• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Travel / Een kijkje in de Japanse keuken

Een kijkje in de Japanse keuken

4 september 2019 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Afgelopen juni heb ik een prachtige reis gemaakt door Japan. Wat een uniek en divers land: de gekste steden, overweldigende natuur, rijke historie en boeiende cultuur. Maar als echte foodie heb ik me natuurlijk ook helemaal ondergedompeld in de Japanse eetcultuur en daar vertel ik je in deze blog graag meer over. Nemen jullie met mij een kijkje in de Japanse keuken?

Heb je een reis naar Japan op de planning staan? Bereid je voor op de lekkerste ramen, gyoza, yakitori en ga zo maar door. Zo niet: zet een reis naar dit prachtige land op je wishlist! Wist je namelijk dat de hele Japanse keuken, ook wel Washoku genoemd, is opgenomen in de Werelderfgoedlijst?

Sake vaten Japan
Traditionele sake vaten

Wat ik dus heel fijn vind als ik op reis ben is dat ik overal in no time goed eten en drinken kan vinden. En dat was in Japan dus ook zeker het geval. Binnen een straal van max. 5 minuten lopen konden we altijd wel een restaurantje of kraampje op straat vinden. Niet altijd luxe, maar wel altijd heel lekker en kwalitatief goed eten.

Plastic voorbeelden eten Japan

Vind je het spannend omdat je geen Japans spreekt en niet weet wat je daardoor moet bestellen? Daar hebben de Japanners iets op gevonden. Bij de meeste restaurants zijn de menu’s namelijk vergezeld met plaatjes. En het allerleukste is dat je op heel veel plekken plastic voorbeelden van alle gerechten in de vitrine vindt. Zelf van de drankjes! Soms zijn deze plastic voorbeelden bijna tot kunst verheven. In ieder geval weet je als toerist hierdoor goed wat er geserveerd wordt en hoef je alleen maar iets aan te wijzen als je wilt bestellen. Handig!


Eten in Japan:

Ramen

Ik neem je mee in enkele specialiteiten uit de Japanse keuken die ik ben tegen gekomen. Te beginnen met ramen: dit zijn noodles geserveerd in bouillon. (Betty is hier ook helemaal weg van en heeft dan ook meerdere recepten voor ramen op de site staan). Ramen tentjes zijn in Japan in overvloed aanwezig. Je kunt er kiezen voor een basic ramen: met noodles en wat vlees, een special met extra (pittige) kruiden, of een luxe variant met bijvoorbeeld bosuitjes, eitje, zeewier. Op tafel vind je vaak wat sojasaus, zuur en chili om er doorheen te roeren. Dus voor ieder wat wils!

Ramenrestaurant Japan
Ramen restaurant
Ramen Japan
Ramen Noodles
Gyoza's Japan
Gyoza dumplings

Gyoza

En bestel bij de ramen vooral ook een portie gyoza. Dit zijn heerlijke Japanse dumplings. Deze deegpasteitjes worden gevuld met vlees, gevogelte of groente. Over het algemeen gaar gestoomd en daarna (kort) knapperig gebakken. Dip gyoza in de sojasaus en genieten maar. Het is een heerlijk voorafje of tussendoortje, maar combineer een aantal verschillende gyoza met bijvoorbeeld een salade of dus noedelsoep en je hebt een heerlijke vullende maaltijd.


Okonomiyaki

Een andere favoriete specialiteit uit de Japanse keuken is okonomiyaki. Een dikke pannenkoek gevuld met bijvoorbeeld witte kool, noodles, ui, vlees, inktvis en zelfs kaas. Als topping gaat er ‘okonomiyaki-saus’, Kewpie mayonaise en gedroogde vis (bonito vlokken) over. Je hebt verschillende varianten okonomiyaki: Osaka stijl en Hiroshima stijl. Bij de Osaka-stijl worden alle ingrediënten door elkaar heen geschept. De variant uit Hiroshima is meer in laagjes opgebouwd.

Okonomiyaki Osaka stijl
Okonomiyaki Hiroshima stijl
Okonomiyaki Hiroshima stijl

Yakitori

We kennen waarschijnlijk allemaal wel die yakitori stokjes met kip en teriyaki saus? Een van de grote (westerse) favorieten uit de Japanse keuken. Als je dit ook zo lekker vindt, dan is Japan dus de hemel. We troffen yakitori restaurants aan waar je uit tientallen varianten yakitori kon kiezen (hoe dan?) die op een grote barbecue midden in het restaurant werd gegrild. Hier blijf je van eten. Maar naast die spiesjes van kip kon je nog veel meer lekkers van de grill bestellen hoor.

