Een hele kip uit de oven is altijd leuk om op tafel te zetten. En de variaties zijn eindeloos. Speciaal voor kerst maak ik alleen een nog luxere variant, door de kip te pocheren in tomatensaus en in een braadzak. Fluweelzacht en lekker mals word het kippetje dan.
De braadzak zorgt ervoor dat alle ingrediënten en dus vitamines bewaard blijven. En door de druk in de zak ‘stoom’ je als het waren de hele kip uit de oven gaar. De tomatensaus met kruiden geeft zoveel meer smaak mee aan de hele kip uit de oven. En zorgt er tevens voor dat de kip niet uitdroogd, maar lekker mals en vochtig blijft.
Deze hele kip uit de oven, met tomatensaus is dan ook een ideaal kerstgerecht. Je bereid dit heel makkelijk voor en laat op de avond zelf de oven het werk voor je doen. Voor de rest wordt er geen olie of boter gebruikt, dus dit is ook nog eens een ‘skinny’ kippetje. Heerlijk met gebakken aardappels uit de oven en een simpele salade of gestoomde groenten. Ook lekker: maak eens simpele gegrilde kippenbouten uit de oven.
Recept voor een hele kip uit de oven (met tomatensaus):
(hoofdgerecht voor 4 personen)
Ingrediënten:
- 1 hele kip (ongeveer 1 kilo)
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik gepelde tomaten
- handje basilicum
- 3 takjes tijm
- peper en zout
Extra:
- oven
- diepe ovenschaal
- braadzak + sluitingsclip
- een extra paar handen (geen grapje)
Bereidingstijd: 10 minuten + 60/70 minuten oventijd.
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden / 160 hete lucht.
- Verwijder het elastiek/draad van de kip, en snijd het puntige stuk van de ‘chickenwings’ Zet hiervoor simpelweg een scherp mes op het scharnier zetten en snijden.
Spoel de kip hierna goed om (zowel binnen als buitenkant) onder een koude kraan. Doe de kip in een diepe kom en zet apart. - Pel de ui, snijd door de helft, en stop deze in de holte/buik van de kip. Dit zorgt er voor dat de kip van binnenuit op smaak komt, en nooit uitdroogt.
- Pel de knoflook en pers deze uit. Hak de basilicum grof. Ris tenslotte de tijm van de takjes. Giet het blik gepelde tomaten in een kom en stamp deze fijn met een pureestamper, of gebruik hier je handen voor.
- Doe alle tomaten, knoflook, basilicum en tijm bij de kip in de kom, en breng op smaak met zout en peper. Smeer de kip hier rondom mee in, en stop ook een beetje in de holte/buik.
- Nu is het handig om een tweede persoon om hulp te vragen, die vervolgens de braadzak voor je open kan houden. Stop de kip dus in de zak, en giet hier het tomatenmengsel ook bij.
- Bind de zak af met de sluitingsclip, maar niet te strak. Je pink zou als het ware nog door de opening moeten kunnen, en dit zorgt ervoor dat de hete lucht een beetje kan ontsnappen.
- Leg de zak in de ovenschaal en bak de kip gedurende 60 minuten.
- Haal de kip uit de zak en leg in de ovenschaal. Giet de rest van de inhoud ook over de kip, en zet nogmaals 10 minuten terug in de oven. Zo wordt het velletje ook lekker krokant.
Serveer de kip uit de oven gewoonweg in de ovenschaal aan tafel. Laat iedereen vervolgens zijn favoriete stukje kip afsnijden.
Eet smakelijk!
attie de jong
Lijkt me heerlijk, maar welke groente serveer ik erbij?
Betina Oostveen
Hi Attie,
hier kunnen allerlei soorten groenten bij geserveerd worden.
Mijn persoonlijke favorieten zijn gestoomde broccoli of gegrilde aubergine.
Groetjes,Betty