Deze kleine broodjes die aan ‘elkaar’ zitten worden ook wel breekbrood of borrelbroodjes genoemd. Het zijn heerlijk kleine zachte bolletjes met een krokante topping van bijvoorbeeld sesamzaadjes, pompoenpitten of maanzaad. En deze breekbroodjes zijn makkelijk om te maken en gaan heel goed samen met bijvoorbeeld kruidenboter, voor bij de soep etc.
Over het Borrelhapjes kookboek
Laura Kieft is voor mij een echte bakkoningin en jullie hebben haar boeken al vaker voorbij zien komen op deze website. Nu heeft ze een nieuw kookboek uitgebracht namelijk het Laura’s Bakery Borrelhapjes Bakboek . Een zeer welkome afwisseling op haar veelal zoete bakrecepten, want de borrelhapjes in dit boek zijn hartig! In dit Borrelhapjes Bakboek vind je ruim 150 recepten die je met en zonder oven kunt bereiden. Maar laten we ook diverse voor sauzen, dips en spreads voor bij de borrel niet vergeten. Zowel op haar site en in de boeken krijg je regelmatig tips en trucs om de wereld van het bakken nog makkelijker te maken. Daarnaast hoef je voor deze heerlijke hapjes niet lang in de keuken te staan en kun je de ingrediënten vrijwel altijd bij de supermarkten verkrijgen. Met dit boek ga je aan de slag met o.a. broodstengels, flammkuchen maken, gevulde eieren, breekbroodjes maken, minimuffins, diverse tapenades, hummus, kleine salades en nog veel meer hartige borrelhapjes voor de liefhebbers!
Zelf kleine breekbroodjes maken
In restaurants krijg je steevast wat versgebakken brood en (kruiden)boter geserveerd bij je meergangen diner. Dus ik dacht: waarom doen we dit eigenlijk ook niet gewoonweg bij ons luxe kerstdiner thuis? Dus ging ik aan de slag met dit heerlijk recept van Laura voor zelfgemaakte breekbroodjes. Plaats een extra klein bordje voor elke gast aan tafel, met een klein (boter)mesje erbij en serveer de kleine broodjes met opgeklopte boter, kruidenboter, olijfolie & zeezout, of misschien zelfs een klein kruidenkaasje. Ze zijn niet alleen een heerlijk bijgerecht voor kerstdiner, maar kunnen ook prima bij soep geserveerd worden, of zelfs als weekend- of brunchbroodjes! Ze zijn makkelijk om te maken, zien er altijd feestelijk uit en zijn lekker zacht van textuur. Veel plezier!
Heb je deze al in huis?
Recept: Breekbroodjes maken voor kleine broodjes
Deze kleine broodjes die aan ‘elkaar’ zitten worden ook wel breekbrood of borrelbroodjes genoemd. Het zijn heerlijk kleine zachte bolletjes met een krokante topping van bijvoorbeeld sesamzaadjes, pompoenpitten of maanzaad. En deze breekbroodjes zijn makkelijk om te maken en gaan heel goed samen met bijvoorbeeld kruidenboter, voor bij de soep etc.
- Prep Time: 15 min. + 2 uur rijzen
- Cook Time: 15 min
- Total Time: 2.5 uur
- Yield: 30 breekbroodjes 1x
- Category: Brood
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
Voor het zachte breekbroodjes deeg:
- 500 gram (patent)bloem
- 1 zakje instant (droge) gist (7 gram)
- 10 gram suiker
- 10 gram zout
- 30 gram zachte roomboter, in stukken
- 325 ml lauwwarme volle melk
Toppings:
- sesamzaad
- maanzaad
- pompoenpitten
- zonnebloempitten
- of maak een mix van bovenstaande toppings
Extra:
- keukenmixer met deeghaak
- huishoudfolie
- bakpapier
- ronde (lage) bakvorm 30 cm
- (of gebruik een ovenschaal 25 x 30 cm)
Instructions
-
Stop alle ingredienten voor het deeg in de mengkom van de mixer. Plaats de deeghaak en kneed het deeg met de mixer in 10 minuten tot een soepel deeg waar je een dun vliesje van kunt trekken. Geen mixer in huis? Je kunt het deeg uiteraard ook 15 minuten met de hand kneden.
-
Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Bekleed vast een bakvorm met bakpapier.
-
Vul alvast een paar kommetjes met eventuele toppings die je wilt gebruiken. Stort het deeg op je werkblad en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 30 stukken. Tip: weeg het deeg af! Draai elk stukje deeg tot een mooi bolletje met twee droge handen. Dip elk bolletje in een van de toppings. Leg vervolgens de broodjes in de bakvorm met de topping naar boven.
-
Dek de bakvorm nu ook weer af met folie en laat de kleine broodjes nog eens 45-60 minuten rijzen.
-
Bak daarna het brood af in een voorverwarmde oven op 220 °C (200 hete lucht) gedurende 15 minuten. Ze dienen gaar en goudbruin te zijn. Laat eventueel afkoelen in de vorm alvorens te serveren.
Notes
Bewaartips: Eenmaal afgebakken kun je de broodjes 3-4 dagen bewaren buiten de koelkast. Verpak het brood het liefst in een broodzak of bakpapier. Je kunt ze ook invriezen tot 3 maanden.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van kleine breekbroodjes voor de feestdagen!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Geef een reactie