Yakitori restaurant Japan
Yakitori restaurant
Yakitori Japan

Wagyu beef

Aan het eind onze reis vertoefden we in de bergen en in de buurt van Hida. Daar konden we eindelijk de befaamde hida beef eten, vlees van de wagyu. Dit is het meest exclusieve, en naar zeggen het lekkerste vlees dat je kunt vinden. Het bijzondere aan dit hoog gemarmerde vlees is het vetpercentage (heel vet). We bestelden het vlees in A5-klasse en grilden dit aan tafel. En geloof mij, dat was wel echt één van de hoogtepunten van onze food reis hoor.

Hida beef Japan
Hida Beef

Onigiri

In Japan hebben ze een eigen versie van de Nederlandse boterham met kaas. Als lunch kun je namelijk je slag slaan met onigiri’s. Dit zijn rijstballen in de vorm van een rondje, driehoekje of vierkantje, te vinden in variaties met onder andere groenten, ei en/of vlees. Vaak verpakt in zeewier zodat je ze zo uit het vuistje kunt eten. Als je een supermarkt binnenstapt zie je de koelschappen vol liggen met onigiri’s, welke een ideaal lunchgerecht zijn. Wat je hier ook zult vinden zijn bentoboxen: lunchboxen gevuld met allerlei verschillende hapjes.

Onigiri Japan

Takoyaki

Als laatste specialiteit in dit kijkje in de japanse keuken wil ik niet takoyaki vergeten, oftewel gefrituurde inktvisballetjes. Dit zijn hartige poffertjes, maar in de vulling zitten ook stukjes inktvis. Heerlijk om bij een drankje te bestellen als borrelhap! Deze Takoyaki komt ook voorbij in de Netflix serie ‘Street Food’ In de Japan (Osaka) aflevering. Dit is een must see serie voor elke foodie! Ook erg informatief!

Takoyaki Japan
Takoyaki – gefrituurde inktvisballetjes

Drinken in Japan

Wat me opviel was dat we overal (gratis) water geserveerd kregen zodra we aan tafel gingen zitten. Met onbeperkte refill: I loved it!

Bestel alleen vooral ook een biertje bij het eten. Japan heeft een zeer rijke biercultuur met eigen brouwerijen als Sapporo, Kirin en Asahi. Daarnaast vind je hier en daar biercafés met diverse speciaalbiertjes: en dat is echt een aanrader tijdens je verblijf.

En geen reis naar Japan zonder natuurlijk ook een sake (rijstwijn), shochu (een soort lichte rijst-wodka), Japanse whiskey of (groene Sencha) thee te proeven.

Japans bier
Japans Bier
Groene thee Japan
Japanse Thee

Ik hoop dat jullie dit een leuk kijkje in de Japanse keuken vonden. Nu moet ik je als afsluiting vertellen dat dit natuurlijk lang niet alle specialiteiten zijn die in Japan te vinden zijn. Dit waren enkele van mijn persoonlijke favorieten tijdens deze reis. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de in Nederland bekende gerechten zoals sushi, sashimi, tempura, Japanse curry, rijstcrackers en meer!

Daarnaast heeft iedere regio weer zijn of haar unieke specialiteiten. Kortom, je kunt op het gebied van eten en drinken absoluut je lol op in Japan!

Liefs, Nanda

Category: Travel Tags: Aziatische keuken, gyoza, Japan, Japanse keuken, Nanda Appelman, okonomiyaki, onigiri, ramen, reisblog, rondreis, takoyaki, wagyu, yakitori

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Bietenchips met Fetadip
Volgend bericht: Ik moet jullie wat vertellen! »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sandra

    8 september 2019 om 7:37 am

    Leuk stuk, krijg er trek van!

    Beantwoorden
  2. Axl

    21 maart 2020 om 11:41 pm

    Die onigiri’s kan ik me goed herinneren van mijn vakantie in Thailand. Supermarktje binnenlopen, wat onigiri’s scoren en weer door. Heerlijk!

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee