaast bevat pure chocolade ook nog goede hoeveelheden kalium, zink, fosfor en seleen.
3: Helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden
Het gezond houden van je hart en bloedvaten is natuurlijk van groot belang. Aandoeningen aan het hart en vaatstelsel horen bij de meest voorkomende doodsoorzaken. Het risico dat je loopt op een van deze aandoeningen wordt onder andere beïnvloed door je cholesterol en je bloeddruk. Pure chocolade kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk, al zijn de uitkomsten van onderzoeken naar dit effect wisselend.
Over het effect op ons cholesterol is wat meer zekerheid. Pure chocolade helpt om ons HDL cholesterol te verhogen. Dit is het gezonde cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziektes kan verlagen. Daarnaast helpt het om de oxidatie van LDL cholesterol, wat juist een grote risicofactor is, te voorkomen. Dit is waarschijnlijk te danken aan de hoge antioxidantwaarde van de chocola.
4: Helpt om je hersenen gezond te houden
Pure chocolade draagt op verschillende manieren bij aan gezonde hersenen:
- Het verbetert de bloedtoevoer naar je hersenen
- Het stimuleert je concentratie- en reactievermogen
- Het beschermt je hersenen tegen oxidatieve schade dankzij de vrije radicalen die het bevat
- Het helpt om je lichaam te beschermen tegen slechte bacteriën die de aanmaak van belangrijke stoffen in je hersenen kunnen verminderen
5: Pure chocolade maakt je blij
Pure chocolade bevat verschillende stofjes die je een blij gevoel geven. De anandamide die erin zit zorgt voor een geluksgevoel, de endorfines geven je een blij gevoel en verminderen stressgevoelens en de fenylethylamine geeft je een verliefd gevoel.
Pure chocolade: een gezond tussendoortje
Het mag duidelijk zijn dat pure chocolade een gezond tussendoortje is. Het bevat veel mineralen en antioxidanten en helpt bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziektes. Ook helpt het je om je hersenen in goede conditie te houden en geeft het je een vrolijk gevoel.
Als je niet wilt aankomen is het uiteraard wel belangrijk om de porties in de gaten te houden. Pure chocolade is namelijk calorierijk en bevat naast alle gezonde voedingsstoffen ook suiker. Maar probeer zeker eens deze suikervrije energierepen met quinoa, maak eens een chocolade muffin als ontbijt, of deze granola met chocolade en quinoa, en deze chocoladebrood met zoete aardappel.
Groeten, Charlotte (www.puurfiguur.nl)
Bronnen: Stephen J Crozier, Amy G Preston, Jeffrey W Hurst, Mark J Payne, Julie Mann, Larry Hainly, Debra L Miller, Chemistry Central Journal, 2011. Lee Hooper, Colin Kay, Asmaa Abdelhamid, Paul A Kroon, Jeffrey S Cohn, Eric B Rimm, Aedín Cassidy, American Society for Nutrition, 2012. Sokolov AN, Pavlova MA, Klosterhalfen S, Enck P, Neurosci Biobehav Rev, 2013.
(Foto’s: Brok pure chocolade, superfoods op lepel)
Geef een reactie