• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Salade recepten / Boerenkool salade met peer, ham en gorgonzola

Boerenkool salade met peer, ham en gorgonzola

15 maart 2018 Door Nanda Appelman 2 Reacties

Jump to Recipe

Voor vandaag heb ik deze boerenkool salade met peer, ham en gorgonzola op het menu staan. Een gezonde salade passend bij de lente, met toch nog een kleine knipoog terug naar de winter met de boerenkool. Perfect om tussen deze twee seizoenen in te maken!

Toen ik dit gerecht aan het bereiden was en Patrick de omwikkelde rolletjes peer zag, zei hij: ‘het lijkt wel een gerecht voor de feestdagen!’ Zo oogt en proeft het ook maar ik beloof je: het is super makkelijk om te maken.

Variatietips boerenkool salade

Om de boerenkool salade wat voedzamer te maken (geloof mij: anders heb ik na een half uur weer trek) heb ik in dit gerecht parelgort verwerkt. En dat beviel me heel goed! Ik had hier eigenlijk nog niet eerder mee gekookt maar daar ga ik maar eens verandering in aanbrengen. Het is een graansoort die vrij neutraal is en met een beetje een stevige bite. Moet je hier nu niks van willen weten:), kun je natuurlijk ook bulgur, rijst, couscous of quinoa toevoegen aan de salade.

Boerenkoolsalade met peer, ham en gorgonzola

Daarnaast heb ik gorgonzola gebruikt in de boerenkool salade. Dat vind ik zo af en toe ontzettend lekker, maar het heeft natuurlijk nogal een uitgesproken smaak waar niet iedereen fan van is. Je kunt in plaats van gorgonzola ook bijvoorbeeld brie of geitenkaas gebruiken.

Recepten met superfood boerenkool

Inspiratie nodig voor andere gerechten met (supergezonde!) boerenkool? Eerder maakten we op Betty’s Kitchen deze Boerenkool stamppot met zoete aardappel en Boerenkool quiche met (homemade) cranberry compote. Heerlijk alternatieven op de traditionele boerenkoolstamppot! Maar check hier nog meer gezonde(re) recepten met boerenkool.


Print

Recept: Boerenkool salade met peer, ham en gorgonzola

Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Maaltijdsalade
  • Cuisine: Hollandse / Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gram boerenkool (gesneden en gewassen)
  • 125 gram parelgort
  • 2 rijpe peren
  • 75 gram gorgonzola
  • 4 plakken serranoham
  • Een flinke hand hazelnootjes (gepeld)
  • 1 tl. balsamico azijn
  • 2 tl. extra vierge olijfolie
  • 1 tl. gedroogde oregano
  • Peper en zout

Instructions

  1. Was de parelgort in een vergiet. Zet een pan op het vuur met 0.5 liter koud water en voeg ook de parelgort toe. Breng het water aan de kook en laat de parelgort 25 minuten zachtjes doorkoken. Vervolgens zet je het vuur uit en laat je de parelgort nog 5 minuten afgedekt in de pan staan. Als niet alle water is verdwenen laat je de pan nog even uitlekken.
  2. Breek de hazelnootjes wat kleiner en rooster ze in een droge koekenpan op laag vuur. Als je vers gekraakte nootjes roostert, hou het dan goed in de gaten want de schilfertjes kunnen snel aanbranden in de pan. 
  3. Ondertussen was je de peren goed. Snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. De schil van een peer is erg gezond, het bevat o.a. vezels. Mocht je de schil nu echt niet lekker vinden, schil de peren dan ook.
  4. Snij ook de gorgonzola alvast in dunne reepjes. Halveer de serranoham, leg er een stuk peer op, daar weer een reepje gorgonzola op en omwikkel het met de ham. 
  5. Meng de boerenkool in een kom met de parelgort. Schep de olijfolie, oregano en balsamico azijn erdoorheen en naar eigen smaak peper en zout. Plaats de omwikkelde peertjes op de boerenkool salade. En strooi als laatste de geroosterde hazelnootjes eroverheen. 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

Boerenkool salade met peer, ham en gorgonzola

Category: Lunch recepten, Salade recepten Tags: boerenkool, gorgonzola, hazelnoten, Nanda Appelman, parelgort, peren, serranoham

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Weekvlog #9
Volgend bericht: Betty’s grote Paaseitjes test ! »

Lees Interacties

Reacties

  1. Mary

    11 maart 2020 om 12:45 pm

    Ik doe de Boerenkool roosteren in de oven erg lekker

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      12 maart 2020 om 12:40 pm

      Dat is ook een heel goed idee ja! Bedankt voor de tip!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee